În România nu va fi criză alimentară. Asta vă spun și ca economist, și ca finanțist și ca om care a lucrat în domeniul respectiv, dar vor fi pusee pe creștere de preț, a spus Adrian Câciu, ministrul Finațelor.

Adrian CaciuFoto: Guvern

„Acolo trebuie să venim cu sprijin pentru populație, pentru gospodării și pentru companii dacă folosesc și alimente, dar mai ales pe combustibil pentru susținerea costurilor”, a afirmat Câciu.

Potrivit acestuia, vor fi măsuri pentru susținerea creșterii costului la combustibil.

  • Nu o să dau un răspuns în momentul ăsta. Se va vedea în planul de măsuri al Guvernului. Acolo se va vedea pentru care categorii.

Răspunsul lui Adrian Câciu vizavi de propunerea PNL de reducere a CAS

„Dacă se ia în calcul așa ceva, eu nu accept. Noi discutăm acum de aruncarea bugetului României și a bugetului de pensii în aer pe măsuri în criză în care noi trebuie să susținem pensionarii. Poate să se supere cine a propus”, a afirmat Câciu.

  • Ca ministru de Finanțe trebuie să dau un punct de vedere. Punctul de vedere al ministrului de Finațe al Guvernului României actual este că nu susțin.
  • A fost vreodată valabilă reducerea CAS? A fost declarativ din partea unui analist economic, înțeleg (făcând referire la Florin Cîțu n.r.). Dacă prezintă o soluție din perspectiva unei sustenabilități fiscal-bugetare dar și a vieții oamenilor la care se raportează, putem să o luăm în calcul. La nivel guvernamental această discuție nu a avut loc.

Reamintim că Partidul Național Liberal a depus un proiect care prevede micșorarea contribuției pentru CAS cu 5 puncte procentuale, de la 25% la 20%, la o lună după ce liderul PNL, Florin Cîțu, a propus această măsură.