Dacă nu se pune în practică sprijinirea procesatorilor interni, atunci vom avea un puseu de inflație din importuri ca urmare a creșterii consumului prin vouchere, susține profesorul Mircea Coșea, făcând referire la planul economic de măsuri al Coaliției.

Cos cumparaturiFoto: DreamsTime

Potrivit acestuia, planul este unul de criză care încearcă să calmeze situația unei categorii de populație și a unor ramuri economice care sunt în criză.

“Nu este un program de viziune, de dezvoltare pe termen mediu sau lung, ci doar punctual la aceste aspecte”, a spus el.

Având în vedere acordarea unor vouchere anumitor categorii de populație, HotNews.ro l-a întrebat dacă este posibil să vedem o presiune mai mare pe inflație.

„Teoretic există această posibilitate. Nu știu în ce măsură va avea un efect direct asupra inflației pentru că ponderea acestor vouchere este mică și este atenuată de faptul că nu este permanentă (măsura n.r.). Teoretic, da, orice fel de aruncare pe piață a unor sume în vederea consumului poate să ducă la inflație”, a afirmat Coșea.

El este de părere că acordarea voucherelor poate duce la inflație prin faptul că acestea pot spori importul.

Potrivit lui Coșea, creșterea prețurilor pe plan mondial tocmai la aceste produse (ulei, zahăr, făină, cartofi) aduce în țară inflație, în proporția în care voucherele sunt disponibile: adică nu foarte mult.

„De aceea nu cred că are efect foarte mare dacă partea a doua a acestui program este aplicată cu rigurozitate. În partea a doua există o chestiune care pe mine mă bucură foarte mult, anume atenția deosebită, pentru prima oară în ultimii ani, care se acordă producătorilor interni de produse agricole și procesatorii acestora”, a spus el.

  • Stimularea procesării în țară a producției agricole la cereale, ulei și altele poate aduce pe piață chiar din vara - toamna acestui an, producție românească la prețuri mai mici care poate contracara importul într-o anumită măsură, nu în totalitate, ceea ce va face ca inflația să fie, cumva, stopată pe această cale.
  • Este un echilibru între cele două părți ale programului care până la urmă poate să fie cu sumă nulă. Să vedem ce se întâmplă.

“Dacă nu se pune în practică sprijinirea procesatorilor interni, atunci vom avea un puseu de inflație din importuri ca urmare a creșterii consumului prin vouchere”, a mai arătat Coșea.

Sursă foto: DreamStime.com