Mâine, 6 ianuarie 2022, între orele 10.00 şi 12.00, va avea loc un miting de protest al salariaţilor INS la sediul instituţiei din Bd Libertăţii nr. 16, au transmis reprezentanții Sindicatului. Acţiunea este organizată de Sindicatul din Institutul Naţional de Statistică şi are ca obiect nemulţumirea statisticienilor faţă de nerespectarea legii de salarizare 153/2017, tratamentul discriminatoriu faţă de această categorie profesională şi blocarea veniturilor la nivelul anului 2020. In Scrisoarea deschisă adresată primului ministru, Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie semnalează, detaliat, cauzele care au generat nemulţumirile salariaţilor.

Imagine de la protestul anterior de la INSFoto: FNSA

"Ne aflăm în situaţia în care, deși ar trebui ca începând cu 1 ianuarie 2022 aceşti salariaţi să beneficieze de cuantumul salariilor de bază aferente grilei de salarizare pentru anul 2022, aceştia vor avea, din nou, veniturile blocate la nivelul anului 2020, ȋn vreme ce Secretariatul General al Guvernului, o instituţie eminamente politică şi nu tehnică, ȋn subordinea/coordonarea căreia INS este, beneficiază de grilele de salarizare maxime, aferente anului 2022, încă din anul 2017." se arată în textul scrisorii.

În prezent, la nivel naţional sunt aproximativ 2000 de posturi de statisticieni, dintre care cca. 1600 ocupate, Aceştia nu solicită venituri suplimentare pentru această categorie, ci doar respectarea Legii 153/2017, lege care reglementează în mod expres ca până în anul 2022 să se reducă discriminările salariale la nivelul familiei ocupaţionale.

Toate strategiile şi politicile decizionale sunt elaborate şi fundamentate pe baza analizelor datelor statistice, cantitatea şi calitatea acestor date având o importanţă crucială, ca şi desfăşurarea în condiţii optime a activităţii acestei instituţie, având în vedere caracterul specific al activității pe care o desfășoară.

Statisticienii sunt implicati în acţiuni majore la nivel naţional şi european, printre care: Recensământul General Agricol, Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor, alegerile prezidenţiale, parlamentare şi locale, proiecte şi colaborări cu Banca Naţională a României, Banca Mondială, Comisia Europeană etc.

Mai mult, anul viitor, în România, se va desfăşura Recensământul Populaţiei și Locuințelor. Majoritatea activităților esenţiale ale acestui proces vor fi asigurate de salariaţii Institutului Naţional de Statistică, lucrători demotivați financiar pe fondul nerespectării prevederilor Legii nr. 153/2017.

Este regretabil că salariaţii INS se află în situaţia de a apela la formele legale de protest datorită refuzului repetat al guvernelor de a aplica ȋn mod unitar şi nediscriminatoriu legea salarizării, se mai arată în comunicatul transmis miercuri.