În următorii 8 ani va trebui ridicat ”simțitor” nivelul taxelor și impozitelor. Lucrătorii plătiți din taxe, impozite și contribuții își vor tripla în 2030 ponderea (studiu)

de D.P.     HotNews.ro
Sâmbătă, 8 ianuarie 2022, 21:00 Economie | Finanţe & Bănci


Catalin Ghinararu
Foto: Hotnews
”​Lucrătorii dependenți (din sectoarele alimentate practic exclusiv din taxe, impozite și contribuții) reprezintă 14,1% din populația ocupată. La nivelul anului 2030, această pondere va crește față de anul de bază 2020 cu nu mai puțin de 24%!!! Acest ritm de creștere este de 3 (TREI) ori mai mare decât creșterea globală a populației ocupate pentru acest interval (care este în jur de 8%). Cu alte cuvinte sectoarele alimentate practic exclusiv din taxe, impozite și contribuții, vor înregistra o creștere de ocupare de trei ori mai mare decât creșterea globală de ocupare de la nivelul întregii economii naționale. În aceste condiții, ori nivelul general al productivității muncii în sectorul concurențial va trebui să crească pentru a putea susține această creștere, ori va trebui ridicat simțitor nivelul taxelor și impozitelor”, arată un studiu coordonat de Cătălin Ghinăraru, expert pe piața muncii.

Alte concluzii ale studiului:

 • Cererea de munca este concentrata in ramuri si sectoare care nu solicita o pregatire foarte ridicata. Cu toate acestea, oferta de munca s-a orientat catre cresterea nivelului educational, prin accesarea masiva a invatamantului superior. Cel mai mare numar de absolventi de invatamant superior este concentrat in sectoarele “non-concurentiale” ale economiei nationale; se remarca aici concentrarea excesiva a absolventilor de invatamant superior in administratia de stat si in invatamant, precum si in sanatate
 • Reduceri ar trebui sa sufere si specializarile tehnice cu exceptia singulara a celor din electronica, comunicatii si IT; Reducerile cele mai semnificative ar trebui sa afecteze specizarile legate de sectorul industriei extractive;
 • In cazul absolventilor de specializari teoretice, trebuie mentionat ca fie si in cazul in care am orienta totalitatea ofertei catre acoperirea cererii globale a sistemului de invatamant pe urmatoarea decada, tot ar trebui sa reducem numarul acestora cu 50% fata de nivelele actuale; Situatia este foarte ingrijoratoare in cazul invatamantului superior artistic unde reducerea ar trebui sa fie cu peste 90% fata de nivelul actual in varianta de prognoza prin care ajustam oferta la cerere!
 • O situatie foarte buna este in sectorul specialitatilor medicale unde oferta este aproape 100% aliniata la cererea estimata a sectorului, desigur, daca excludem continuarea unui trend de migratie relativ masiva a acestei categorii de personal. Relativ bine ajustata la cerere este si oferta de absolventi cu studii superioare din profilul economic / administrarea afacerilor.
 • Îmbatranirea generala a populatiei va fi insotita de o imbatranire progresiva a populatiei in varsta de munca, in care vor ajunge sa predomine grupele de peste 45 de ani; Numarul si proportia copiilor in total populatie (populatie sub 18 ani) va fi in continua scadere!
 • La nivelul anului 2020 in exploatarea resurselor naturale lucreaza 28% din total populatie ocupata din care 10% in exploatarea resurselor de subsol si 90% in exploatarea resurselor solului. Din acest ultimi 90%, 90% lucreaza in agricultura si doar 10% in industria alimentara, deci in procesarea resurselor solului; In 2030, ponderea s-ar reduce catre 25% dar din acestia 88,3% ar continua sa lucreze in explotarea resurselor solului, din care 82% efectiv in agricultura si doar restul in prelucrarea produselor agricole. Castigul de productivitate ramane deci limitat!
 • Sectoarele distributiei si cel al transporturilor concetreaza in prezent aproximativ o cincime din totalul populatiei ocupate. La nivelul anului 2030, aceste sectoare vor totaliza un sfert din total, devenind cel mai important generator de locuri de munca din economia romaneasca!

HotNews a discutat cu Cătălin Ghinăraru despre efectele îmbătrânirii României.

”Este evident că va apărea o reducere a Produsului Intern Brut, dar asta se va întâmpla nu imediat; aceste consecințe vor apărea în timp, pe măsură ce populația îmbătrânește”, ne-a spus vineri profesorul Ghinăraru. ”Populația României, comparativ cu populațiile europene în general, a fost până nu cu mulți ani în urmă o populație relativ tânără pentru că aveam acele cohorte foarte mari, formate din cei născuți la sfârșitul anilor 1960 și începutul anilor 1970, care erau cohorte în vârstă de muncă. Dar vremea a trecut, iar ei au ajuns la 54-55 de ani și în curând ele se vor apropia de vârsta de pensionare. Practic, în anii 2029- 2030 va începe Marea Retragere; atunci vor începe să se simtă efectele acestei îmbătrâniri”, mai spune Cătălin Ghinăraru

Îmbătrânirea populației cauzează și o scădere a participației la activitatea economică care va conduce la reducerea ritmului de creștere a PIB și până la urmă la o scădere de PIB, cu consecințe pentru prosperitatea socială. Eu le spun mereu studenților mei la cursul de Pensii că riscul de îmbătrânire, spre deosebire de multe alte riscuri, este un risc universal. Toată lumea îmbătrânește; ar fi groaznic dealtfel dacă nu am îmbătrâni și am muri de tineri. Implicațiile pentru piața muncii sunt numeroase în ceea ce privește îmbătrânirea populației...Plus implicațiile asupra sistemului de Pensii, consideră interlocutorul nostru.

