Ce nu-i reușește lui Isărescu, îi reușește Statisticii. Cum a coborât INS inflația din noiembrie de la 9% la 7,8%

de DP     HotNews.ro
Sâmbătă, 18 decembrie 2021, 12:00 Economie | Finanţe & Bănci


Inflatie
Foto: Dreamstime.com
„Nu e ok. Intrăm pe un teritoriu periculos!”, avertizează economistul Laurian Lungu, după ce a citit comunicatul INS privitor la inflația din luna noiembrie, transmis acum câteva zile. Lungu a observat că în dreptul prețurilor de la energia electrică și gaze era un asterisc. Iar în josul comunicatului, cu litere mărunte, INS preciza că a inclus în calculul inflației subvenția și plafonarea prețurilor stabilită de Guvern. „Nu toată lumea beneficiază de aceste subvenții, spune Laurian Lungu. După calculele sale, inflația pe care INS ar fi trebuit să o anunțe era de peste 9%. Hotnews s-a adresat Statisticii, întrebând cum a calculat inflația din noiembrie.

„Cine a citit mai atent să vadă care este această cauză, a putut observa că la energia electrică şi la gaze există menţiunea că preţurile au ţinut cont de măsurile luate de Guvern pentru a limita creşterea preţurilor la gaze naturale şi electricitate. Aş spune să aceasta nu este o practică tocmai corectă, pentru că sunt schimbări în economie. Trebuie să laşi preţul care este şi după aceea poţi compensa cum vrei în practică... Indicele preţurilor de consum, ajustat cu acele creşteri la gaze şi energie electrică, ar fi avut, probabil, o creştere în jur de un punct procentual - două puncte procentuale, după calculele mele. Nu am fi vorbit acum, în noiembrie, de o inflaţie anuală de 7-8%, ci de una de 9%", a explicat Lungu.


Răspunsul transmis zilele acestea de INS:

Referitor la solicitarea dvs, vă comunicăm următoarele:

La calculul IPC, pentru componentele energie electrică și gaze naturale, se utilizează următoarele date:

a) Energie electrică - informații privind tipurile de tarife:

- Tarife pentru serviciu universal pentru principalele companii ce furnizează energie electrică consumatorilor casnici, pe zone de distribuție;
- Tarife pentru ofertele concurențiale pentru principalele companii ce furnizează energie electrică consumatorilor casnici, pe zone de distribuție;

Informații privind structura pieței energiei electrice:

- date furnizate de către ANRE și de principalele companii ce furnizează energie electrică consumatorilor casnici;
- ponderi consum reglementat și consum în regim concurențial ale consumatorilor casnici în total consum casnic, conform datelor publicate de ANRE;
Pentru a comensura evoluția prețurilor privind energia electrică pentru consumatorii casnici, începând din luna ianuarie 2021, lunar, se calculează o medie ponderată a tarifelor pentru ofertele concurențiale și cele pentru serviciul universal în conformitate cu datele privind structura pieței de energie electrică.

b) Gaze naturale - informații privind tipurile de tarife
- Tarife pentru fiecare segment de consum pentru principalele companii ce furnizează gaze naturale consumatorilor casnici, pe județe;
- informații privind structura pieței de gaze naturale:
- date furnizate de către ANRE și de către principalele companii ce furnizează gaze naturale consumatorilor casnici;

În luna noiembrie 2021, la calculul indicilor prețurilor de consum pentru energie electrică și gaze naturale s-a ținut seama de prevederile Legii nr. 259/2021 privind stabilirea unei scheme de compensare pentru consumul de energie electrică şi gaze naturale pentru sezonul rece. În acest context, s-au folosit informații furnizate de ANRE și de furnizorii de ultimă instanță privind ponderea consumului cumulat aferent consumatorilor casnici ce se încadrează în tranșele de consum lunare prevăzute în Legea nr. 259/2021 în consumul total lunar aferent consumatorilor casnici, pentru cele două componente: energie electrică și gaze naturale.

Ca atare, componenta de compensare a fost luată în considerare pentru consumatorii casnici care se încadrează în limitele pentru care se aplică schema de compensare în conformitate cu Legea nr.259/2021, restul consumatorilor fiind luați în calcul cu tarifele necompensate.
În situația în care mai aveti unele neclarități, vă rugăm să nu ezitați să ne contactați

Ar fi fost util de știut si ce procent din total consumatori beneficiază de aceste subvenții atât la gaz cât și la energie electrică


Chiar și așa, explică Laurian Lungu, sunt și alte elemente la care trebuie să ne uităm: dacă există o diferență de timp în care se fac compensările pentru distribuitori (30 zile?) și care este sursa fondurilor din care se plătește în cele din urmă această subvenție asimetrică.

