Rata anuală a inflaţiei în luna martie 2022 a trecut de 10%, după ce gazele au urcat cu 46%, iar alimentele s-au scumpit cu 11,2 % față de martie anul trecut, arată datele transmise marți de Institutul Național de Statistică

Inflatia duce la scumpirea preturilor la alimenteFoto: Dreamstime.com

Cel mai mult s-au scumpit gazele (peste 46% într-un an), urmate de cartofi, combustibili, ulei și mălai, arată datele furnizate de INS. Creșterea indicelui prețurilor de consum peste așteptările Băncii Naționale și cu mult înafara țintei de inflație, a forțat BNR să scumpească banii, măsură care va duce și la creșterea ratelor la creditele în lei luate înainte de 2019 și ancorate la ROBOR.

Întreaga lume se confruntă cu fenomenul inflaționist, nu doar România.

În alte state, locuitorii care au de făcut față inflației mari își adaptează comportamentul reducându-și cheltuielile, apelează la economiile făcute în pandemie și scăzând temperatura din locuințe, arată datele unui sondaj făcut de ING și publicat vineri.

Recuperarea economică a României va încetini substanțial în 2022, creșterea PIB-ului fiind estimată la sub 2% în acest an, pe măsură ce inflația erodează veniturile reale, politica monetară se va înăspri și problemele lanțului de aprovizionare s-ar putea dezvolta în continuare, arată o analiză a economiștilor OTP Bank.

---

Sursă foto: Photo8296133©Ginasanders|Dreamstime.com