În 2022, adică anul viitor, stim cu cât vor crește pensiile: 10%. Dacă ne uităm puțin peste proiectul ordonanței adoptate, știm și în 2023. Sau nu? Pai știm și nu știm în același timp, deoarece avem două articole care, să spunem, nu se bat chiar cap în cap, dar nici nu se prea completează. Ministrul Muncii, Marius Budăi, a încercat să explice și a dat răspunsuri amuzante.

Marius BudaiFoto: Captura Guvern

Pe deoparte, în proiect scrie ca din 2023 vor creste cu rata medie anuală a inflației, la care se adaugă 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat. (Au fost eliminate cuvintele „cel mult” – dar detaliem mai jos, pentru că explică ministrul)

Pe de altă parte, ceva mai jos în proiectul adoptat scrie:

„Articolul 182 alin. (1) lit. b1) se modifică și va avea următorul cuprins: ” b^1) art. 86 alin. (2) lit. c) care intră în vigoare la data de 1 ianuarie 2023”.

Cu alte cuvinte, de la 1 ianuarie 2023 ar urma să crească punctul de pensie la 1.875 lei.

Așadar, Ordonanța adoptată de Guvern ne oferă o valoare a punctului de pensie (o creștere de 18% comparativ cu nivelul din 2022) și o indexare. Va fi ori una, ori alta, ori amândouă?

Ce spune ministrul Muncii despre majorarea pensiilor din 2023

Prima precizare dată de Marius Budăi a fost cu privire la primul articol.

„În primul rând, la primul articol citat de dumneavoastră s-a eliminat acel „cel mult” și s-a revenit la prevederea din legea inițială. Deci este 50%, nu „cel mult”. S-a modificat în timpul ședinței. Să fie și norma juridică clară, dar să nu dăm interpretări dacă e 1% sau 50%”, a spus el.

E un lucru bun, mai ales că, așa cum spune, lăsa loc de interpretări.

Referindu-se la o altă prevedere din OUG, cea care prevede o creștere a punctului de pensie la 1.875 lei de la 1 ianuarie 2023, de aici declarațiile sale devin amuzante.

„Al doilea aspect este o corelare cu Legea 127. Chiar dacă are termenul promulgat de intrare în vigoare, are un articol care vorbește de acea valoare de 1.875. Trebuia să fie făcută să rămână, să nu fie modificări, să nu fie corelări din punct de vedere juridic. Acel articol exista în Legea 127, avea valoarea de 1.875”, a spus el.

Reporterul HotNews a intervenit: Exista, dar nu pentru 1 ianuarie 2023...

„Exista, dacă vreți, pentru septembrie – octombrie 2020 (în legea 127/2019 e 1 septembrie 2021 n.r.). S-a dus termenul până la 1 ianuarie 2023 astfel încât să nu se piardă acea valoare din lege. Problema este că noi avem în PNRR anumite condiționalități și vom anunța exact calendarul de implementare a legii”, a spus Marius Budăi.

Budăi a fost întrebat: Cât va fi punctul de pensie în 2023?

„O să ajungem atuncea și o să vedem. O să vă spunem”, a spus ministrul Muncii.

Reporter: Păi nu, că avem acum o dată 1875 lei și...

„Sunt două chestiuni diferite. Una este valoarea fixă și alta este indexarea. Sunt două chestiuni total diferite. Nu au nicio treabă una cu alta. Se completează, nu se elimină, articolele între ele. Indexarea se făcea cu rata inflației și 50% din creșterea salarială brută reală. Indexarea este una, majorarea valorii punctului de pensie este alta”, a mai afirmat Marius Budăi.

Vedeți de la minutul 16:20

Așadar, valoarea fixă nu prea contează, dacă ne uităm la declarațiile lui Marius Budăi. A fost pusă acolo ca să fie. Un alt lucru important: indexarea și majorarea punctului de pensie cam sunt același lucru. Indexarea duce la majorarea punctului de pensie, iar valoarea stabilită pentru 1 ianuarie 2023 (1.875 lei), cel mai probabil nu se va aplica.

Așteptăm acum să vedem cum apare în Monitorul Oficial.

Ministerul Muncii a emis un comunicat care spune că „începând cu anul 2023 valoarea punctului de pensie se majorează cu rata medie anuală a inflației, la care se adaugă 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat, indicatori definitivi, comunicați de Institutul Național de Statistică”.

Deci este clar: 1.875 nu contează.

UPDATE Ordonanța de urgență a apărut în Monitorul Oficial

Ordonanța de urgență a fost publicată în Monitorul oficial. Așadar, pe lângă cele scrise mai sus, menționăm încă o dată că punctul de pensie în 2022 urcă cu 10% la 1.586 lei, de la 1 ianuarie.

Pensia socială minimă garantată devine indemnizație socială pentru pensionari, iar suma va fi de 1.000 lei de la 1 ianuarie 2022, în creștere cu 200 lei.