​TIR-işti sub acoperire Povestea costumelor din filmul „Don’t Look Up” O istorie macabră, și mai puțin cunoscută, din spatele distileriei JamesonTop cinci dezinformări virale în 2021 Pachetul Anul nebuniei Cât de mult „Matrix” este în Matrix 4? 2021: Un an pierdut și o piruetă anti-Vest Economic: cum trece anul 2021 în 2022. Zestrea și provocările Franța: Termen redus la trei luni între două doze de vaccin anti-Covid Peste jumătate dintre companiile de la noi au crescut bugetele de salarii pentru 2022 Cele mai vândute SUV-uri în Europa în 2021 Orașul cu peste 10 mii de camere video. Cetățenii vor fi urmăriți pentru a combate pandemia Bogdan Voicu: Am pierdut capacitatea de a negocia. Pentru că suntem incapabili să ascultăm Ateneul ieșean a cumpărat fotografii de 100.000 de lei, la preț umflat de trei ori „Războiul pentru talente” și ce vom vrea de la viață în anul 3 de Covid.

Business reportFoto: Colaj foto

​TIR-işti sub acoperire: Poliţiştii de frontieră corupți din Borş, dovediți cu ajutorul unui investigator sub acoperire. Viaţa bate filmul în ceea ce privește ancheta declanşată de poliţiştii Direcţiei Generale Anticorupţie şi de procurorii Parchetului Bihor în cazul grupării de şpăgari din Punctul de Trecere a Frontierei din Borş.

Este vorba despre 6 agenţi ai Poliţiei de Frontieră cărora, deşi aveau informații că primeau șpăgi, anchetatorii trebuiau să le şi dovedească faptele. Pentru asta, după cum a aflat BIHOREANUL, un ofiţer DGA care are atestat de şofer profesionist a fost autorizat ca investigator sub acoperire şi, sub un nume de cod, a dat examene și a lucrat luni de zile la o firmă de transporturi, ca şofer de TIR, calitate în care, desigur, a fost trimis şi în curse externe. Așa că a descoperit, din interior, corupția colegilor din Poliția de Frontieră, scrie eBihoreanul.

Povestea costumelor din filmul „Don’t Look Up”. De la haine din magazine second-hand purtate de Leonardo DiCaprio la piese unicat create de Giorgio Armani special pentru Meryl Streep si Cate Blanchett.

Regizorul Adam McKay a ales sa colaboreze cu Susan Matheson pentrul costume, mai ales ca are experienta in filme americane a caror actiune – si implicit costume – se desfasoara in contemporan.

In privinta costumelor de epoca, acestea sunt mult mai usor de utilizat intr-un film sau serial deoarece reprezinta tipare ale unei perioade care s-a finalizat. In schimb, costumele pentru filme contemporane reprezinta o provocare deoarece moda este mai diversa si mai colorata ca niciodata in istorie, fiecare nuanta poate atrage atentia asupra unei trasaturi a personajului sau modul in care umerii unui sacou sunt mai ridicati sau mai rigizi inspira ideea de putere si impetuozitate.

In primele etape ale procesului de productie pentru „Don’t Look Up”, McKay a descris experienta ca fiind o „calatorie prin Hades”, un detaliu povestit de Susan Matheson care a gasit solutii pentru a crea o garderoba aparte pentru fiecare personaj prin care sa se diferentieze de ceilalti.Pentru Dr.Randall Mindy, personajul lui Leonardo DiCaprio, a fost creata o evolutie a costumelor de la aspectul oarecum tipic al unui profesor de la Universitatea de Stat din Michigan la o mini-vedeta care merge toata ziua la televizor si trebuie sa acorde mai multa atentie felului cum arata. La inceput, DiCaprio este imbracat in jachete vintage de la Orvis, pantaloni de catifea cu striatii si alte piese vestimentare care proveneau din magazine second-hand, cu un aspect aproape prafuit. Dupa aparitia in cadrul emisiunii „The Daily Rip” (care este prezentata de personaje jucata de Cate Blanchett si Tyler Perry), garderoba lui se schimba considerabil si incepe sa poarte branduri de lux precum Canali sau Brunello Cucinelli. Cand revine acasa in ultima parte a filmului, este in aceleasi haine de la inceput, un semn al faptului ca a scapat de rigorile unei lumii din care nu mai vrea sa faca parte, scrie urban.ro

O istorie macabră, și mai puțin cunoscută, din spatele distileriei Jameson. James Sligo Jameson a fost stră-strănepotul lui John Jameson, adică omul care a pus bazele imperiului producător de whisky irlandez care îi poartă numele… Jameson. James a moștenit imperiul ăsta, ceea ce însemna că nu mai trebuia să își facă griji cu banii toată viața lui. Și asta a și făcut. Adică zero griji și distracție cât cuprinde.