Sigur că una din soluții este legată de creșterea productivității, iar asta în parte s-a și obținut, pentru că, la urma urmei, în industriile moderne nici nu se mai folosește atâta forță de muncă - se folosesc mai multe mașini.

”Literatura de specialitate în acest domeniu este puțină și nu de puține ori contradictorie, pentru că nu am mai trecut printr-o asemenea problemă. Este pentru prima dată în istoria omenirii în care avem atât de mulți vârstnici. Până acum nu se pomenea de așa ceva. În plus de asta, în Europa cel puțin, mai avem de-a face cu un context foarte particular de care nu ne dăm întotdeauna seama pentru că ne-am obișnuit cu el: în Europa, de peste 70 de ani este pace. Nu a mai existat în istoria continentului o asemenea perioada de peste 70 de ani de pace. Și de aceea nu s-au putut face analize privind efectul îmbătrânirii pentru că nu există date, evidențe foarte clare . Acum 100 de ani nu ne confruntăm cu acest fenomen al îmbătrânirii. Acum 100 de ani eram la doi ani de la terminarea Primului Război Mondial - erau 20 de milioane de victime, alte 40 de milioane de morți din cauza gripei spaniole....”, mai adaugă Ghinăraru.

Vedem foarte clar că industriile moderne nu mai ocupă atât de multă forță de muncă. Forța de muncă s-a deplasat către alte activități. În trecut era necesar să ai o familie cât mai numeroasă pentru că aveai nevoie să lucrezi pământul. Acum, foarte multe lucruri s-au automatizat. În industrie, un simplu centru de prelucrare prin așchiere înlocuiește cinci sau șapte mașini pe care le aveam înainte, mașini care era fiecare operată de cel puțin un om, mai spune expertul citat.

Necesarul de personal din Sănătate și Asistență Socială va crește - asta e foarte clar – atât la personalul cu studii superioare cât și la cel cu studii medii. De ce va crește? Pentru că populația îmbătrânind, nevoia de astfel de servicii va fi mai ridicată. Iar aici mai e un lucru care trebuie spus: în acest segment, al asistenței sociale, posibilitățile de automatizare sau de înlocuire cu inteligența artificială sunt infime.

”Este posibil să se ajungă la un conflict între generații, cum vedem în Japonia sau în Coreea de Sud, mai ales că vor fi o probleme de ocupare pentru generația mai tânără sau probleme de nivel al veniturilor. E drept, contează mult și de mentalitate sau de modelul cultural al fiecărei țări. Dar în Coreea de Sud sunt foarte multe cazuri de sinucidere ale bătrânilor care se simt abandonați de copii, de nepoți...”, mai spune Ghinăraru.

Cum ne putem pregăti pentru îmbătrânirea populației? ”În principiu este vorba de dezvoltarea unor sisteme de asistență socială pentru bătrâni sau de sprijinire a familiilor astfel încât să îi îngrijească pe bătrâni în familie. La noi e mai răspândită ideea de a-i îngrijit pe bătrâni în familie dar și acest model începe să se estompeze...

Cea mai bună soluție este cea a dezvoltării de servicii de Asistență Socială, mai ales că astfel am găsi și o rezolvare a ocupării Forței de Muncă. Chiar dacă cu lucrător migranți, așa cum și ai noștri au plecat în Italia să îngrijească bătrâni.

Există și forme prin care Statul poate finanța astfel de servicii . Există de pildă un sistem folosit în Belgia prin intermediul unor vouchere, care sunt finanțate din bugetele autorităților locale. În baza acelor vouchere seniorul poate cumpăra diferite servicii - de îngrijire, de curățenie. ș.a.- de la oficiile de forță de muncă E o chestie foarte inteligentă, chiar dacă acolo e ușor limitată. Dacă ești în regiunea valonă poți să cumperi serviciile doar din valonia, dacă ești în regiunea flamandă le poți achiziționa doar de acolo etc”, conchide expertul citat.

Studiul de care vorbeam la începutul acesti articol poate fi citi aici.

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

54550 vizualizari

 • +78 (94 voturi)    
  nu mai bine.. (Sâmbătă, 8 ianuarie 2022, 21:03)

  Ismail Paine de circ [utilizator]

  .. scapam noi de trantori inutili?
  • +59 (61 voturi)    
   reforma administrativa (Duminică, 9 ianuarie 2022, 0:24)

   bufnitaroz [utilizator] i-a raspuns lui Ismail Paine de circ

   Fara o reforma administrativa nu vom reusi sa economisim.
   Sunt zeci de sate si comune cu 200 de oameni si peste 10 angajati in primarie. Sunt orase cu populatie de 2 ori mai mica fata de 1989 si cu personal in primarie de 3 ori mai mare.
   Toate putorile isi cauta de lucru la primarii/prefecturi/ocoale/agentii, e caldut, s-au marit salariile, vin la lucru la 8, pleaca la 15.
   Trai nineaca.
   Apoi se plang ca nu ajung taxele....
   • +2 (2 voturi)    
    PNRR (Duminică, 9 ianuarie 2022, 22:56)

    ..13 [utilizator] i-a raspuns lui bufnitaroz

    aduce bani cu lopata in sectorul bugetar - poate doar infrastrutura care a generat mari discutii la Bruxelles sa aduca indirect banutzi in sectorul privat dar din pacate nici aici nu e cu noroc ca nu sunt atatea firme sau romanashi care sa lucreze pentru atat de multe proiecte in infrastructura.

    Cand este nevoie de creiere apar tot felul de neajutorati dar care au ei pe "cineva" si uite asa se duce toata reforma si banutzii pe apa, in jos...