Ar fi fost util de știut si ce procent din total consumatori beneficiază de aceste subvenții atât la gaz cât și la energie electrică, mai spune Lungu. Economistul mai atrage atenția că toate aceste elemente au implicații ulterioare și asupra altor categorii de prețuri. ”Să vedem ce se întâmplă cu indicele prețurilor produselor industriale și cu cel al prețurilor de consum în urmatoarele 2-3 luni”, mai spune Lungu.

Alți macroeconomiști cu care HotNews a discutat îi dau dreptate lui Laurian Lungu, admițând că plafonarea poate fi la limită inclusă în calculul inflației, dar subvenția nu, pentru că nu îi privește pe toți. O altă neclaritate privește gradul de realism al ponderilor facturilor la energie electrică și gaze în coșul de consum, spun și alți economiști. ”Factura la energie are o pondere de 4,6% iar cea la gaze de 3%, ceea ce e total nerealist”, spun economiștii consultați de HotNews.

Poate că publicarea a doi indici ai inflației- unul care să includă măsurile de sprijin guvernamentale și unul care să nu ia în calcul aceste măsuri ar fi fost mai util. Pentru că includerea subvențiilor nu-i ajută nici pe bancherii centrali să-și calibreze armele împotriva inflației ”adormite” acum, dar care după retragerea subvențiilor va face un salt considerabil și nu ușor de gestionat.

---

Sursă foto: Photo 214833715 © Andrei Sauko | Dreamstime.com

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

17204 vizualizari

 • +33 (35 voturi)    
  Sau cel mai simplu (Sâmbătă, 18 decembrie 2021, 12:14)

  ady77 [utilizator]

  Din pix.
  Restul e poveste.
  Omul de rand simte la buzunar cel mai bine,
  Poti alinia 50 de experti sa explice, omul cand se duce la piata si cheltuie 100 de lei, vine cu sacosa pe jumatate fata de inceputul anului, nu ai cum sa il combati.
  • +14 (18 voturi)    
   Statistica (Sâmbătă, 18 decembrie 2021, 16:17)

   Soarele [utilizator] i-a raspuns lui ady77

   Există mai multe grade de minciună:
   1. minciunică
   2. minciună
   3. minciună gogonată
   4. minciună sfruntată
   5. statistică.

   Asta pe lângă faptul că INS poate demonstra orice ca pe vremea regimului de tristă amintire. Și prin ”orice”, mă refer la ”orice li se comandă”.
  • +3 (5 voturi)    
   Pix (Sâmbătă, 18 decembrie 2021, 18:24)

   Rarara [utilizator] i-a raspuns lui ady77

   Pix sa ai, restul vine de la sine ;)

   Lasand gluma la domiciliu va spun ca NU mai e de gluma. O sa ne ia...
 • +40 (42 voturi)    
  practici tovarasesti (Sâmbătă, 18 decembrie 2021, 12:21)

  carmen_i [utilizator]

  Imi aduce aminte de vremurile de dinainte de Revolutie, cand pe hartie stateam bine, dar magazinele erau goale.
  Aceleasi practici continua si astazi cand se ajusteaza: numarul de morti covid, numarul de infectari, datele provenite de la statiile care masoara poluarea, indicatorii economici. Totul ca situatia sa para bine.
  • +16 (22 voturi)    
   au continuat mult dupa 90... (Sâmbătă, 18 decembrie 2021, 14:13)

   Xorciser [utilizator] i-a raspuns lui carmen_i

   Au fost trecute toate contribtutiile la salariati ca sa para ca avem salarii brute "europene", dar netul e de lumea a treia.
 • -4 (20 voturi)    
  Inflatia intr-o tara cu deficit de balanta (Sâmbătă, 18 decembrie 2021, 12:22)

  Razvan_M [utilizator]

  comerciala este puternic influentata de variatia preturilor marfurilor de import sau a celor care variaza conform unor burse mondiale (gaze, petrol). Pretul la gaze a crescut in UE de cateva ori in 2021: https://tradingeconomics.com/commodity/eu-natural-gas.

