Ministerul Finanțelor este implicat în prezent în derularea a douã analize cu OCDE, una privind Codurile de liberalizare a mișcãrilor de capital și a operațiunilor curente invizibile și o alta privind aplicarea principiilor guvernanței corporative a întreprinderilor publice din România, a declarat Adrian Câciu, ministrul Finanțelor, conform unui comunicat de presă.

Ministerul FinantelorFoto: Hotnews

“În ambele cazuri discuțiile avanseazã foarte bine. Am mai avut un proiect comun care a vizat analiza procesului bugetar și care s-a încheiat de curând. Acum, așteptãm publicarea raportului OCDE”, a precizat Câciu.

El, împeună cu Mathias Cormann, secretarul general al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economicã (OCDE), au discutat vineri despre Studiul economic al OCDE pentru România.

Aceasta este prima întâlnire din cadrul negocierilor foii de parcurs pentru aderarea României la prestigioasa organizație.

Discuțiile s-au axat pe evoluțiile din domeniul finanțelor publice, precum reducerea deficitului bugetar și menținerea sprijinului fiscal dedicat, digitalizarea administrației fiscale, implementarea eficientã a investițiilor publice și guvernanța companiilor de stat.

În intervenția sa, ministrul Finanțelor a subliniat menținerea angajamentului României de revenire în limitele Pactului de Stabilitate și Creștere în anul 2024 și consolidarea fiscalã gradualã.

De asemenea, a prezentat mãsurile adoptate la nivel național, precum și cele asumate de Ministerul Finanțelor în Planul Național de Redresare și Reziliențã, care vor duce la accelerarea modernizãrii continue a administrației fiscale, ceea ce va avea un rol crucial în îmbunãtãțirea colectãrii impozitelor.

Totodatã, conform comunicatului, a subliniat cã prioritatea guvernului este implementarea eficientã a investițiilor publice asumate în bugetul pe 2022, la nivelul de 6,7% din PIB, cea mai mare alocare din ultimii ani.