Mai precis, omul a călătorit prin toată lumea și și-a dedicat timpul pasiunilor sale, naturalismul și vânătoarea a tot ce mișcă. Așa a ajuns ca, în anul 1886, să plătească un fleac de 1000 de lire sterline ca să se alăture unei expediții finanțate de regele Leopold al II-lea al Belgiei, expediție care, chipurile, trebuia să ducă provizii unui pașă turc, Mehmet Emin pe numele său, care fusese numit guvernator peste sudul Sudanului și care rămăsese izolat acolo în urma revoltelor care izbucniseră în zona respectivă. Neoficial, expediția asta trebuia să cartografieze zone neexplorate din centrul Africii, astfel încât Belgia să anexeze și alte teritorii africane, pe lângă Congo-ul în care belgienii băteau orice record în materie de atrocități.

Zis și făcut, expediția a pornit din Zanzibar, a străbătut Africa și a ajuns până în Congo. A fost un fiasco total, pentru că nu numai că nu l-au salvat pe Pașa Emin, ci i-a salvat turcul pe ei, după ce ăștia mai aveau puțin și dispăreau cu totul din lipsa proviziilor și a proastei organizări a expediției, scrie pictofapte.ro

Top cinci dezinformări virale în 2021. Pandemia a adus cu ea și o hemoragie de știri false și dezinformare. Sub presiunea schimbărilor permanente în datele pandemiei, românii au devenit din ce în ce mai sceptici în a crede informațiile reale și la fel de nepregătiți în a le verifica pe cele false.

55,6% dintre respondenţi unui sondaj apreciau că în ultimele luni au fost expuşi la ştiri false sau dezinformări în foarte mare şi mare măsură (faţă de 50,1% în iunie şi 55% în martie), iar 40,8% că au fost expuşi în mică măsură sau foarte mică măsură/deloc (faţă de 45,6% în iunie şi 42,6% în martie).Europa Liberă a identificat principalele știri sau teme false care, în 2021, au făcut istorie în propagarea prin intermediul rețelelor sociale.Citește aici articolul complet.

Pachetul. „Am doi copii. Fiica are 45 de ani și locuiește în Franța, la Toulon. Băiatul are 36 de ani și e în Spania, la Madrid. Îi cheamă Danka și Danko, pentru că primul meu soț era ucrainean. Pe mine mă cheamă Vasilica Sava și am 69 de ani.”

Doamna Vasilica răde ca Rodica Popescu Bitănescu, e primul lucru care atrage atenția. Râde după fiecare propoziție. Râde și când povestește că a lucrat o viață în industria textilă, la Pașcani și apoi la Iași, oraș unde a rămas și pe care nu l-ar da „pentru nimic în lume”. I-ar fi plăcut să fie actriță, dar când se uită în spate spune că nu are regrete.

Vasilica Sava e doar una din zecile și sutele de mii de mame și bunici rămase în România, la depărtare de copiii care s-au stabilit în alte țări europene, scrie PressOne.

Anul nebuniei. La începutul sezonului 2021, site-ul oficial al Formulei 1 l-a convins pe Kimi Raikkonen să răspundă la două întrebări. Bănuiesc că entuziasmul reporterului s-a risipit instant în momentul în care, la întrebarea “Care va fi cel mai surprinzător lucru care se va întâmpla în sezonul 2021?”, răspunsul finlandezului a fost tranșant:

“Nimic”. Oricât de mult ne place de Kimi, de data asta omul nostru chiar a dat-o în bară. Pentru că, indiferent de numele pilotului tău preferat, sezonul 2021 a fost unul bogat în evenimente. Atât de bogat, încât băieții de la Netflix ar putea produce fără probleme un sezon întreg de “Formula 1: Drive to Survive” doar din cursa decisivă de la Abu Dhabi. Sau din pseudo-cursa pe ploaie de la Spa-Francorchamps. Sau din duelurile roată la roată pentru titlu, scrie AutoCritica.

Cât de mult „Matrix” este în Matrix 4? Matrix Resurrections a ajuns pe marile (și micile) ecrane, dar în ce se fel se raportează la trilogia originală?