  Inflatia in UE si in Statele Unite este intre 5 si 10% in ultimul an de zile, numere-record in ultimii 30-50 de ani. Preturile la transportul de marfuri dinspre China au crescut de zeci de ori. Marfurile aduse din China in general s-au scumpit cu zeci de procente (incluzand transportul). Evident, dupa o perioada cat inca am mai avut buffer in Romania, aproape tot ce se aduce din afara vine cu scumpiri de la zeci de procente, la sute de procente. Am un exemplu simplu de butelie de gpl de 1000 litri, import Italia, cumparata de pe stoc in august cu 9000 lei si care, dupa aducerea de stoc nou, era la vanzare cu 18.000 lei in septembrie.

  Mai mult, chiar marfurile produse in Romania, precum lemnul de foc sau de constructii, odata ce exista scumpiri in tarile din jur de 100-300%, vor avea parte de scumpiri masive si la noi, pt. ca altfel producatorii romani vor avea alternativa de a vinde in afara conform regulilor pietei "libere".

  Mi se pare ca de peste un an de zile exista o campanie negativa pe Hotnews, la adresa institutiilor statului roman care - dincolo de criticile meritate - este mai degraba o campanie nedreapta de denigrare a ceea ce este romanesc. De retinut: nu Isarescu controleaza inflatia, iar ceea ce face INS-ul cu masajul inflatiei au facut si institutiile din Statele Unite modificand recent modul de calcul al inflatiei (ca doar nu o sa pice dl Biden cel socialist si globalist de incompetent).
  • +6 (18 voturi)    
   si vreti sa aplaudam minciuna din statistici? (Sâmbătă, 18 decembrie 2021, 13:18)

   Roman_Cetatean [utilizator] i-a raspuns lui Razvan_M

   adica ei ne "scot" la final de an cu o inflatie de SUB 10 % pe 2021, dar realitatea e clara, evidenta, dupa cum o arati si dtta, ca e de ZECI de procente, daca aduni in "cosul de cumparaturi" prodduse de import, energia, plus cele produse aici (si inca nu s--a terminat, in 2022 or sa continue presiunile acestea inflationiste, ca vin produsele care sunt pe noile preturi in magazine).
   Deci, ce denigrare, a unor institutii care ne mint flagrant, incepand cu GUV, INS, dar si BNR? sigur, din pix/formule poti sa o scoti ca e sub 10 %, dar cum zice si alt comentator, omul vede cat mai poate cumpara cu 100 lei acum fata de acum un an si nu il poti minti, cel mult il enervezi maxim.
   E mai putin relevanta cauza /originea inflatiei, ca e importata, ca e si de datorita deficitelor interne, deficitul incasarilor BS, ratei imprumuturilor publice, private pt a le acoperi, managementului prost, etc. BNR o poate tinti (inflatia) doar cu marja restransa de manevra, prin politici monetare, dar daca nu are si sustinerea polticilor fiscale degeaba aproape, e ca in anii 90....
   Deci, repet, daca vedem ca INS ne "minte" frumos sau altii=ii denigram? sau mai degraba ei isi cam bat joc de nervii si rabdarea noastra?
   • +1 (7 voturi)    
    Comentariul meu este ceva mai lung si (Sâmbătă, 18 decembrie 2021, 18:11)

    Razvan_M [utilizator] i-a raspuns lui Roman_Cetatean

    ... cu explicatii mai complicate. Mai multe idei. Prefer sa discut cu cineva care citeste ce am scris cu atentie - si intelege. Multumesc.
  • +6 (12 voturi)    
   haha (Sâmbătă, 18 decembrie 2021, 13:46)

   John_Re [utilizator] i-a raspuns lui Razvan_M

   ca la comunisti. critica inseamna denigrare.

   lol:))

   auzi? ia intreaba BNR-ul cati bani a tiparit anul asta? sau BCE-ul... sau FED-ul?

   ah... nu vor sa spuna? atunci, e un secret bine ascuns. un scam, mai bine spus.
   • -2 (4 voturi)    
    vezi raspunsul catre colegul tau (Sâmbătă, 18 decembrie 2021, 18:13)

    Razvan_M [utilizator] i-a raspuns lui John_Re

    .
    • +1 (5 voturi)    
     raspunsul e mai simplu (Sâmbătă, 18 decembrie 2021, 20:54)

     John_Re [utilizator] i-a raspuns lui Razvan_M

     cand un produs este in cantitate mare pe piata ii scade valoarea. la fel si cu leii, dolarii sau euro.

     deci daca BNR nu tiparea bani inflatia era zero.
     • +1 (5 voturi)    
      BNR creste in permanenta masa monetara (Duminică, 19 decembrie 2021, 9:57)

      Razvan_M [utilizator] i-a raspuns lui John_Re

      . Vezi indicatorii M1 (masa monetara in sens restrans) din rapoartele BNR. Din motive de datorie guvernamentala ce creste in permanenta si activitate economica intensa, BNR trebuie sa creasca masa monetara cu peste 10% pe an. Face lucrul asta, practic dintotdeauna, cu unele pauze.

