Klaus Iohannis a semnat vineri decretul privind promulgarea Legii pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificați în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2022 (PL-x 613/20.12.2021), potrivit unui anunț al Președinției. Reamintim că legea prevede un sold bugetar de 5,8% din PIB, cheltuieli de personal la 8,8% din PIB., în timp ce pentru anul 2023 soldul bugetar va fi de 4,4% din PIB, iar cheltuielile de personal de 8,2% din PIB.

Klaus Iohannis la CotroceniFoto: Presidency.ro

Plafonul propus pentru datoria guvernamentală, conform metodologiei UE, este de 49,8% din PIB, el fiind obligatoriu pentru 2022.

Anul viitor, plafonul privind finanţările rambursabile, care pot fi contractate de către unităţile/subdiviziunile administrativ-teritoriale, este în sumă de 1.600 milioane lei, iar plafonul privind tragerile din finanţările rambursabile contractate, sau care urmează a fi contractate de către unităţile/subdiviziunile administrativ-teritoriale, este în sumă de 2.000 milioane lei fiecare.

Este stabilită o limită pentru unităţile administrativ-teritoriale şi anume 50 milioane de lei în cazul comunelor, 100 de milioane lei în cazul oraşelor şi 150 milioane lei în cazul municipiilor, sectoarele Capitalei şi consiliile judeţene.

Totodată, plafonul privind emiterea de garanţii de către Guvern, prin Ministerul Finanţelor Publice şi de către unităţile şi subdiviziunile administrativ-teritoriale, pentru anul viitor, este de 30.000 milioane lei.

Tot vineri Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat alte 3 decrete:

  • Decret pentru promulgarea Legii privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanțe (PL-x 609/20.12.2021);
  • Decret privind eliberarea din funcția de procuror cu grad profesional corespunzător parchetului de pe lângă tribunal la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Secuiesc a domnului Cosmin Ovidiu Pasere – pensionare;
  • Decret privind eliberarea din funcția de procuror cu grad profesional corespunzător parchetului de pe lângă tribunal la Parchetul de pe lângă Judecătoria Măcin a doamnei Elena Chițu, delegată în funcția de prim-procuror la această unitate de parchet – pensionare.