Rusia a declarat duminică că se bazează pe China pentru a o ajuta să reziste la lovitura dată economiei sale de sancțiunile occidentale, despre care a spus că au dus la blocarea a aproape jumătate din rezervele sale de aur și valută străină, transmite Reuters.

Discutie intre Vladimir Putin si Xi JinpingFoto: Mikhail Metzel / TASS / Profimedia Images

„Avem o parte din rezervele noastre de aur și de valută în moneda chineză, în yuani. Și vedem ce presiuni sunt exercitate de țările occidentale asupra Chinei pentru a limita comerțul nostru cu China. Bineînțeles, există presiuni pentru a limita accesul la aceste rezerve”, a declarat ministrul de finanțe Anton Siluanov.

„Dar cred că parteneriatul nostru cu China ne va permite în continuare să menținem cooperarea pe care am realizat-o și nu doar să o menținem, ci și să o creștem într-un mediu în care piețele occidentale se închid”, a adăugat el.

Comentariile lui Siluanov într-un interviu televizat au marcat cea mai clară declarație de până acum a Moscovei că va căuta ajutor din partea Chinei pentru a atenua impactul măsurilor luate de Occident.

Cele două țări și-au amplificat deja cooperarea în ultimii ani, în condițiile în care ambele au fost supuse unor presiuni puternice din partea Occidentului cu privire la drepturile omului și la o serie de alte probleme.

Președintele rus Vladimir Putin și președintele chinez Xi Jinping s-au întâlnit la Beijing pe 4 februarie și au anunțat un parteneriat strategic despre care au spus că este o prietenie fără limite ce are ca scop contracararea influenței Statelor Unite.

Rușii chiar se bazau pe rezervele lor

Sancțiunile asupra rezervelor rusești au devenit una dintre cele mai dureroase măsuri pentru economia rusă.

În urmă cu o lună, Siluanov spunea că Rusia va putea rezista sancțiunilor datorită rezervelor abundente și că ia în considerare chiar posibilitatea de a oferi euroobligațiuni investitorilor străini odată ce volatilitatea pieței se va diminua.

Duminică, el a declarat că sancțiunile au înghețat aproximativ 300 de miliarde de dolari din cele 640 de miliarde de dolari pe care Rusia le avea în rezervele sale de aur și valută.

Siluanov a mai spus că Rusia își va îndeplini obligațiile legate de datoria de stat și va plăti ruble celor care dețin obligațiuni rusești până când rezervele țării vor fi deblocate.

---