      Daca ar fi ca pretul imobiliarelor care se tranzactioneaza anual sa fie inclus in cosul dupa care se calculeaza inflatia, ar trebui ca inflatia sa creasca cu zeci de procente anual. Dar nu se include - din motive de masaj al inflatiei. Iar asta se intampla si in SUA si Vestul Europei, de unde ne luam noi inspiratia.

      Iar inflatia nu afecteaza doua familii la fel. Fiecare are propria structura de cheltuieli, cu produse al caror pret creste diferit. Mai mult, doua familii cu niveluri de venituri diferite sunt afectate diferit de inflatie: familiile mai sarace simt inflatia ca fiind peste 20% acum. Iar asta nu tine deloc de BNR sau INS. Preturile au crescut in toata Europa, iar economia Romaniei, puternic euroizata si cu un nivel al importurilor din zona EURO imens, importa toata inflatia de la prietenii din Vest de care suntem noi dependenti. Si din China.

      Dar domnul Dan Popa, autorul acestui articol, cunoaste lucrurile acestea si multe altele despre care am scris in comentariul principal. De aceea mie mi se pare ca, ignorandu-le, promoveaza o anumita naratiune, o agenda.
      • 0 (2 voturi)    
       oau (Duminică, 19 decembrie 2021, 12:57)

       samka [utilizator] i-a raspuns lui Razvan_M

       interesant masajul asta, unde pot citi mai multe despre fenomen?
       • +1 (1 vot)    
        site-ul BNR (Duminică, 19 decembrie 2021, 15:36)

        Razvan_M [utilizator] i-a raspuns lui samka

        - https://bnr.ro/Home.aspx; unele informatii se gasesc aici: https://bnr.ro/Publicatii-periodice-204.aspx

        - pentru bursele de gaze si curent electric, duckduckgo (motor de cautare) search - google are prea multa cenzura si de multe ori rezultatele sunt decise de alta logica decat bunul simt.

        - despre inflatie: de cautat cum se compune cosul mediu dupa care se calculeaza "inflatia"; acesta este un cos "mediu" de produse si servicii care sunt cumparate in decursul unei perioade date de o familie "medie"; cum familia "medie" este doar o proiectie, cosul "mediu" este la fel o proiectie, pentru fiecare dintre noi inflatia se simte diferit in functie de ce produse si servicii achizitionam.

        - despre deficitul de balanta comerciala - acesta este definit pe undeva pe un site al Ministerului de Finante (cred ca se poate gasi si pe site-ul BNR); noi avem un deficit anual de cateva zeci de miliarde euro, la un pib de aproximativ 270 miliarde euro anual (definitia curenta pibului se poate afla la fel de pe site-ul unora dintre autoritatile publice, dar este suficient sa spunem ca este o aproximare a activitatii economice din Romania, produse, servicii, cheltuieli guvernamentale si importuri-exporturi intr-o perioada data).
        • 0 (0 voturi)    
         inflatia pe intelesul tuturor (Duminică, 19 decembrie 2021, 18:01)

         John_Re [utilizator] i-a raspuns lui Razvan_M

         = surplusul de moneda / cantitatea curenta * 100

         daca ne ascundem dupa formule atunci manipulam. deci criticile sunt indreptatite.

         q: de ce trebuie sa existe inflatie?
         a: deoarece cheltuielile guvernamentale sunt non sustenabile. ne imprumutam / tiparim moneda sa platim activitatea statului. aka e un fel de ponzi schema.

         q: cine pierde?
         a: low and middle class.

         q: de ce tipareste bani bnr-ul?
         q: doar copiaza marii licurici ai vremii.

         q: este sustenabil sistemul?
         a: nu. ca orice ponzi scema va avea un final dramatic.
  • 0 (4 voturi)    
   Dac liber! (Duminică, 19 decembrie 2021, 14:45)

   john-doe [utilizator] i-a raspuns lui Razvan_M

   Bine mai dac liber si optimist fara pic de motiv! Iti dau ocazia aici sa spui 3 motive pentru care esti mandru ca esti dac liber (adica romanas verde). Nu fi sfios, o tara intrega asteapta cu rasuflarea taiata!
   • 0 (4 voturi)    
    doar atata poti? (Duminică, 19 decembrie 2021, 15:38)

    Razvan_M [utilizator] i-a raspuns lui john-doe

    ... este dezamagitor ca statul roman (si eu ca platitor de taxe si impozite) am cheltuit zeci de mii de euroi pe educatia ta pentru un asemenea rezultat. Eu cred ca poti mai mult, doar ca ai impresia ca inca esti la gradinita si merge sa te bagi in discutii de oameni mari cu mistouri ieftine.

