Autoritățile vamale din România și Republica Moldova vor suplimenta, pe perioada sărbătorilor, numărul de funcționari la frontieră pe perioada sărbătorilor, vor utiliza toate pistele de control disponibile pentru accelerarea fluxului de mărfuri și călători, atât pe sensul de intrare cât și pe cel de ieșire, și își vor sincroniza aceste activități cu cele ale structurilor teritoriale ale Polițiilor de frontieră, se arată într-un comunicat de presă. Scopul este fluidizarea traficului de mărfuri și călători la frontieră.

Sediu ANAFFoto: Hotnews / Florin Barbuta

• Ținând cont de situația pandemică generată de răspândirea virusului SARS CoV-2, se vor intensifica și măsurile sanitare de protecție a funcționarilor vamali și a participanților la traficul transfrontalier, inclusiv prin asigurarea necesarului de dezinfectanți, măști și mănuși pentru a fi utilizate în activitatea zilnică.

“În același timp, va fi intensificată și activitatea Echipelor Mobile, care asigură cea de-a doua linie de control pe teritoriile ambelor state, în vederea prevenirii și combaterii fraudelor vamale”, menționează sursa citată.

Miercuri a avut loc la București o ședință de lucru a conducătorilor autorităților vamale din România și Republica Moldova, în care au fost discutate aspecte ale dezvoltării cooperării viitoare dintre cele două state, în domeniul vamal.

Părțile au convenit să actualizeze Planul de cooperare vamală bilaterală cu noi propuneri, fiind remarcată necesitatea intensificării colaborării pentru implementarea unor proiecte inițiate la nivelul UE.

Totodată, Autoritatea Vamală din Romania și Serviciul Vamal al Republicii Moldova și-au manifestat disponibilitatea de a fi organizate vizite de studiu pe teme vamale de interes comun.