Anul 2022 va fi unul al contrastelor. Pandemia, inflaţia şi criza forţei de muncă riscă să adâncească dezechilibrele din România (analiză)

de DP     HotNews.ro
Miercuri, 29 decembrie 2021, 16:20 Economie | Finanţe & Bănci


Inflatia
Foto: Piqsels.com
Anul 2022 ar trebui să fie anul reformelor structurale însă va fi, mai degrabă, anul contrastelor, cu o adâncire a dezechilibrelor din economie, arată o analiză a companiei de consultanţă Frames, citată de Agerpres. Perspectivele noului an indică o accentuare a diferenţei dintre preţuri şi salarii - fapt ce va determina o scădere a nivelului de trai, o discrepanţă tot mai mare între mediul public şi cel privat, între promisiuni şi realitate, între bogaţi şi săraci. Vor exista sectoare economice pe plus dar şi multe domenii în care inflaţia, blocajul financiar şi criza forţei de muncă vor continua să facă victime, precizează consultanţii companiei.

Deşi anul 2021 ar fi trebuit să fie anul reformelor structurale în administraţie, în companiile de stat, în mediul bugetar în general dar şi în sectorul pensiilor, în sănătate, în educaţie etc., din varii motive, calendarul reformelor a fost amânat, soluţia fiind includerea majorităţii acestora în PNRR, ca o condiţionalitate esenţială a obţinerii banilor europeni, subliniază sursa citată.

Singura ,,reformă'' cu impact a fost liberalizarea completă a pieţei energiei, care a adus, din păcate, la o accentuare semnificativă a problemelor din economie"Liberalizarea pieţelor a fost făcută cu ochii închişi, fără să ia în calcul niciunul dintre avertismentele lansate la nivel internaţional dar şi local, inclusiv de către Frames, privind posibila creştere a preţurilor la energie. Momentul liberalizării putea fi amânat cu încă un an sau putea fi pregătit mai bine, cu reguli mai stricte şi mecanisme de temperare a elanului inflaţionist, având în vedere cât de vulnerabilă este economia mai ales în contextul pandemiei şi cât de fragil este nivelul de trai'', arată analiza.

Creşterea preţurilor la energie a generat un adevărat şoc în economie, iar impactul inflaţionist va fi simţit şi mai puternic în 2022. Potrivit estimărilor Frames, valul de scumpiri va afecta atât companiile cât şi populaţia, cel mai puternic din al doilea trimestru.

"Compensările oferite de statul român sunt precum un algocalmin oferit unui bolnav ajuns la terapie intensivă. Îi mai taie din dureri, însă nu îi rezolvă problema. Odată cu ridicarea facilităţilor, în T2 2022, ne aşteptăm la un val inflaţionist chiar mai puternic decât în 2021. Fără măsuri concrete pe lanţurile de producţie şi distribuţie, statul va fi condamnat, în luna martie, să extindă mecanismele de protecţie (plafonări/compensări etc.) până ce preţurile energiei vor reintra pe o traiectorie predictibilă. Altfel spus, vom lua de la investiţii, de la sănătate, din alte sectoare pentru a acoperi efectele economice puternice generate de iureşul scumpirilor din energie'', a afirmat Adrian Negrescu, managerul Frames.

Potrivit analizei, chiar şi în aceste condiţii, inflaţia reală generată de creşterile de preţuri la energie electrică şi gaze riscă să treacă de 10%. Asta pentru că, chiar dacă facturile populaţiei vulnerabile vor fi compensate, costurile vor fi resimţite în celelalte bunuri şi servicii.

"Este incontestabil faptul că românii vor plăti mai mult pentru alimente, pentru celelalte bunuri şi servicii în 2022. Anticipata creştere a cursului euro peste nivelul de 5 lei şi posibila scumpire a carburanţilor vor pune, din păcate, gaz pe focul inflaţiei. Astfel că nivelul de trai va continua să se deprecieze în 2022'', arată analiza.

Dincolo de creşterea inflaţiei, pandemia COVID va continua să afecteze economia în 2022


Potrivit estimărilor analiştilor, nu este exclus ca valul 5 să determine autorităţile să impună noi restricţii, care vor afecta în principal consumul, principalul motor al economiei, dar şi apetitul pentru investiţii.

Incertitudinea legată de evoluţia pandemiei şi efectele impredictibile ale inflaţiei vor continua să guverneze deciziile de business, mare parte din planurile de investiţii urmând să fie amânate.

