Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, spune că dobânzile sunt în creştere şi este o perioadă în toată lumea de majorare a acestora. El crede că ne vom îndrepta spre impozite mai mari, România fiind pe ultimul loc în Uniunea Europeană în privinţa impozitelor raportate la PIB.

baniFoto: Dreamstime.com

Adrian Vasilescu a afirmat, duminică, la Digi24, că se produce o tranziţie de la marea relaxare începută din 2012 şi până la marea înăsprire.

  • „Dobânzile sunt în creştere, este o perioadă în toată lumea de creştere a dobânzilor, de altfel se produce un transfer, o tranziţie de la marea relaxare cu care s-au obişnuit marile Bănci Centrale prin 2012 şi până înainte de criza asta, la marea înăsprire.
  • Dobânzile cresc şi Banca Naţională a crescut dobânzile de trei ori în an”, a precizat Adrian Vasilescu, citat de News.ro.

El a spus că, în opinia sa, România se îndreaptă către impozite mai mari.

  • „Ne vom îndrepta inevitabil, este o părere personală, nu vorbesc în numele Băncii Naţionale, către impozite mai mari pentru că la această oră suntem ţara cu impozitele raportate la PIB pe ultimul loc din Uniunea Europeană.
  • Adică, veniturile din buget raportate la PIB sunt pe ultimul loc din Uniunea Europeană. Avem venituri de 27% şi dorinţă de cheltuieli de 40%.
  • Nu se leagă. E greu să faci creşteri de impozit pentru că şi aşa populaţia este sleită de inflaţie, puterea de cumpărare a scăzut, dar România a întârziat cu această măsură. Ea trebuia luată mai de mult.
  • Depinde cum se va înţelege Guvernul cu populaţia, coaliţia care ar trebui să voteze în Parlament o asemenea măsură cu populaţia”, a explicat Adrian Vasilescu.

Banca Naţională a României (BNR) a majorat la 12,5% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an şi estimează o inflaţie de 6,7% pentru sfârşitul anului viitor, potrivit datelor prezentate joi de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. BNR estima în februarie 2022 o inflaţie de 9,6% pentru finalul acestui an şi de 3,2% pentru 2023.

(Sursa foto: dreamstime.com)