    Absolut plictisitor...

    daca cererea si oferta este aliniata numeric in sanatate si economie, ei bine, calitativ este vai de mama noastra... ramane mereu insarcinata si prietenii stiu de ce...
 • +29 (39 voturi)    
  dupa ce se ridica si salariile de 3 ori (Sâmbătă, 8 ianuarie 2022, 21:11)

  leeloo2 [utilizator]

  nu inainte.
 • -59 (91 voturi)    
  Normal (Sâmbătă, 8 ianuarie 2022, 21:12)

  Mazeta [utilizator]

  Alea 12 mld RON pentru baza de la Kogalniceanu trebuie plătite de undeva.
  • +55 (69 voturi)    
   Te referi la Pensii speciale și PNDragneaL3? (Sâmbătă, 8 ianuarie 2022, 21:35)

   relax4 [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   adica miliarde date unora care nu au contribuit la sistemul de pensii? Sau primarilor puterii actuale sa-i toace pe firmelor rudelor?
   • -10 (32 voturi)    
    Vezi tu, (Duminică, 9 ianuarie 2022, 1:30)

    X-Files [utilizator] i-a raspuns lui relax4

    Vezi tu, postarea ta arata cat esti de indobitocit. Omul zice, si zice bine, despre banii publici bagati intr-o baza militara straina (sa fim seriosi, aia e straina; in nicio unitate militara romaneasca NU se baga bani si facilitati ca la Kogalniceanu si Deveselu).

    Tu zici despre pensii speciale- si zici bine, la randul tau.

    Dar unde incepi - fie sa manipulezi, fie sa arati ca esti doar un indobitocit care canta ce regurgiteaza altii?

    Acolo unde vorbesti despre unii care inca NU beneficiaza de pensii speciale, dar nu spui un cuvintel despre plaga care de ani de zile, de decenii, suge bugetul - prin pensii speciale - "specialii" si "justitia".

    Adica, nu spui nimic EXACT despre aia care NU fac nimic (un primar, de bine, de rau, face ceva...se vede), sug salarii speciale; otravesc totul si ocupa functii "speciale" de unde pun talpa, ca altceva nu stiu sa faca ... iar apoi, pentru toata activitatea lor, primesc si pensii speciale. Eventual, pe langa pensia speciala, ocupa si un alt loc ce ar putea fi ocupat de unul tanar si competent, pus pe munca.
    Asta e Statul Securist Roman.
  • +36 (58 voturi)    
   Sau poate (Sâmbătă, 8 ianuarie 2022, 22:02)

   Sofis [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   din taxe pe propaganda antiromaneasca? Americanii la Kogalniceanu aduc securitate, know how, dolari cheltuiti de fiecare soldat.

   Rusii ne-au furat si paltoanele si au capusat Romania 30 de ani pana au plecat.

   Americanii chiar si in tarile pe care le-au invins, Germania si Japonia au adus prosperitate. Le-au facut numarul 2 si 3 in lume dpdv economic. Federatia Rusa unde isi face baza cucereste si omoara (Ucraina, Georgia, Moldova, Kazahstan, Belarus).
   • -8 (10 voturi)    
    In plus, planul Marshall (Duminică, 9 ianuarie 2022, 15:36)

    AES [utilizator] i-a raspuns lui Sofis

    ca efect al doctrinei Truman, a avut ca unic scop impiedicarea extinderii comunismului, atat. Adica "mai bine sa le dam noi bani decat rusii" :)))) Doctrina Truman a fost esenta declansarii razboiului rece. Chestie de geopolitica, nu stii tu d-astea, tu crezi ca licuriciul a vrut sa o duca mai bine Otto Franţein. :))))
   • +3 (3 voturi)    
    si ce te asteptai? (Luni, 10 ianuarie 2022, 9:10)

    minus [utilizator] i-a raspuns lui Sofis

    Romania a fost o tara invinsa in Al Doilea Razboi Mondial. La fel a fost si Austria, si ea ocupata de rusi. URSS a ocupat Romania din 1944 pana in august 1958 si Austria din 1945 pana in octombrie 1955 (ziua nationala a Austriei comemoreaza ziua cand s-a incheiat ocupatia). De ce nu am trait ca in Austria dupa 1958, cand au plecat rusii?
    Lasand la o parte aritmetica celor 30 (?) de ani de capusare a Romaniei de catre URSS, nu crezi ca am trait prost (si o vom mai face, dupa cum se vede) din cauza romanilor ce au condus tara?
    • -2 (2 voturi)    
     Poftim?? (Luni, 10 ianuarie 2022, 14:16)

     cineva_nimeni [utilizator] i-a raspuns lui minus

     Au plecat rusii din Romania? Pe bune? Ce visati, maestre, baloane de sapun sau rufe intinse? Rusii inca sunt aici, veniti in Constanta sa va loviti de mafia lor prin port, la piata Gorbaciov (nu vad vreun mititel de la ANAF Antifrauda sa-i deranjeze vreodata); astia nu vor pleca de aici decat MORTI!!! Din cauza asta se baga bani in baza ca Deveselu si Kogalniceanu, sa poata exista locuri fara codita lor; de ce credeti ca au marait rusii ca nu au acces in interiorul bazei de la DFeveselu si arunca pastila cu "temerea" ca pot fi loviti de acolo cu rachete? Pentru ca nu pot sa intre sa planteze dispozitive de urmarire si, eventual, bruiaj electronic. Economia rusa trebuie strangulata pana la comanda hopa, altfel Putinica si baietasii lui nu ne vor lasa in pace 1000 de ani de acum incolo. Nu mai visati ca Romania este libera si ia decizii unilateral, se trage de noi din trei directii diferite (SUA, UE si Rusia).
 • +79 (83 voturi)    
  ca sa sutinem pensiile fara contributivitate, sigu (Sâmbătă, 8 ianuarie 2022, 21:16)

  hopsinoi [utilizator]

  r.

