Războiul început de Rusia în Ucraina va avea implicații economice. Cel mai important efect ține de prețurile la energie și alimente. Conform unui raport al agenției de rating S&P, securitatea energetică rămâne „călcâiul lui Ahile” al economiei europene, având în vedere dependența puternică de importurile rusești de energie.

EconomieFoto: DreamsTime

*reamintim că S&P a retrogradat Rusia la „junk” sau gunoi – BB+.

Un comunicat al Moody’s arată că evaluează ratingurile Rusiei și Ucrainei în ideea de retrogradare. Dorește să încheie revizuirea atunci când implicațiile privind creditul vor deveni mai clare, în special atunci când impactul sancțiunilor ulterioare se va contura în zilele sau săptămânile următoare.

„Preocupările serioase legate de capacitatea Rusiei de a gestiona impactul perturbator al noilor sancțiuni asupra economiei sale, finanțelor publice și sistemului financiar pot duce la o retrogradare a ratingurilor”, conform Moody’s.

Cu toate acestea, spune agenția de rating, deși e o probabilitate scăzută, dacă Moody's ajunge la concluzia că noile sancțiuni economice și financiare vor avea un impact foarte limitat asupra economiei și bufferelor financiare ale Rusiei, un posibil rezultat al revizuirii va fi confirmarea ratingurilor Rusiei cu o perspectivă negativă.

Opt implicații economice

Conform unui raport al S&P, implicațiile economice ale invaziei Rusiei în Ucraina includ:

1. Întreruperea aprovizionării cu energie sau șocuri pe prețuri, în special în Europa

2. Abilitatea Europei de a se diversifica rapid - îndepărtarea de gazele rusești

3. Presiuni inflaționiste în economii prin creșterea prețurilor la energie, alimente și metale

4. O reducere a expansiunii economice, în special în piețele emergente, care resimt deja presiuni inflaționiste și a politicii monetare ale SUA

5. Posibilitatea unei crize a migranților în Europa de Est, în timp ce ucrainenii încearcă să părăsească teatrul de război.

6. O intensificare a atacurilor și contraatacurilor cibernetice între Rusia și percepuții săi adversari

7. Reevaluarea riscului care crește costurile de împrumut sau limitează accesul la finanțare pentru debitorii mai slabi.

8. Erodarea profitului pentru sectoarele care consumă multă energie sau se bazează pe cheltuielile discreționare ale consumatorilor.

Încrederea consumatorilor și a companiilor este posibil să scadă

„Ne așteptăm ca șocul geopolitic Rusia-Ucraina să conducă la o creștere mai lentă și, pe termen scurt, la o inflație generală mai mare, deși probabila reducere a creșterii determinate de cerere poate atenua o oarecare presiune asupra băncilor centrale pentru a înăspri agresiv politica monetară. Sensibilitățile altor regiuni, țări și sectoare depind mai mult de utilizarea energiei și modelele comerciale”, conform agenției de rating.

Canalele de transmisie specifice pe care S&P le monitorizează includ:

  • Comerțul: creșterea prețului mărfurilor este redistributivă (exportatorii câștigă, importatorii pierd), dar impactul probabil asupra cererii și creșterii este negativ, deoarece exportatorii economisesc mai mult decât importatorii.
  • Fluxurile de capital: Finanțarea se va muta către active cu risc scăzut. Acest lucru va face finanțarea mai dificilă pentru unele piețe emergente și emitenți de la capătul inferioral spectrului de rating (categoria B mai largă și mai jos).
  • Încrederea: Încrederea consumatorilor și a companiilor este posibil să scadă, încetinind cheltuielile și, prin urmare, creșterea PIB, în ciuda economiilor semnificative acumulate în timpul pandemiei.

China nu poate să înlocuiască pe deplin Europa ca piață cheie a Rusiei

„Înainte de invazie, SUA, UK și UE au anunțat sancțiuni împotriva unor bănci rusești, entități de stat și persoane fizice, iar Germania a suspendat certificarea Nord Stream 2”, arată sursa citată.

