O şedinţă de Guvern va avea loc miercuri, la ora 15:00, pe ordinea de zi figurând un proiect de ordonanţă de urgenţă care vizează aprobarea acordului de împrumut dintre Comisia Europeană şi România, în valoare de circa 15 milioane de euro, în cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă, scrie Agerpres. Totodată, pe ordinea de zi figurează şi un proiect de hotărâre privind eliberări şi numiri de prefecţi şi/sau subprefecţi.

Sedinta Guvern CiucaFoto: Guvernul Romaniei

Astfel, conform unui comunicat transmis de Biroul de presă al Guvernului, ordinea de zi include:

* Un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru aprobarea Acordului de împrumut (Mecanismul de redresare şi rezilienţă) dintre Comisia Europeană şi România, semnat la Bucureşti la 26 noiembrie 2021 şi la Bruxelles la 15 decembrie 2021.

Potrivit argumentaţiei care însoţeşte proiectul, adoptarea acestuia este necesară pentru a permite intrarea în vigoare a acordului şi implicit pentru a putea accesa sumele împrumutului în cel mai scurt timp, în cursul anului 2021. Aplicarea prevederilor Acordului de împrumut se va realiza de către Ministerul Finanţelor, în calitate de împrumutat, şi Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, în calitate de coordonator naţional al Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

Ministerul Finanţelor va încheia cu Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene un acord subsidiar, prin care se vor stabili drepturile şi obligaţiile părţilor în aplicarea prevederilor acordului de împrumut.

* Tot pe ordinea de zi figurează şi proiectul de hotărâre potrivit căruia se aprobă plata contribuţiei financiare voluntare a României pentru anul 2022, în cadrul proiectului ce vizează protecţia şi confidenţialitatea datelor transmise de către ţările care implementează Standardul comun de raportare al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică - "Sistemul comun de transmitere a datelor", în limita echivalentului în lei al sumei de 12.900 euro/an.

* Un alt proiect de hotărâre vizează completarea HG nr. 876/2007 pentru stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la regimul transporturilor navale.

Potrivit acestuia, se sancţionează cu amenzi de la 5.000 lei la 10.000 lei operarea de către proprietar sau de către operator a unei nave de pasageri de tip ro-ro (roll on/roll off) ori a unei nave de pasageri de mare viteză, în cadrul unui serviciu regulat, fără a avea efectuate inspecţiile obligatorii şi fără aprobare ANR.

Se va sancţiona de asemenea încălcarea standardelor internaţionale privind siguranţa şi securitatea navelor, prevenirea poluării şi asigurarea condiţiilor de muncă şi viaţă la bord, constatate de către inspectorii Autorităţii Navale Române ca deficienţă care pune în pericol, în mod obiectiv, siguranţa, sănătatea sau mediul şi impune reţinerea navei, după cum urmează:

- cu amendă de la 1.000 lei la 5.000 lei pentru maximum 5 deficienţe înscrise în raportul de inspecţie;

- cu amendă de la 6.000 lei la 10.000 lei pentru 6 până la 10 deficienţe înscrise în raportul de inspecţie;

- cu amendă de la 15.000 lei la 50.000 lei pentru mai mult de 11 deficienţe înscrise în raportul de inspecţie.

* Pe agenda şedinţei mai figurează şi un proiect de hotărâre privind eliberări/numiri de prefecţi şi/sau subprefecţi.