  Mai intai opriti jaful cu pensii fara contributivitate (speciale) , intrati in legalitatea constitutionala si apoi vorbim de alte taxe. Lacustele la putere.
  • -18 (38 voturi)    
   mai incet cu mancatul de handel pe scari (Sâmbătă, 8 ianuarie 2022, 22:15)

   GIGI_CIOC@N [utilizator] i-a raspuns lui hopsinoi

   nu exista pensie publica pe contributributivitate.. chiar daca nu vreti sa recunoasteti ca sunteti niste atarnache, pensiile voastre " publice" sunt rezultatul a 3 infractiuni concomitente, furt, delapidare si cumparat de voturi.. atat timp cat in "sistemul public NU EXISTA fond de pensii", sa reciti la infinit ca tu "ai contribuit" arata doar cat de penibil si limitat intelectual esti.
   • -7 (19 voturi)    
    Iti racesti gura degeaba (Duminică, 9 ianuarie 2022, 5:19)

    bardiCristi [utilizator] i-a raspuns lui GIGI_CIOC@N

    Romania nu are o populatie educata, cu atat mai putin educata financiar... mai ales populatie batrana. N-au nicio treaba a.i. sa inteleaga ca mai toate pensiile lor pe contributivitate sunt "crescute", sau ajustat cu indicele de corectie prin taxarea tinerilor. In tarile civilizate, contributiile intra in fonduri de investitii de unde se obtin cresterile ce dupa 40 de ani se simt. La noi, n-au cum, contributiile se invart in buget. Nu cresc, nefiind investite. Plusul e din imprumuturi adica datorii si taxe. Las' ca dupa ce emigreaza in masa tinerii, nu vor mai avea ce sa taxeze, imprumuturile vor fi refuzate, infringementul va stopa finantarile UE si va fi parad, n-au bugetarii decat sa moara cu caloriferul in brata, nici ala nu va mai da caldurica.
    • +11 (15 voturi)    
     pensii (Duminică, 9 ianuarie 2022, 9:17)

     atc [utilizator] i-a raspuns lui bardiCristi

     1.Faptul ca te pretinzi educat financiar ar trebui sa poti intelege ca, atata timp cat contributia ( anuala, lunara) din CAS NU acopera fondul de pensii necesar a fi platit ( anual, lunar), NU ai ce sa investesti; ba,mai mult, aduci bani suplimentari de la buget ( anual, lunar)
     2..Faci o confuzie grava intre pensiile de stat si cele private
     • -7 (13 voturi)    
      i-auzi (Duminică, 9 ianuarie 2022, 11:23)

      GIGI_CIOC@N [utilizator] i-a raspuns lui atc

      1)parca pana acum voiati "pensii pe contributivitate".. acu va pute cand "contributivitatea" voastra v-ar lasa sa muriti de foame? ..
      2) NU EXISTA PENSIE DE STAT ci doar furt de stat
      2") Luarea unui bun mobil din posesia sau detenţia altuia, fără consimţământul acestuia, în scopul de a şi-l însuşi pe nedrept, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

      2"") Însuşirea, folosirea sau traficarea de către un funcţionar public, în interesul său ori pentru altul, de bani, valori sau alte bunuri pe care le gestionează sau le administrează se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică.
      |"google" si gasesti si articolele din codul penal care stau la baza "pensiei" voastre de stat..
      asa ca mai incet cu latratu" ca a devenit penibil de mult.
    • +8 (10 voturi)    
     România (Duminică, 9 ianuarie 2022, 10:26)

     BARBADOS [utilizator] i-a raspuns lui bardiCristi

     are probleme atât de grave încât politicienii au socotit că e mai înţelept nici să nu gândească la ele, ci să se ocupe de mizerabilele lor afaceri. Asta-i cu ce ne pot ajuta şi ei!
 • +49 (61 voturi)    
  Solutii!!! (Sâmbătă, 8 ianuarie 2022, 21:19)

  Tara_lui_Papura_Voda [utilizator]

  Umplem Tara asta de studii peste studii pentru orice, dar cu solutii nu vine nimeni! In acest 'amplu' studiu ne-ati 'luminat' mintile cu ideea ca vor creste taxele si impozitele si ca populatia imbatraneste, STIM ASTA si daca vreti sa stiti mai stim ceva: anume ca aceste studii de impact psihologic au costat niste bani pe care autorii tot din buzunarul nostru l-au platit in final. Gasiti SOLUTII la aceste probleme nu doar le reiterati ca niste babe la poarta cand se intalnesc sa isi mai spuna una alteia noutatile, dar probabil pana le veti gasi ori vom fi toti morti ori plecati din aceasta tara mirifica
 • +54 (60 voturi)    
  problema reala (Sâmbătă, 8 ianuarie 2022, 21:23)

  Pacala se intoarce [utilizator]

  problema e reala, dar cand ma gandeam si eu ca solutia e una rezonabila, hopa ca a dat-o in bara. Ma asteptam sa zica ceva de genul <<În următorii 8 ani va trebui ridicat ”simțitor” nivelul performantei aparatului administrativ>>
  • +1 (3 voturi)    
   multi neica, multi, prea multi si toti... (Duminică, 9 ianuarie 2022, 23:15)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui Pacala se intoarce

   si atunci de unde performanta???

   sa mai plece la mamele lor acasa si sa ne lasa astia cu statul ca ne putem descurca si cu mai putini la stat, nu la munca, si mai fara prezenta statului in viata de cu zi a cetateanului.

   Pai de exemplu daca merge un copil la o scoala privata un parinte ar putea avea o taxa partial platita de parinte si o parte platita de stat pentru ca invatamantul este gratuit si costul ala gratuit sa fie alocat privatului si daca el cere si livreaza mai mult si parintele decide ca vrea sa il dea la o scoala/liceu/universitate privata asa sa fie...