    Haide incearca mai mult.
    • 0 (4 voturi)    
     Urmasul lui Traian! (Duminică, 19 decembrie 2021, 23:24)

     john-doe [utilizator] i-a raspuns lui Razvan_M

     Eu nu am glumit o secunda si inteleg problema uriasa cu care te confrunti, e greu sa gasesti si un singur motiv! Asa ca ramai la ideea aia cu "o campanie nedreapta de denigrare a ceea ce este romanesc", vorbe goale cu 0 argumente, mai ales ca nu prea mai e nimic romanesc, importam tot, pana si papica, pana cand o sa zica aia de ne tot imprumuta: ia stati un pic daci liberi, cum o sa dati voi banii aia inapoi, ca minele de aur le-au exploatat romanii?
     • +1 (1 vot)    
      hmmm (Luni, 20 decembrie 2021, 17:10)

      Razvan_M [utilizator] i-a raspuns lui john-doe

      Pari confuz john-doe. Sper ca esti bine. Sanatate!
 • +16 (22 voturi)    
  Băieții și fetele de la INS sunt toți clienți (Sâmbătă, 18 decembrie 2021, 13:19)

  Rescator [utilizator]

  politici sau neamuri ale politrucilor zilei.Această structură
  care nu este bună la nimic,lucrează din pix la ordin.
  De fapt,inflația a trecut bine de 10% spre *fericirea*
  populimii jefuite la drumul mare.
 • +6 (6 voturi)    
  Exact (Sâmbătă, 18 decembrie 2021, 15:21)

  Florin Oprea [utilizator]

  Până la sfârșitul anului eu am exact prețul din ian, 0.72 lei/kWh la energia electrică, cine a avut prețul mărit în nov și dec plătește 1 leu/kWh. Domnul Lungu vorbește cam în plus.
 • +4 (8 voturi)    
  mai e o idee (Sâmbătă, 18 decembrie 2021, 15:44)

  ..13 [utilizator]

  care nu transpare nici din articol si nici din comentarii - cred ca nu mai avem fenomene tranzitorii ci unele care te lovesc din plin in plex si continua... Aici este problema, zic si eu, cea mai mare...

  Ce efecte are inflatia asupra celor care iau o pensie relativa mica sau asupra celor cu un salariu relativ mic, peste salariul minim pe economie, si au o familie compusa din 2 copiii in care cei doi adulti muncesc amandoi cam pe acelasi nivel salarial. Si nu sunt putini acestia.

  citirea inflatiei si mai ales anticiparea acesteia iti poate asigura macar supravietuirea daca nu cumva si mai mult. Bugetarii au somnul linistit, nu acolo este zbaterea.

  Oricum cred ca se vor vedea cumparaturile din luna Decembrie 2021 care ... nu voi a anticipa ....

  Se poate spune ca striviti suntem de inflatie

  Din raportul bnr referitor la stabilitatea financiara:
  "a fost identificat un singur risc sistemic de nivel sever, cu perspective de menținere : tensiuni la nivelul echilibrelor macroeconomice interne, inclusiv ca urmare a pandemiei COVID-19 și crizei energetice.

  Un risc sistemic nou este cel privind întârzierea reformelor și a absorbției fondurilor europene, în special prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).Acesta este un risc de nivel ridicat și în creștere.

  Alte două riscuri de nivel ridicat, dar cu perspective
  de menținere, sunt riscul privind incertitudinile la nivel global în contextul crizei energetice și al
  pandemiei COVID-19 și riscul de nerambursare a creditelor contractate de către sectorul
  neguvernamental."

  A venit mama crizelor???
  Avem sau nu avem temele facute???
 • +2 (8 voturi)    
  Si daca nu (Sâmbătă, 18 decembrie 2021, 16:11)

  JustinCase [utilizator]

  Si daca nu reuseste Manole, lasa ca reuseste Veorika.
 • +7 (9 voturi)    
  INS-ul e mana de sters la c.. a Guvernului (Sâmbătă, 18 decembrie 2021, 19:22)

  AliKimiku [utilizator]

  De peste 10 ani. Nu ca inainte erau niste brilliante!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by