The Matrix este unul dintre cele mai iubite filme cyberpunk din istoria cinematografiei. În ciuda unor continuări care n-au rupt gura târgului și a faptului că nu s-a lansat prea mult material nou după acestea, originalul își păstrează acest statut de film cult la peste două decenii de la lansare. Ca dovadă, în topul 100 Mindcraft Stories al celor mai bune filme SF din istorie, filmul surorilor Wachowski s-a situat pe locul secund, fiind devansat doar de Alien.

Oarecum surprinzător, după mulți ani în care povestea a fost declarată încheiată, Lana Wachowski o readuce acum în prim-plan cu Matrix Resurrections, cu tot cu doi dintre cei trei actori principali ai trilogiei originale: Keanu Reeves și Carrie Anne Moss. Este noul film Matrix o adiție notabilă la universul francizei SF, cum au fost, în ultimii ani, Mad Max: Fury Road sau Blade Runner 2049, sau doar o reinvenție neinspirată, menită să aducă încasări, dar să înfurieze fani și critici deopotrivă, precum filmele recente din seriile Star Wars, Terminator sau Alien?, se întreabă Mindcraftstories.

Gestiunea ”tranziției verzi”: criza a întors lumea la cărbune – producția se apropie de maxime istorice. Scumpirea accelerată a gazelor naturale din 2021 a readus cărbunele în prim planul surselor de energie și amenință planurile asumate de state de reducere a emisiilor de gaze de seră.

Cererea de cărbune ar putea atinge maximul tuturor timpurilor, 8.025 milioane de tone în 2022, potrivit unui raport al Agenției Internaționale de Energie (IEA).

Creșterea cererii de cărbune nu a fost împiedicată de faptul că și cărbunele s-a scumpit și că folosirea acestuia cere mai multe certificate de emisii, de asemenea mult mai scumpe. Criza gazelor rusești a atârnat mai greu în balanță.

„Prețurile gazelor au crescut până la maxime istorice și, în consecință, generarea de energie pe bază de cărbune a revenit în Uniunea Europeană în 2021, deși cărbunele s-a scumpit și prețurile EUA (certificatele de emisii) s-au dublat de la începutul anului”, scrie IEA în raportul citat, scrie cursdeguvernare.

2021: Un an pierdut și o piruetă anti-Vest. Justiția a rămas în 2021 așa cum a lăsat-o Liviu Dragnea, ciuntită și pregătită să fie folosită de infractorii de toate categoriile.Nicio stricăciune nu a putut fi reparată, fiindcă liberalii s-au așezat încă de la început alături de social-democrați într-o poziție lipsită de demnitate, pregătind aducerea PSD la guvernare. Același PSD în fruntea căruia Dragnea amenința multinaționalele și ținea discursuri anti-occidentale a fost luat sub aripa protectoare a președintelui Klaus Iohannis. Partidul lui Ion Iliescu și al lui Adrian Năstase, la fel de nereformat ca pe vremea celor doi mari lideri social-democrați, cu la fel de multe probleme, dar fără specialiștii de odinioară, a fost preferat de președinte în detrimentul USR. Această manevră a schimbat sensul votului și speranța celor care mai credeau că statul de drept ar putea funcționa și în România.

2021 a fost anul marii joncțiuni, în care două guverne pro-reformiste au fost date jos pentru a aduce în față un cabinet de compromis, condus de un militar fără niciun fel de experiență politică. Au fost aruncate la gunoi în acest fel reformele promise de Klaus Iohannis în anul electoral 2020, dar și proiectele puse pe masă de USR și de Ludovic Orban, în prima parte a anului, totul de dragul menținerii autorității prezidențiale asupra executivului sau, poate, și din alte motive încă necunoscute, scrie DW.

Economic: cum trece anul 2021 în 2022. Zestrea și provocările. Cum arată economia românească la granița dintre anii 2021 și 2022? Din punctul de vedere al principalului indicator macroeconomic, rezultatele sunt bune cu o revenire economică de 7%, anul acesta și o prognoză pentru anul viitor de creștere de 4,6%. Acesta este marele câștig, pentru că, indiferent de încercările prin care mediul economic a trecut în ultimii doi ani, dacă tragem linie și adunăm, realizarea unei cifre de creștere mari este o performanță.

Rezultatele bune se opresc aici. Apoi, apar deficitele: bugetar, de cont curent, comercial. Anul acesta a adus creșteri de deficite pe toată linia, cu o excepție și anume deficitul bugetar. Dar, era normal ca după anul 2020, anul pandemiei, al măsurilor de sprijin pentru companii, angajați și pentru o parte a populației, deficitul fiscal să scadă, potrivit RFI.