   La fel ar trebui sa fie in sanatate: vrei sa te indrepti catre un privat care cere nustiucat cu ceva mai mult decat costul mediu de la stat atunci clinica/spitalul/llaboratorul privat sa primeasca costul acela de la stat pentru ca are interesul ca cetatenii sai sa primeasca ceea ce este mai bun in sanatate dar si in educatie...

   Si in felul acesta simplu se reduce schema statului

   La premarie nu mai ai nevoie de amploiati - iei contractori pentru o durata de 2 -3 ani si daca nu isi fac treaba pleaca - nu ii tii acolo pe viata doar ca sa deschida usa la 8 sau la 9 ca apoi sa inchida rapid la 17...

   Actele culturale acum se realizeaza de companii private - aici de ce s-a reusit reforma??? Au mai scapat niste teatre nationale dar ca vai de mama lor...

   ne uitam la altii - de exemplu NASA a decis sa lucreze cu privatii si i-a antrenat intr-o mare competitie si uite ca mai toti au castigat cate ceva si a iesit o treaba buna - de ce acolo se poate si in RO/UE nu se poate???

   pentru ca iubim trandaveala si statutul de amploiat la stat unde mereu RO a fost de departe un mare consumator de resurse umane, peste Franta, peste UK, peste Germania...Exista documente care arata ca pana si in 1940 asa era situatiunea si uite ca nici acum nu am scapat de blestemul statului in vietele noastre, ale romanilor cu mult peste ale altor europeni ca sa nu mai zic de altii aflati ceva mai departe...
 • +46 (52 voturi)    
  Poate altceva sa arate un studiu (Sâmbătă, 8 ianuarie 2022, 21:43)

  PowerIon [utilizator]

  facut de bugetari?
  Institutul National de Cercetare Stiintifica!!!
  Pai atunci, de ce mai cheltuim bani pe digitalizare?
  Daca printr-o decizie curajoasa s-ar desfiinta institutele nationale de cercetare nu ar fi nicio paguba, dimpotriva. Nu au competență, sunt doar sinecuri pentru directori si cei cu doctoratele plagiate. Competenței i s-a scârbit de ei și a plecat de mult unde chiar se face treabă.
 • +26 (44 voturi)    
  Vedeti pentru ce partide votati... (Sâmbătă, 8 ianuarie 2022, 21:48)

  taro [utilizator]

  Votati pentru partide care sustin eliminare pensiilor speciale.

  Si nu mai votati pentru partide care mentin clase din astea sociale privilegiate care primesc pensii speciale. Se stie care partide sunt alea.
  • +11 (19 voturi)    
   Lacustele gruparii PSDUDMRPNL (Sâmbătă, 8 ianuarie 2022, 21:58)

   hopsinoi [utilizator] i-a raspuns lui taro

   ,
   • +2 (16 voturi)    
    AUR, USR nu sunt lăcuste? (Duminică, 9 ianuarie 2022, 9:51)

    asavreau [utilizator] i-a raspuns lui hopsinoi

    AUR, USR nu cheltuie bani din taxe și impozite?
  • +10 (16 voturi)    
   Care e ponderea pensiilor speciale in buget? (Sâmbătă, 8 ianuarie 2022, 23:45)

   Gigel cu elefantii [utilizator] i-a raspuns lui taro

   Unele pensii speciale au probleme de etica, dar... cat de mult s-ar reduce cheltuielile daca se renunta la pensiile astea? Chiar conteaza asa de mult?

   La noi e necesara crestere economica si reducerea influentei statului in toate. Nu e normal ca politica sa fie subiect de discutie cotidian. Oamenii ar trebui sa se gandeasca la nevoile si potentialul lor iar statul ar trebui sa isi reduca influenta. Mediul privat ar trebui incurajat puternic si lasat sa se dezvolte, fara reglementari inutile si avize de la o gramada de institutii. Apoi oamenii trebuie educati sa intre in mediul privat, cu afaceri sau competente, nu sa se inghesuie la stat pe functii uneori inutile. La stat ar trebui sa fie cele mai mici salarii, nu la privat. Si toate asta trebuie planificate si implementate din timp, pe multi ani.

   Taxele si impozitele sunt doar o frana, cresterea lor nu ajuta, din contra, handicapeaza economia. Si asa sunt foarte mari. Cine nu crede, n-are decat sa calculeze impozit pe profit+CAS+CASS+TVA pe bunurile cumparate, sa vada cat se duce la stat. Si de fapt taxele astea ar trebui lipite sa fie 1, maxim 2. Nu are rost sa tracasezi omul cu o gramada de taxe.
  • -9 (11 voturi)    
   AUR? (Duminică, 9 ianuarie 2022, 2:08)

   john70 [utilizator] i-a raspuns lui taro

   .
   • +1 (13 voturi)    
    Că știu să provoace rele românilor. (Duminică, 9 ianuarie 2022, 9:55)

    asavreau [utilizator] i-a raspuns lui john70

    În 10 august au participat la acțiuni provocatoare împotriva jandarmilor pentru ai face să bată manifestanții pașnici. Drept răsplată au fost recompensați cu imunitate parlamentară și lefuri de parlamentari. Nu toți din AUR, dar până nu se dezic de cei implicați, sunt taxați colectiv.
  • +6 (12 voturi)    
   Intr-o varianta (Duminică, 9 ianuarie 2022, 5:39)

   gigilu [utilizator] i-a raspuns lui taro

   stiintifico-fantastica as vrea sa cred ca ar mai aparea vreun partid, vreun politician, care sa merite sa fie votat. Slabe sperante insa.Toti sunt o apa si un pamant. Scopul lor e sa ajunga la ciolan, nu sa-si faca treaba pentru care ii alege poporul.
  • +6 (10 voturi)    
   Degeaba susțin dacă nu fac. (Duminică, 9 ianuarie 2022, 9:49)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui taro

