Șomajul tehnic suportat de stat a fost prelungit. Practic, se aplică din 20 ianuarie, dacă ne uităm la Ordonanța de Urgență publicată în Monitorul oficial. În realitate ar fi trebuit adoptată de la finalul anului trecut, dar din diverse motive, lipse de avize interministeriale, proiectul a stagnat între ministere în diverse forme. Ei bine, miercuri a fost adoptată și joi a fost publicată în Monitorul oficial.

OUG prelungire somaj tehnic suportat de stat si extindere 41,5%Foto: Monitorul Oficial

Ordonanța prevede că se aplică din 20 ianuarie (data publicării) și până la 31 martie 2022 pentru perioada suspendării temporare a contractului individual de muncă din inițiativa angajatorului, ca urmare a efectelor produse de coronavirus, indemnizațiile de care beneficiază salariații se stabilesc la 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat și se suportă din bugetul asigurărilor pentru șomaj.

Totuși nu poate fi mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe 2022.

75% din câștigul salarial mediu brut reprezintă 4.571 lei.

Indemnizația se calculează pentru numărul de zile în care activitatea a fost suspendată, dar nu mai târziu de 31 martie 2022.

Beneficiază salariații angajatorilor a căror activitate a fost suspendată ca urmare a anchetei epidemiologice efectuate de direcțiile de sănătate publică județene, respectiv a municipiului București, cu excepția celor aflați în concediu medical și care primesc indemnizația de asigurări sociale aferentă.

De asemenea, se va prelungi până la 31 martie 2022 și indemnizația oferită profesioniștilor și persoanelor fizice care obțin venituri din drepturi de autor. Este vorba despre 75% din câștigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale pe 2022 (sumă similară cu cea menționată mai sus).

De o indemnizație vor beneficia și sportivii, antrenorii, medici, asistenți medicali, maseuri, kinetoterapeuți, cercetători (din Legea 69/2000), dacă a fost suspendat contractul din inițiativa structurii sportive. Este vorba despre 75% din drepturile în bani aferente contraprestației activității sportive, dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut. (Adică nu mai mult de 4.571 lei). Suplimentar, structura sportivă și aceste persoane au posibilitatea de a negocia și stabili de comun acord plata de alte indemnizații compensatorii acordate de structura sportivă care să compenseze diminuarea contraprestației financiare.

Evident, indemnizațiile se acordă în situația în care pentru domeniile de activitate se stabilește interzicerea activității în baza hotărârilor Guvernului pentru prelungirea stării de alertă pe teritoriul României ori suspendarea activității în baza deciziei de sănătate publică ori a Consiliului județean pentru situații de urgență.

IMPORTANT: Fața de varianta de proiect, în OUG mai vedem și faptul că de indemnizația de 41,5% din câștigul salarial mediu brut vor beneficia și profesioniștii (așa cum sunt prevăzuți de Codul Civil: persoane fizice ce desfășoară activități independente/profesii libere sau persoane fizice ce au realizat drepturi de autor, etc.).

Este vorba despre cei de la articolul 6 din OUG 111/2021. Practic, prevede extinderea la acele categorii.

Este vorba despre modificarea Legii 132/2020 care prevede că în cazul reducerii timpului de muncă și/sau a veniturilor realizate se poate beneficia, la cerere, în baza declarației pe propria răspundere, de o indemnizație lunară în cuantum de 41,5% din câștigul salarial mediu brut. Având în vedere Legea bugetului asigurărilor sociale, înseamnă 2.529 lei.