Temerile privind scăderea semnificativă a consumului, mai ales în primele luni ale anului, vor determina oamenii de afaceri să privească cu ezitare relaţiile de business, neîncrederea fiind, din păcate, cuvântul la ordinea zilei în economie.

"Neîncrederea se simte în modul în care se derulează mai nou afacerile. Creditul furnizor s-a restrâns tot mai mult, plăţile se fac tot mai greu. Oamenii îşi privesc cu tot mai multă reticenţă furnizorii, partenerii, de teamă că aceştia ar putea intra în blocaj, le-ar putea crea probleme. Aşa s-a ajuns ca livrările de bunuri şi servicii să se facă doar cu avansuri tot mai mari, iar blocajul financiar să se acutizeze'', afirmă analiştii.

Lipsa de predictibilitate a deciziilor guvernamentale asociate pandemiei și ezitările privind implementarea certificatului verde accentuează neîncrederea în economie


"Vestea bună, în toată această situaţie instabilă, este că mare parte dintre firmele româneşti au învăţat lecţia pandemiei, şi-au restructurat afacerile şi întâmpină 2022 cu planuri mai bine calibrate pe realitatea economică'', a mai arătat Adrian Negrescu.

În plus, 2021 a adus o accentuare a crizei forţei de muncă, dovadă numărul foarte mare de joburi pentru care firmele nu şi-au găsit angajaţi.

Lipsa muncitorilor a tăiat din potenţialul de dezvoltare a multor afaceri, mai ales din sectoarele dinamice în contextul pandemiei precum construcţiile, IT, clinici medicale, transporturi şi curierat, fenomen care va continua şi în 2022.

Potrivit analiştilor de la Frames, principalele provocări pentru mediul de afaceri, în acest context, vor fi generate de recrutarea angajaţilor calificaţi şi de oferirea unor salarii competitive.

"Cum mare parte dintre firmele româneşti sunt slab capitalizate, creşterea salariilor va fi o provocare pe care multe nu o vor putea îndeplini. Şi aşa, odată cu creşterea salariului minim de la 1 ianuarie, multe companii şi-au pus problema optimizării costurilor, fapt care se va traduce, din păcate, în disponibilizări de personal. Dincolo de această situaţie, marea problemă este că a ajuns o adevărată misiune imposibilă să găseşti angajaţi buni, cu experienţă, pe piaţa forţei de muncă'', arată analiza.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6894 vizualizari

 • -6 (30 voturi)    
  CE „PANDEMIE”????? (Miercuri, 29 decembrie 2021, 17:01)

  Tayen [utilizator]

  „Pandemie” este doar pentru interesul lui Faițăr, Moderna și „asociații”, nu pentru oamenii normali la cap și sănătoși la trup. Crizele o fac doar restricțiile haotice și nejustificate, nu altceva!
  • +2 (2 voturi)    
   Ce pandemie? (Joi, 30 decembrie 2021, 5:45)

   GeorgeSb [utilizator] i-a raspuns lui Tayen

   vai de capul nostru....mai sunt oameni ca tine?
   • +1 (1 vot)    
    Din păcate. (Joi, 30 decembrie 2021, 8:39)

    asavreau [utilizator] i-a raspuns lui GeorgeSb

    Aceiași indivizi se bagă în față, urlă, vor să fie primii, când se îmbolnăvesc. Sistemul sanitar nu ne ajută să scăpăm de ei. Adică să fie voia lor, pentru ei, nu pentru noi.
 • +9 (15 voturi)    
  in primul rand (Miercuri, 29 decembrie 2021, 17:06)

  pig_asso [utilizator]

  invatati sa folositi arcu si arbaleta! o sa ajungeti sa vanati sobolani pentru a va hrani pe dumneavoastra si familia. invatati sa taiati si copaci ptr a face focu in sufragerie...
 • 0 (16 voturi)    
  cati daci vor ramane liberi de joburi si locuinte? (Miercuri, 29 decembrie 2021, 17:11)

  Antenistontel [utilizator]

  daca vor creste dobanzile, falimentele si executarile silite?
  • +5 (25 voturi)    
   Dacii liberi nu prea au credite (Miercuri, 29 decembrie 2021, 18:03)

   galeo [utilizator] i-a raspuns lui Antenistontel

   Pentru ca nu doresc sa fie sclavii bancilor.
   Mai degraba tinerii progresisti ce se ghideaza dupa "traieste clipa" sunt cocosati de rate.
   Dar ei traiesc clipa, deci nu isi fac griji pentru viitor.
   • -5 (7 voturi)    
    LOL (Miercuri, 29 decembrie 2021, 21:44)

