Se vorbește din ce în ce mai mult de pericolul stagflației. În cazul în care stagflația s-ar manifesta, nici bursele nu vor performa, susține Radu Crăciun, președintele Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) și director general BCR Pensii.

Radu CraciunFoto: Hotnews

„Realist vorbind, dacă anticipăm o inflație de 10% pe anul acesta, eu personal nu cred că bursa va avea un randament nominal de 10% pe parcursul acestui an în condițiile prețurilor mari la energie pe care le avem, a inflației care erodează consumul și a suferinței pe care zona economică o va avea în perioada următoare”, a precizat el, în cadrul unei conferințe Profit TV.

Toate cumulate, spune el, duc la acest gen de provocare în care randamentele vor fi din ce în ce mai mici în timp ce avem acest puseu inflaționist pe termen scurt.

Fondurile de pensii private încep să devină investitori instituționali prea mari pentru mărimea bursei locale

„În condițiile în care fondurile de pensii Pilon II beneficiază de intrări lunare de bani, o lipsă a achizițiilor pe bursă ar face ca expunerea pe acțiuni să scadă. Dacă dorești să menții expunerea pe acțiuni, trebuie să cumperi permanent de pe Bursa de la București”, a spus Crăciun.

  • În condițiile în care listări vin mult prea puține, free float-ul se va eroda. Acesta este motivul pentru care avem o nevoie disperată de listări mari. Sigur că vin companii mici, dar pentru noi sunt mult prea mici pentru a face diferența.

Aici, spune el, trebuie să ne uităm la companiile de stat profitabile care sunt așteptate la bursă.

„Ar trebui să ne uităm la companiile private de mare succes care din păcate văd că se listează exclusiv în străinătate. Nu înțeleg de ce fondurile de private equity nu fac exit pe Bursa de la București. Ar fi poziții investiționale semnificative”, a mai afirmat președintele APAPR.

În opinia sa, fondurile de pensii private încep să devină investitori instituționali cam prea mari pentru mărimea bursei locale și „în lipsa unor listări vom fi obligați să ne uităm către alte vehicule de investiție, către alte clase de active”.