Franța: Termen redus la trei luni între două doze de vaccin anti-Covid. Decizia intră în vigoare marți dimineața, pe 28 decembrie și se va aplica și celor care s-au vindecat de Covid. Până acum, dozele de vaccin anti-Covid erau administrate la o distanță de 4 luni. Premierul Jean Castex susține că a luat această decizie în baza unei recomandări a Înaltei Autorități pentru Sănătate.

Francezii vor putea primi a doua, ori a treia doză de vaccin anti-Covid la o distanță de 3 luni după ultima injecție și nu, cum era cazul până acum, la un interval de 4 luni. Termenul a fost redus cu o lună. Măsura a fost anunțată la finele unui Consiliu de Apărare sanitară, prezidat de Emmanuel Macron.

Alte măsuri anunțate: vacanța școlară de iarnă se va încheia pe 3 ianuarie, așa cum era prevăzut iar elevii vor putea reveni în clase.

Masca sanitară va fi purtată în exterior, dacă vor decide autoritățile departamentale.

Iar timp de trei săptămâni, salariații vor trebui să lucreze de acasă, între 3 și 4 zile, pe săptămână, scrie RFI.

Peste jumătate dintre companiile de la noi au crescut bugetele de salarii pentru 2022. Peste jumătate dintre companiile de la noi au crescut bugetele de salarii pentru 2022, arată un studiu realizat de compania PricewaterhouseCoopers România. Unele companii au de gând să majoreze și pachetele de beneficii acordate angajaților. Este vorba despre extinderea pachetelor medicale, creșterea valorii tichetelor de masă și beneficii pentru munca de acasă.

După ce a chestionat 71 de companii din 7 industrii, în perioada 12-21 decembrie, Compania PWC anunță că media creșterilor salariale va fi de 7%. Cele mai mari creșteri le vor face companiile din IT&Telecom. Printre beneficiile acordate de angajatori anul viitor se află ședințe de consultații psihologice dar și zile de concediu suplimentare, potrivit Europa FM.

Cele mai vândute SUV-uri în Europa în 2021. În primele 11 luni ale anului 2021, segmentul Sport Utility Vehicle (SUV) a rămas cel mai important din Europa cu o cotă de peste 40% din totalul vânzărilor.

În ciuda faptului că penuria de semiconductori și problemele de aprovizionare ale producătorilor de mașini au afectat uzinelor din întreaga lume, zona SUV a continuat să câștige teren stimulată de cererea tot mai mare a clienților. În plus, electrificarea tot mai multor modele SUV a susținut achizițiile, clienții acestui tip de vehicule beneficiind în acest caz de subvenții și reduceri de taxe în multe state europene.

În perioada ianuarie – noiembrie 2021, cel mai vândut SUV european a fost Peugeot 2008, model înmatriculat de europeni în 173.890 de unități, în creștere cu 28% față de aceeași perioadă din anul precedent, scrie Economica.net.

Orașul cu peste 10 mii de camere video. Cetățenii vor fi urmăriți pentru a combate pandemia. În ianuarie 2022, Coreea de Sud va implementa un sistem unic în lume, bazat pe Inteligență Artificială, pentru a identifica rapid cazurile de COVID și contacții direcți ai persoanelor infectate.

Sistemul bazat pe recunoaștere facială va fi implementat ca test în Bucheon, una dintre cele mai aglomerate zone din țară, un oraș aflat în apropiere de capitala Seul. Sistemul folosește algoritmi de inteligență artificială care să facă recunoaștere facială pe imaginile adunate de la 10.820 camere de supraveghere.

Așa, în doar câteva minute, poate fi reconstituit traseul unei persoane infectate, se poate verifica dacă a purtat mască sau nu și, în plus, poate fi făcută ușor o listă cu persoanele cu care cel infectat a intrat în contact. Proiectul, pus la punct de Ministerul Științei și Technologiei, are 110 pagini și a ajuns, integral, în posesia jurnaliștilor de la Reuters. Sursa? Un parlamentar care se opune acestei inițiative, care va ușura mult munca celor care fac anchete epidemiologice, dar va ciunti serios intimitatea cetățenilor, scrie Aleph News.