    JustinCase [utilizator] i-a raspuns lui galeo

    Tinerii "progresisti" muncesc si isi achita prin forte proprii bunurile lor, chiar si cu credite. Nu e nimic deplorabil in asta. Spre deosebire de dacii liberi de creier, care isi vindeau libertatile satanei Nea Nicu pentru ca sa le "deie" si lor partidu' pe de-a moca o casa si un "servici", ca la loterie.
    • +4 (10 voturi)    
     E posibil sa nu mai aiba unde sa munceasca (Miercuri, 29 decembrie 2021, 22:18)

     galeo [utilizator] i-a raspuns lui JustinCase

     Nu stiu cati patroni vor mai fi dispusi sa-i plateasca pentru a colora celule in excel...
     • +1 (1 vot)    
      Pana la urma (Joi, 30 decembrie 2021, 9:56)

      JustinCase [utilizator] i-a raspuns lui galeo

      Pana la urma, coloratul de celule in Excel se dovedeste mai profitabil decat furatul bastii unii-altora.
  • -1 (1 vot)    
   ..... (Miercuri, 29 decembrie 2021, 19:52)

   ABBV [utilizator] i-a raspuns lui Antenistontel

   Nu va bucurati de raul altuia ....nu de alta dar am impresia ca nu sunteti agricultor ....
   cu permisiunea hotnews : https://asia.nikkei.com/Spotlight/Datawatch/China-hoards-over-half-the-world-s-grain-pushing-up-global-prices
   • 0 (6 voturi)    
    Lasa ca facem niste excel-uri (Miercuri, 29 decembrie 2021, 22:41)

    galeo [utilizator] i-a raspuns lui ABBV

    Cu =Vlookup si rezolvam problema
 • -3 (19 voturi)    
  2022 anul declasarii crizei economice mondiale (Miercuri, 29 decembrie 2021, 17:38)

  hopsinoi [utilizator]

  provocata de politicenii corupti si PigFarma.

  Criza ecconomica este deja, dar inca este tinuta asunsa.
 • +1 (13 voturi)    
  tineti minte PSDUDMRPNLUSR- in 2022 (Miercuri, 29 decembrie 2021, 17:40)

  hopsinoi [utilizator]

  plus Alafat,Gita, Lafila, Belciug si altii.
 • +11 (15 voturi)    
  Liberalizarea (Miercuri, 29 decembrie 2021, 17:49)

  Zache58 [utilizator]

  pietei energiei a fost ''gandita'' de marele economist Citu si gasca lui.Saracul de el nu are tangenta cu economia,el crede ca totul se regleaza din piata.Atat a inteles el din ce a invatat,daca a invatat ceva, in USA! Forta de munca calificata va continua sa plece din aceasta tara lipsita de noroc.Cum Dumnezeu avem nesansa sa fim condusi de asemenea oameni?O fac intentionat sau atat ii duce capul?
 • -9 (19 voturi)    
  E criza de forta de munca? (Miercuri, 29 decembrie 2021, 18:00)

  galeo [utilizator]

  Pai guvernul vrea sa scoata de pe piata muncii 60% din angajati prin impunerea certificatului verde la locul de munca.
  • +3 (15 voturi)    
   In Germania e obligatoriu la locul de munca (Miercuri, 29 decembrie 2021, 18:27)

   kkciosuldelahamangia [utilizator] i-a raspuns lui galeo

   Dar daca esti sofer de TIR, atunci, in foarte multe locurile de destinatie ale marfii te trezesti ca nu ai acces sa descarci marfa daca nu esti vaccinat. imposibilitatea descarcarii marfii inseamna pierderi pt. patroni. Asa ca patronii impun vaccinarea obligatorie a angajatilor soferi, sun multi care refuza, sa va spun de ce nationalitate sunt cei care refuza !?
   • -5 (13 voturi)    
    Inseamna ca patronii germani (Miercuri, 29 decembrie 2021, 19:10)

    galeo [utilizator] i-a raspuns lui kkciosuldelahamangia

    Au unde gasi soferi, daca fac aceste mofturi.
    De asemenea daca patronii isi obliga soferii sa se vaccineze inseamna ca incalca legea, e o fapta penala, e ilegal sa obligi pe cineva sa se vaccineze.
    • +1 (1 vot)    
     Vezi ca legile difera (Joi, 30 decembrie 2021, 13:40)

     fuscustm1 [utilizator] i-a raspuns lui galeo

     In multe teri angajatorii impun vaccinarea angajatilor. Nu esti vaccinat nu te primesc la munca . Sunt intr-o tara nordica si acolo ca sa pot merge la munca mi-a trebuit sa fiu vaccinat .
 • -4 (22 voturi)    
  Cum se face ca atunci cand ajung liberalii la pute (Miercuri, 29 decembrie 2021, 18:06)

  galeo [utilizator]

