Ar trebui să ducem economiile și din perspectiva populației dar și a companiilor mici, chiar nelistate, în zona bursieră, a declarat Adrian Câciu, ministrul Finanțelor, în cadrul unui eveniment organizat de Bursa de Valori București (BVB). Dacă ne uităm pe declarația sa de avere, din decembrie 2021, vedem că el nu are investiții în titluri de stat și în zona pieței de capital. Cu alte cuvinte, nu are nici în ceea ce se numește „economisire inteligentă” (adică să folosească fonduri de investiții). Ce vedem sunt conturi curente, atât.

Adrian CaciuFoto: Hotnews

„Pe partea concretă și financiară care poate ajuta capitalul de pe bursă cred că avem nevoie de un parteneriat real și o consolidare a ceea ce înseamnă instrumentele de educație financiară la scară largă în România”, a spus el.

• Ar trebui să ducem economiile și din perspectiva populației dar și a companiilor mici, chiar nelistate, în zona bursieră.

„Ar trebui să ducem mult mai mult capital către zona de investiții pe active și nu pe partea pasivă. După cum știți, avuția netă a populației, de exemplu, nu este una care să ne facă campioni în Europa”, a explicat Câciu.

Parteneriatul cu BVB și succesul acestui instrument, Fidelis, spune el, confirmă faptul că bursa este un canal propice atât pentru finanțarea statului român, cât și pentru oferirea de mecanisme și instrumente complexe de economisire și de tranzacționare pentru persoanele fizice.

„Consider că doar printr-un efort comun al tuturor factorilor implicați în dezvoltarea pieței de capital putem contribui la finanțarea companiilor autohtone, inclusiv în ceea ce privește proiectele verzi. În acest sens, ministerul Finanțelor are ca obiectiv pentru perioada următoare crearea cadrului general aplicabil pentru emiterea de obligațiuni verzi, chiar avem acest lucru și în programul de guvernare și vrem să venim cu instrumente care să poată ajuta chiar din acest an accesul la acest tip de finanțare”, a mai arătat ministrul Finanțelor.

• Pentru a crește gradul de educație financiară în rândul investitorilor mici, am lansat emisiuni de titluri de stat pentru populație prin mecanismele Bursei de Valori București (BVB), un proces ce ne propunem să-l continuăm și în viitor. L-am restartat și în acest an, după cum bine știți.