„Nu e ok. Intrăm pe un teritoriu periculos!”, avertizează economistul Laurian Lungu, după ce a citit comunicatul INS privitor la inflația din luna noiembrie, transmis acum câteva zile. Lungu a observat că în dreptul prețurilor de la energia electrică și gaze era un asterisc. Iar în josul comunicatului, cu litere mărunte, INS preciza că a inclus în calculul inflației subvenția și plafonarea prețurilor stabilită de Guvern. „Nu toată lumea beneficiază de aceste subvenții, spune Laurian Lungu. După calculele sale, inflația pe care INS ar fi trebuit să o anunțe era de peste 9%. Hotnews s-a adresat Statisticii, întrebând cum a calculat inflația din noiembrie.

InflatieFoto: Dreamstime.com

„Cine a citit mai atent să vadă care este această cauză, a putut observa că la energia electrică şi la gaze există menţiunea că preţurile au ţinut cont de măsurile luate de Guvern pentru a limita creşterea preţurilor la gaze naturale şi electricitate. Aş spune să aceasta nu este o practică tocmai corectă, pentru că sunt schimbări în economie. Trebuie să laşi preţul care este şi după aceea poţi compensa cum vrei în practică... Indicele preţurilor de consum, ajustat cu acele creşteri la gaze şi energie electrică, ar fi avut, probabil, o creştere în jur de un punct procentual - două puncte procentuale, după calculele mele. Nu am fi vorbit acum, în noiembrie, de o inflaţie anuală de 7-8%, ci de una de 9%", a explicat Lungu.

Răspunsul transmis zilele acestea de INS:

Referitor la solicitarea dvs, vă comunicăm următoarele:

La calculul IPC, pentru componentele energie electrică și gaze naturale, se utilizează următoarele date:

a) Energie electrică - informații privind tipurile de tarife:

- Tarife pentru serviciu universal pentru principalele companii ce furnizează energie electrică consumatorilor casnici, pe zone de distribuție;

- Tarife pentru ofertele concurențiale pentru principalele companii ce furnizează energie electrică consumatorilor casnici, pe zone de distribuție;

Informații privind structura pieței energiei electrice:

- date furnizate de către ANRE și de principalele companii ce furnizează energie electrică consumatorilor casnici;

- ponderi consum reglementat și consum în regim concurențial ale consumatorilor casnici în total consum casnic, conform datelor publicate de ANRE;

Pentru a comensura evoluția prețurilor privind energia electrică pentru consumatorii casnici, începând din luna ianuarie 2021, lunar, se calculează o medie ponderată a tarifelor pentru ofertele concurențiale și cele pentru serviciul universal în conformitate cu datele privind structura pieței de energie electrică.

b) Gaze naturale - informații privind tipurile de tarife

- Tarife pentru fiecare segment de consum pentru principalele companii ce furnizează gaze naturale consumatorilor casnici, pe județe;

- informații privind structura pieței de gaze naturale:

- date furnizate de către ANRE și de către principalele companii ce furnizează gaze naturale consumatorilor casnici;

În luna noiembrie 2021, la calculul indicilor prețurilor de consum pentru energie electrică și gaze naturale s-a ținut seama de prevederile Legii nr. 259/2021 privind stabilirea unei scheme de compensare pentru consumul de energie electrică şi gaze naturale pentru sezonul rece. În acest context, s-au folosit informații furnizate de ANRE și de furnizorii de ultimă instanță privind ponderea consumului cumulat aferent consumatorilor casnici ce se încadrează în tranșele de consum lunare prevăzute în Legea nr. 259/2021 în consumul total lunar aferent consumatorilor casnici, pentru cele două componente: energie electrică și gaze naturale.

Ca atare, componenta de compensare a fost luată în considerare pentru consumatorii casnici care se încadrează în limitele pentru care se aplică schema de compensare în conformitate cu Legea nr.259/2021, restul consumatorilor fiind luați în calcul cu tarifele necompensate.

În situația în care mai aveti unele neclarități, vă rugăm să nu ezitați să ne contactați

Ar fi fost util de știut si ce procent din total consumatori beneficiază de aceste subvenții atât la gaz cât și la energie electrică

Chiar și așa, explică Laurian Lungu, sunt și alte elemente la care trebuie să ne uităm: dacă există o diferență de timp în care se fac compensările pentru distribuitori (30 zile?) și care este sursa fondurilor din care se plătește în cele din urmă această subvenție asimetrică.

Ar fi fost util de știut si ce procent din total consumatori beneficiază de aceste subvenții atât la gaz cât și la energie electrică, mai spune Lungu. Economistul mai atrage atenția că toate aceste elemente au implicații ulterioare și asupra altor categorii de prețuri. ”Să vedem ce se întâmplă cu indicele prețurilor produselor industriale și cu cel al prețurilor de consum în urmatoarele 2-3 luni”, mai spune Lungu.

Alți macroeconomiști cu care HotNews a discutat îi dau dreptate lui Laurian Lungu, admițând că plafonarea poate fi la limită inclusă în calculul inflației, dar subvenția nu, pentru că nu îi privește pe toți. O altă neclaritate privește gradul de realism al ponderilor facturilor la energie electrică și gaze în coșul de consum, spun și alți economiști. ”Factura la energie are o pondere de 4,6% iar cea la gaze de 3%, ceea ce e total nerealist”, spun economiștii consultați de HotNews.

Poate că publicarea a doi indici ai inflației- unul care să includă măsurile de sprijin guvernamentale și unul care să nu ia în calcul aceste măsuri ar fi fost mai util. Pentru că includerea subvențiilor nu-i ajută nici pe bancherii centrali să-și calibreze armele împotriva inflației ”adormite” acum, dar care după retragerea subvențiilor va face un salt considerabil și nu ușor de gestionat.

---

Sursă foto: Photo214833715©Andrei Sauko|Dreamstime.com