  Avem parte doar de taieri, criza, austeritate, in timp ce ei se imbogatesc imens.
  Fix la fel a fost si sub CDR - ul lui Constantinescu cand ni se spunea sa strangem cureaua si sa asteptam luminita de la capatul tunelului. Sub Basescu tot austeritate. Sub Ciuca, Orban si Citu tot austeritate si criza.
  • +4 (12 voturi)    
   xexe (Miercuri, 29 decembrie 2021, 18:55)

   transpenibilus [utilizator] i-a raspuns lui galeo

   Esti un securist foarte prost daca nu stii de ce dupa pesedeu fura tara trebuie taieri si austeritate ca sa fie platite hotiile si pomenile #ciumarosie
   • -6 (10 voturi)    
    De ce mai vor peneleii la ciolan? (Miercuri, 29 decembrie 2021, 19:11)

    galeo [utilizator] i-a raspuns lui transpenibilus

    Daca e atat de naspa dupa PSD la putere?
  • -1 (1 vot)    
   Sub Ciuca (Joi, 30 decembrie 2021, 13:43)

   fuscustm1 [utilizator] i-a raspuns lui galeo

   cele mai multe ministere le are PSD , deci practic suntem sub obladuirea PSD nu a PNL...
 • -4 (10 voturi)    
  Ce magarie... (Miercuri, 29 decembrie 2021, 19:31)

  Luk [utilizator]

  Ezitarile referitoare la certificat afecteaza economia...
  O mizerie fara nicio baza.
  • -1 (7 voturi)    
   Pai cum sa aiba populatia in autoritati (Miercuri, 29 decembrie 2021, 20:27)

   galeo [utilizator] i-a raspuns lui Luk

   Cand vine vorba despre vaccinare, cand autoritatile si slugile lor vin cu asemenea mamipulari ? Cand realitatea e fix invers, certificatul verde e cel care afecteaza economia, si nu invers.

   Mai era un reprezentant al autoritatilor care mintea azi ca in Franta desi sunt 180.000 cazuri, numarul de morti si spitalizati e doar pentru ca procentul de vaccinare e mare. Nu a amintit niciun cuvand despre faptul ca Omicron da forme mai slabe de boala. Asta e minciuna si manipulare, nu poti avea incredere in autoritati de genul asta.
   • 0 (0 voturi)    
    Ușurel, nu te grăbi. (Joi, 30 decembrie 2021, 8:46)

    asavreau [utilizator] i-a raspuns lui galeo

    Ce să aibă populația? Cu o precizare, tu nu ești populația și poți exprima doar o părere individuală. Dacă faci un raport vei vedea că democratic trebuie să te supui situației.
 • +7 (13 voturi)    
  Anul 2022 (Miercuri, 29 decembrie 2021, 19:52)

  Mihail. [utilizator]

  Slugile vor slugari, bogatii vor deveni si mai bogati (si mai plictisiti), iar saracii vor deveni si mai saraci.
 • -2 (4 voturi)    
  "principiile liberale" clamate de PNL (Joi, 30 decembrie 2021, 2:04)

  srpc [utilizator]

  mai exact neoliberale, au ca unic scop cresterea profitului marilor companii, nu calitatea vietii cetatenilor
 • -2 (6 voturi)    
  Lockdown-isti, admirati-va "opera"... (Joi, 30 decembrie 2021, 3:59)

  Idiotul_fUtil [utilizator]

  Harakiri-ul economic va continua cu veselie si in 2022.
 • 0 (2 voturi)    
  Mai dificil decat pare (Joi, 30 decembrie 2021, 6:27)

  tontu [utilizator]

  Suntem in plina criza econoomica, iar efectele vor fi vizibile inca din prima parte a lui 2022. Vom avea recesiune economica inca din pimavara, iar la sfarsit de an e posubila chiar o crestere negativa a PIB.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by