Alte părți ale lumii vor compensa o parte din ofertă, conform președintelui Băncii Mondiale, David Malpass. Într-un interviu acordat The Washington Post, el spune că economia este dinamică, va reacționa și nu crede că va fi nevoie ca oamenii să-și facă stocuri suplimentare în bucătăriile sau restaurantele lor.

David MalpassFoto: Profimedia Images

El spune că va exista o reacție în ceea ce privește creșterea rezervelor de energie în afara Rusiei și a aprovizionării cu alimente din afara Rusiei și Ucrainei.

Istoric vorbind, el afirmă că astfel de schimbări au fost rapide.

Nu vrea să fie prea optimist, dar este nevoie de aproximativ un an ca sectorul agricol să se adapteze. Malpass crede că poate exista o ofertă mai mare în altă parte, iar asta va atenua lovitura adusă PIB-ului global.

În opinia sa, SUA, Canada și alte economii avansate au potențial de creștere a ofertei care să atenueze din lovitură, astfel că putem vedea un răspuns pe partea de aprovizionare pentru a menține lucrurile în ordine.

Cel mai corect lucru de făcut în aceste circumstanțe nu este să ieși să cumperi făină sau benzină suplimentară, ci să recunoaștem că lumea este o economie globală dinamică și că va reacționa.

El admite că oamenii din țările sărace, precum și cei din economiile avansate vor fi afectați de prețurile mai mari.

Așadar, cel mai bun lucru pe care îl pot face oamenii este să aibă încredere în viitor, să-și facă treaba și să încerce să fie cât mai productivi în această criză.

La nivel individual, nu crede că va fi nevoie ca oamenii să-și facă stocuri suplimentare în bucătăriile sau restaurantele lor. Estimează că răspunsul mondial va fi robust în termeni de creștere a ofertei lor în fața acestei catastrofe.

Culturile din Ucraina sunt pe câmpuri, fiind greu de recoltat. A auzit de la unele persoane că rușii încearcă să-i împiedice pe fermierii din Ucraina să-și aducă recoltele pe piață, pentru a tăia mâncarea și banii din acea țară. Deci este un efort înfiorător care are loc aproape în fiecare zi.

Piețele anticipează evoluțiile și în ceea ce privește petrolul

Legat de prețul petrolului, spune că piețele sunt extraordinare în ceea ce privește capacitatea de a anticipa diversele evoluții.

Piața probabil se gândește: OK, va fi mai multă producție în afara Rusiei, mai puțină în Rusia.

SUA este cel mai mare producător de petrol, mai mare decât Rusia, mai mare decât Arabia Saudită – în 2019, producția din SUA a crescut până la, cred, aproape 13 milioane barili pe zi. Deci un volum mare.

Și statele din Golf, producătorii de energie din Golful Persic au variații pe care le pot face în aprovizionare, spune președintele Băncii Mondiale.

Uitându-ne în viitor, decizia pe care lumea trebuie să o ia, este să fie capabilă să răspundă Rusiei cu încredere și cu investiții robuste care să aducă noua aprovizionare de care este nevoie.

Fiecare țară din lume se gândește ce să facă în ceea ce privește propria aprovizionare cu grâu, porumb, gaze naturale și petrol pe măsură ce mergem înainte. Aprovizionarea poate fi schimbată, iar piețele privesc în viitor când văd schimbările care vin, explică Malpass.