   Vorbe, nu responsabilitate propui d-ta. Acele partide care susține eliminarea pensiilor speciale să întocmească și supună dezbaterii legi, care chiar dacă nu sunt acum aprobate, să știm că au fost făcute și cine sa opus. Plus, vin la guvernare și uită să mai dea legea, să o aplice,. și motivează că nu pot că nu le permite legea !!! Sunt necesare normative de personal în administrația publică, de angajați ai //aleșilor// pentru diferite consilieri și alte plăceri ale acestora, etc., etc. Știe cineva câți angajați sunt acum la Parlamentul României și cu ce se ocupă? Cât cheltuie ,total și pe categorii Parlamentul României?
 • +16 (18 voturi)    
  Si-au (Sâmbătă, 8 ianuarie 2022, 21:59)

  gigilu [utilizator]

  facut baietii socoteala ca mnealor trebuie sa-si ridice nivelul de trai pe cele mai inalte culmi ale Everestului asa ca robii sa faca bine si sa scoata to ce pot din buzunare, vaca din grajd, gainile din cotet, soarecii din sopron, sa-si plateasca darile. Ca doar n-au dat din greu si-n in stanga si-n dreapta ca sa se ajunga boieri degeaba.E vremea lor, a ciocoilor.
 • +16 (18 voturi)    
  In 8 ani de zile (Sâmbătă, 8 ianuarie 2022, 22:19)

  Novax Djocovid [utilizator]

  1. Cei cu pensii speciale speram ca le vor pierde

  2. Cei angajati la stat sa fie remunerati si/sau sa isi pastreze posturile doar pe baza competentei si eficientei

  Si veti vedea ca bani sunt destui.
 • +20 (24 voturi)    
  Sclavia moderna (Sâmbătă, 8 ianuarie 2022, 22:20)

  Koczka [utilizator]

  Poate nu ar strica ca acești indivizi care se intitulează guvernanți ai tarii sa citească "Contractul social" scris și publicat în 1762 de Jean Jacques Rousseau.
  Ideea principala e ca nimeni și nimic nu îl obliga pe un individ sa aleagă sa devina sclav de bunăvoie supunandu-se unor legi create de și pentru o pătură restrânsă de indivizi care asigura, spun ei, puterea legislativa a statului. Legislatorii trebuie sa instituie legi care sa reflecte interesele ÎNTREGII societăți pe baza așa-numitului INTERES GENERAL.
  Ori acest aspect este complet ignorat de actualii guvernanti/legislatori.
  Putem spune ca Statul nu mai respecta acest "Contract social". Asta e explicația pentru care milioane de oameni au ales sa părăsească aceasta tara în speranța de a scăpa de aceasta sclavie moderna.
  În Occident s-a trecut de faza dictaturilor personale si a conducerii discreționare după declanșarea revoluțiilor burgheze inspirate si de aceasta carte a lui JJ Rousseau din 18.
  Pana nu va depăși aceasta faza a dezvoltării statului, România nu va fi un stat de drept democratic .
 • +17 (19 voturi)    
  traim in alta epoca (Sâmbătă, 8 ianuarie 2022, 22:22)

  Wheelwright [utilizator]

  In epoca in care majoritatea operatiunilor administrative pot fi efectuate automat de calculatoare, in 20 de ani ar trebui ca orice roman sa poate depune orice cerere si declaratie eclusiv online, aceasta sa fie operata exclusiv electronic, iar raspunsul sa fie tot automat. Asta inseamna ca in 20 de ani ar trebui sa scada mult ponderea celor platiti de stat, iar impozitele sa ii incurajeze pe oameni sa munceasca, altfel vom fi la fel sau vom "evolua" ca grecii, astia au insele din alea mici cu trei turme de oi si 1000 maslini activitate economica si 200 de angajati la stat.
 • +22 (26 voturi)    
  Hai sa vad daca am inteles! (Sâmbătă, 8 ianuarie 2022, 22:23)

  Fu Leng [utilizator]

  Sectorul putorilor inutile platite baban va ating un sfert din populatia care munceste! Pt a le satisface salariile babane, cei 75% care muncesc pe bune si produc ceva, trebuie sa dea mai multe dari la stat!!!!
  Ghinararu asta ce fel de expert e? Ca el imi spune ca tre sa ii dau eu bani mai mulyi ca sa o plateasca pe Pavianca de exemplu!!!!
  • +2 (4 voturi)    
   Nu, n-ai inteles! (Duminică, 9 ianuarie 2022, 9:31)

   atc [utilizator] i-a raspuns lui Fu Leng

   "... La nivelul anului 2030, această pondere va crește față de anul de bază 2020 cu nu mai puțin de 24%!!!"
   Numai ca, in anul de baza 2020 aceasta e de" 14,1% din populatia ocupata".
   Dupa cum s-a exprimat ( gresit), ponderea ar trebui sa ajunga la 38% !
   • +7 (9 voturi)    
    OK, tnx pt clarificare (Duminică, 9 ianuarie 2022, 10:44)

    Fu Leng [utilizator] i-a raspuns lui atc

    Dar ideea de baza ramane, ca o sa se inmulteasca putorile de la stat si ca o sa trebuiasca marite taxele si alte dari la stat ca sa poata fi platite, putorile!!! Nush cum, dar Romania, tara plina de IT-isti, nu e capabila sa elimine birocratia asta infecta medievala.
    PS: Mirarea mi-e retorica!
    • 0 (0 voturi)    
     Nu vor sa schimbe nimic (Luni, 10 ianuarie 2022, 15:41)

     NimeniNeica [utilizator] i-a raspuns lui Fu Leng

     Daca primesc gratis software pentu a elimina birocratia tot nu o sa-l foloseasca.