  • Un set cuprinzător de sancțiuni este analizat, având în vedere amploarea atacului. Ne așteptăm ca acestea să rămână în vigoare în viitorul apropiat. Impunerea de sancțiuni stricte Rusiei, împreună cu orice contramăsuri, va reduce activitățile afacerilor acelor bănci, companii și persoane vizate.

„Rusia, creditor extern net în ultimii ani, a strâns rezerve substanțiale și alte forme de active externe, în timp ce operează excedente fiscale. Dar invazia Rusiei în Ucraina pe mai multe fronturi ridică întrebări cu privire la stabilitatea sa politică și economică, integrarea ei în economia globală și consecințele pentru Europa (destinația a 45% din exporturile rusești) și restul lumii”, arată S&P.

China (destinația a 14% din exporturile rusești) nu poate, în opinia agenției de rating, să înlocuiască pe deplin Europa ca piață cheie a Rusiei – cu siguranță nu peste noapte.

  • Mai mult decât atât, China nu a reușit să recunoască cele două regiuni din estul Ucrainei ca fiind independente.

Rusia, mai puțin "investibilă" la nivel internațional

„Rusia era supusă unui anumit nivel de sancțiuni de la anexarea Crimeei în 2014. Evident, perspectiva unor sancțiuni mai dure nu a descurajat Rusia să organizeze o invazie”, amintește S&P.

  • Cu toate acestea, de-a lungul timpului, credem că sancțiunile vor submina perspectivele de creștere pe termen lung ale țării, făcând Rusia mai puțin investibilă la nivel internațional, restricționând accesul la tehnologia de ultimă oră necesară pentru inovare și dezvoltare și creând stimulente pentru ca Europa să-și reducă dependența energetică de Rusia.

„Riscul de primă rundă pentru Europa și restul lumii este reprezentat de o altă creștere a prețurilor la energie și alimente, complicând calea BCE și a FED de a normaliza politica monetară”, spune S&P.

Din perspectivă europeană, arată raportul, sensibilitatea cheie este dacă sancțiunile se vor extinde până la furnizarea de energie din Rusia.

  • În scenariul nostru de bază, având în vedere dependența puternică a Europei de petrol și gaze rusești, este că aranjamentele contractuale vor continua.
  • Situația este fluidă, iar cel mai rău scenariu ar presupune extinderea sancțiunilor la furnizorii cheie de energie ruși. Acest lucru ar lovi Europa, având în vedere dependența puternică de aprovizionarea cu gaz natural rusesc.

În ce domenii stă bine Rusia

„Rusia are capacitate semnificativă de a riposta împotriva sancțiunilor suplimentare dincolo de gaz, având în vedere cotele sale de lider de piață în multe domenii ale producției de materii prime și mărfuri”, conform S&P.

  • Este pe locul 2 în lume la furnizarea de paladiu
  • Este al treilea cel mai mare producător de titan
  • Este un furnizor esențial de îngrășăminte, fiind cel mai mare exportator mondial de nitrat de amoniu, uree și NPK (azot, fosfor și potasiu)

În ce domenii stă bine Ucraina

Ucraina este, de asemenea, o importantă națiune industrială, spune S&P.

  • Ocupă locul 5 în ceea ce privește producția de burete de titan și este un furnizor important de gaze inerte pentru litografia semiconductorilor. Ucraina furnizează mai mult de 90% din neonul semiconductor din America.
  • Este un producător agricol important. Printre primii 10 exportatori din lume pentru 24 de produse alimentare, inclusiv uleiuri de semințe, orz, grâu, porci, păsări și unt. În anul comercial 2021-2021, China a primit 36% din exporturile de porumb ale Ucrainei, în timp ce Africa și Orientul Mijlociu au luat împreună 30% din exporturi.

Perturbarea producției și a exporturilor – în special dacă porturile din Marea Neagră sunt închise - ar putea exacerba inflația globală, adăugându-se la șocul prețului energiei care afectează deja veniturile disponibile.

Citește LIVE TEXT Război în Ucraina