Cei interesați se vor putea testa gratuit pentru COVID-19 în cabinetele medicilor de familie. Aceștia din urmă vor primi 50 de lei pentru fiecare test făcut. Medicii de familie vor primi 50 de lei pentru fiecare persoană pe care o vor testa pentru depistarea COVID-19, cuantumul amintit acoperind atât contravaloarea testului, cât și manopera ori materialele și echipamentele de protecție folosite, potrivit unui proiect de ordonanță inițiat recent de Ministerul Sănătății. Asta înseamnă, de fapt, că cei interesați se vor putea testa gratuit pentru COVID-19 în cabinetele medicilor de familie. Concret, prin proiectul de OUG se propune ca, pe lângă vaccinare împotriva COVID-19, medicii de familie să poată face și testarea pentru această boală în cabinetele proprii sau la domiciliul celor interesați. Medicii vor putea face numai teste rapide antigen din probă nazo-faringiană (nu pe bază de salivă).

Medicii de familie vor fi răsplătiți cu 50 de lei pentru fiecare test făcut, suma conținând valoarea testului, a manoperei, a materialelor și echipamentelor de protecție necesare testării. Deci testarea va fi, de fapt, gratuită pentru cetățeni, potrivit avocatnet.ro.

Bogdan Voicu. Am pierdut capacitatea de a negocia. Pentru că suntem incapabili să ascultăm. Ipoteza pe care Bogdan Voicu și cu mine o explorăm în această conversație este că această perioadă de divizare și suferință e preludiul pentru o nouă etapă de evoluție.

Bogdan este sociolog și cercetător la Institutul de Cercetare a Calității Vieții al Academiei Române. E parte din grupul de cercetători români care lucrează în echipa World Values Survey și unul dintre coordonatorii cărții Atlasul Valorilor Românilor. A lucrat în proiecte de cercetare și consultanță pentru organizații de la UNESCO la Renault, și de la Președinția României la Banca Mondială.

Dar, dincolo de asta, Bogdan este un observator fin al fenomenelor sociale: fenomene cărora nu le dăm atenție și știri aparent marginale capătă o semnificație și primesc explicații relevante pentru cum trăim azi și societatea din jur, scrie Andreea Roșca pe blogul personal.

Ateneul ieșean a cumpărat fotografii de 100.000 de lei, la preț umflat de trei ori.

* Un anticariat din București a afișat public prețul fotografiilor cu Iașul interbelic: 7.000 de euro. A încercat să le vândă în septembrie, dar nu le-a cumpărat nimeni

* Ateneul din Iași, condus de Andrei Apreotesei, a plătit, în a doua zi de Crăciun, 20.000 de euro, de trei ori mai mulți bani decât cerea proprietarul fotografiilor!

* La întrebările REPORTER DE IAȘI, conducerea Ateneului a intrat într-un dialog al surzilor, refuzând să explice anomalia

* Apreotesei cheltuie milioane de euro în fiecare an pe tot felul de achiziții fistichii, se ocupă de comemorări și parastase, iar în curtea Ateneului și-a pus în rafturi 12 busturi dubioase, cu care nu are ce face

* Directorul Ateneului a declarat că soția lui a făcut 280.000 de lei în 6 luni, din lecții de pian, o clasică spălare de bani, dar nicio instituție nu-l ia la întrebări

* Guvernul a mai dat 2,7 milioane de lei Ateneului în ultimele zile din decembrie. Cum poate cheltui Andrei Apreotesei acești bani în numai două săptămâni?

Citește articolul complet în ReporterIS

„Războiul pentru talente” și ce vom vrea de la viață în anul 3 de Covid. Pandemia a accelerat viitorul muncii, pe care l-a adus în prezent, și a scos la iveală un adevărat război pentru talente, spune Cordell Carter, director al Programului Socrate, un forum global pentru viitori lideri, din cadrul Institutului Aspen din Statele Unite.

În același timp, e tot mai clar că are loc un transfer de putere în relația angajator-angajat, de la primul către cel de-al doilea. E motivul pentru care, spune consultantul american, angajatorii vor trebui să concureze mai mult ca până acum. Companiile care vor reuși să facă față transformărilor și noului mediu de business al viitorului vor fi cele care se preocupă de acum de cum va arăta profilul angajaților pe care îi vor avea peste 10 ani – și să se pregătească pentru ei.

Într-un interviu acordat Panorama.ro cu ocazia unei vizite recente în România, când a participat la Bucharest Forum (Institutul Aspen-România), Cordell Carter a reflectat asupra unora dintre lecțiile pandemiei și a comparat tendințele pe care le vede în Statele Unite cu ce a descoperit în Europa, inclusiv în țara noastră. La intrarea în cel de-al treilea an al crizei Covid, americanul a vorbit despre unele dintre marile transformări ale felului în care muncim și trăim la care ar trebui să ne așteptăm în perioada următoare, scrie Panorama.