     Sunt precum mesterul ala care primeste ciocan rotopercutor si il foloseste impreuna cu un ciocan pe post de dalta.
 • +19 (21 voturi)    
  Primii pasi (Sâmbătă, 8 ianuarie 2022, 23:19)

  vladionvladion [utilizator]

  eliminarea furtului din banul public, eficientizarea aparatului de stat si bugetar, cresterea colectarii taxelor. eliminarea pensiilor speciale, bagat la inchisoare toti coruptii si recuperat prejudiciile ......
  si abia ultima pe lista cresterea taxelor
 • +16 (20 voturi)    
  AVEM MEDICI !!! (Sâmbătă, 8 ianuarie 2022, 23:35)

  GabiAlex [utilizator]

  din cate inteleg, "studiul" arata ca avem medici suficienti pentru necesarul din Romania :

  "O situatie foarte buna este in sectorul specialitatilor medicale unde oferta este aproape 100% aliniata la cererea estimata a sectorului"

  In ce lume traiesc astia care au facut studiul ?
 • +17 (21 voturi)    
  Nu mai bine nenea asta face un studiu (Duminică, 9 ianuarie 2022, 0:30)

  FortApache [utilizator]

  Pentru ridicarea nivelului de trai in Ro? Ca tot e platit de Ministerul Muncii...

  Sa lase vrajeala....daca um partid in Ro voteaza marirea exagerata a impozitelor intr-un interval de timp scurt...si-a dat foc la valiza cu toata maculatura de studiu al astuia ...
 • -15 (23 voturi)    
  realist, surprinzator de realist (Duminică, 9 ianuarie 2022, 0:42)

  f512 [utilizator]

  e surprinzator de realist si pentru prima data cand vad comparatia foarte utila, din punctul meu de vedere, cu japonia si coreea. ar trebui adaugat si taiwan-ul. de ce ? fiindca ei au trecut printr-o perioada de inflatie de diplome! si au avut mult de tras! si vorbim despre tarile din care ne vin fix aparatele de pe care tastam acum aceste comentarii! adica de la cei care chiar au industrii de varf, de la proiectare la productie!
  coreea de sud are, in mod particular, un decalaj crescand intre venituri, plus o populatie in declin, dar nu la nivelul japoniei.
  noi avem deja anomaliile : polarizare sociala (ruralul si urbanul sunt lumi paralele, si-s ca pondere cam 46% -54 %, enorm!) si economic - ecart enorm intre venituri, cu o clasa de mijloc doar pe hartie; universitati cu asa-zise specializari absolut bizare dar cu denumiri trendy care sa atraga studenti care nu au habar ce vor sa faca in viata, nici macar la nivel ipotetic. vor doar o diploma.
  dar, sa fim seriosi! putem rezolva ceva cu atitudinea din comentariile precedente : aia-s comunisti aialalti-s capitalisti, aia-s cu dragnea, aia-s cu iohanis, noi suntem rasa superioara si mergem cu nicusor ??? asa vom rezolva ceva ???? cu dispretul alimentat in scop propagandistic, dar inghitit cu placere de multi : dispretul fata de ideea de bugetar si cat de frumos si destept sunt eu, angajatul la privat! cat de rau e bugetarul cand "patronul" e de fapt bulangiu!
  cati ar fi de acord ca ai lor copii sa dea examen pe bune sa intre la facultate? si sa munceasca pentru nota 5 in facultate? putini! fiindca toti vor sa aiba copii cu diploma, in loc sa ii indrume catre ceva care chiar nu necesita diploma, cel putin nu de tip universitar.
  iar bugetarii aia rai -- pai, sigur sunt si "din familie". doar statitistic vorbind, ai macar pe unul in familie, doar ca "familia ta e mai familie ca a mea". solutii? una: sa ne bagam mintile in cap si sa nu mai dam vina pe x sau pe y, pe nu-stiu-ce inamic abstract. altfel "don't look up!"
  • -7 (15 voturi)    
   Nu stiu!!! (Duminică, 9 ianuarie 2022, 7:55)

   sipu [utilizator] i-a raspuns lui f512

   de ce ai luat atatea minusuri , poate ca este textul prea lung, sau greu de inteles pt unii”.
   • +2 (8 voturi)    
    a primit minusuri... (Duminică, 9 ianuarie 2022, 9:13)

    bufnitaroz [utilizator] i-a raspuns lui sipu

    ...pentru ca a scris asa mult si a dat solutia cum a dat-o (NU) zic eu.
    Nu-i poti judeca pe oamenii scarbiti de promisiunea reformei care nu se intampla, toate partidele dau afara 10 oameni si angajeaza 15 (familia).
    Facultatea si doctoratul reprezint o tidula necesara sa intri in acest aparat care promoveaza aparentele.
    Ruralul si urbanul s-a schimbat enorm in ultimii 20 de ani, asistam la o migratie inversa, chiar daca vorbim de sate si comune periurbane.
    Patronul 'bulangiu'...serios???
 • +2 (10 voturi)    
  Vrei, nu vrei (Duminică, 9 ianuarie 2022, 7:49)

  sipu [utilizator]

  prin DIGITALIZARE se vor PIERDE foarte multe posturi ............. sunt cate unii care vor sa iasa in fata” cu studii” nerealiste . Si DA, se vor pierde si la stat si la privat. Baza de date la un moment dat o sa fie functionala, si atunci sa vezi surpriza. Si daca alegi cu cap”(Bolojan”) se poate si pana sa fie functionala baza de date.
  • +10 (12 voturi)    
   Poate (Duminică, 9 ianuarie 2022, 8:57)

   __Constantin__ [utilizator] i-a raspuns lui sipu

   Acum cca 20 de ani un program de informatizare a 'tutiei cu banca mondiala a fost blocat in subsolul anaf pana s-a casat. Situatia nu difera prea mult azi. Cum ar fi sa se vada electronic cine nu e verificat cine nu plateste taxe si tva cine face suveici cu facturi etc. Poate nu intelegeti cine conduce tara: securitatea militia nomenclatura si urmasii lor. Schimbati tara !
 • +6 (10 voturi)    
  pai eu zic sa nu mai platiti (Duminică, 9 ianuarie 2022, 8:00)

  mbembe [utilizator]

  declarati populatia sclavi si beliti ochii la Kazahstan
 • +5 (13 voturi)    
  Nicaieri (Duminică, 9 ianuarie 2022, 8:03)

  gabriel007 [utilizator]

  in lume salariile administratiei nu depasesc salariile din privat. Solutia este inghetarea salariilor din sectorul pur administrativ(plimbatorii de hartii) , digitalizarea, reducerea ponderii acestui personal din totalul bugetarilor. Cat timp aceste lucruri nu se schimba, sectorul privat ramane neatractiv pentru proaspetii absolventi , facultatile nu mai produc specialisti pentru sectorul privat si automat competitivitatea acestuia scade cu repercursiuni in PIB.
  • +3 (11 voturi)    
   E relativ, dar cam peste tot (Duminică, 9 ianuarie 2022, 8:52)

   Fu Leng [utilizator] i-a raspuns lui gabriel007

   Toti se zbat sa lucreze pt guvern sau primarii sau ONG-uri sponsorizate din bani publici. Un gradinar de la privat nu face banii si nu are beneficiile alora de la primarie, cam asa sta treaba daca e sa comparam. Acum vine partea a doua, modul in care se taie frunza la caini prin alte parti e diferit, se munceste, mai putin ca la privat bineinteles, dar enorm de mult comparativ cu Romania! In Romania sunt o groaza de dude si dudai analfabeti functional si puturosi peste masura!!!
  • +7 (9 voturi)    
   Corect... (Duminică, 9 ianuarie 2022, 9:48)

   atc [utilizator] i-a raspuns lui gabriel007

   ...da' stii de ce? Pentru ca acolo sectorul privat isi plateste mai bine angajatii decat cel de stat! Pen' ca altfel, firmei ii migreaza forta de munca: la stat, la alt privat sau in alta tara. Iar statul, neputand mari salariile in privat direct, o face indirect, marind salariul minim pe economie si , punctual, salariile ....la stat.
  • 0 (0 voturi)    
   In tari normale (Luni, 10 ianuarie 2022, 2:45)

   gigilu [utilizator] i-a raspuns lui gabriel007

   la privat iei salariul negociat si mai mult ca sigur in vremuri de restriste patronul nu mareste salariile angajatilor.La stat se dau indexari anuale egale cu valoarea inflatiei. La privat se intampla sa nu ai asigurari medicale si sa trebuiasca sa ti le platesti singur, la stat ai automat beneficii incluse cum ar fi asigurari de sanatate, de viata, pensie, vacanta mai mare si altele.
 • +2 (8 voturi)    
  ... (Duminică, 9 ianuarie 2022, 11:18)

  mihai_mi [utilizator]

  Spre deosebire de Australia in Romania coada da din caine!
 • +9 (11 voturi)    
  Un alt studiu de doi bani... (Duminică, 9 ianuarie 2022, 11:27)

  naitza [utilizator]

  ...facut bineinteles de catre "specialisti". Dar nu imi este clar: "specialistii" sunt lucratori la stat sau la privat? Sau cum le sta bine "specialistilor" in ultimii 30 de ani, sunt niste mici privati care lucreaza si la stat, sau au conexiuni serioase cu statul? Sa le luam la rand:
  1. "Cererea de munca este concentrata in ramuri si sectoare care nu solicita o pregatire foarte ridicata. Cu toate acestea, oferta de munca s-a orientat catre cresterea nivelului educational, prin accesarea masiva a invatamantului superio", zice "specialistul". Pai toti astia lucreaza in proportie de 90%ca vanzatori, casieri, operatori(muncitori) in productie etc. Deci nu sunt bugetari, lucreaza in sistemul privat, pe functii care nu necesita studiile absolvite. Multi lucreaza la negru sau la gri,. Imbunatatiti colectarea, nu este nevoie sa mariti taxe.
  2. "Reduceri ar trebui sa sufere si specializarile tehnice cu exceptia singulara a celor din electronica, comunicatii si IT", zice "specialistul". Tu citesti cererile din partea angajatorilor mai "specialistule"?
  Asa ziceati si in urma cu 20-25 de ani, cand ati desfiintat scolile profesionale: ca sudorii, mecanicii, soferii etc. sunt meserii pe cale de disparitie, ca peste 20 de ani nu vor mai exista. Au trecut 20 de ani. Ma uit pe Bestjobs, ejobs si altele: este exact invers mai "specialistilor" Decat asa "specialisti" eu ii prefer pe meseriasi.
 • 0 (2 voturi)    
  pai normal, daca nu reducem apartul functionaresc, (Duminică, 9 ianuarie 2022, 17:27)

  mongolul [utilizator]

  trebuie sa le marim salariile si pensiile
 • +3 (3 voturi)    
  prostii muncesc (Duminică, 9 ianuarie 2022, 19:16)

  azzazel [utilizator]

  sa umple buzunarele clasei puliticienilor
 • 0 (2 voturi)    
  cati dintre (Duminică, 9 ianuarie 2022, 22:56)

  andrei1245 [utilizator]

  voi de pe forum, foarte indignati dealtfel, ati raspunde la chemarea : hai sa facem ceva?.am mai pus intrebarea asta acum 30 si ceva de ani si am primit tacere si priviri alaturi, ochi uitandu se in podea, murmure ca: hai ca nu e chiar asa de rau! deci?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by