​Doar 5% din accidentele rutiere din România au loc noaptea, cam 20% pe înserat iar trei sferturi dintre ele „se întâmplă”pe timp de zi, în condiții de luminozitate deplină. De asemenea, doar un accident din 5 are loc pe carosabil „cu probleme” (umed sau înghețat), restul de 4 accidente din 5 au loc pe carosabil perfect uscat. După zilele săptămânii, vinerea este cea mai riscantă, înregistrându-se cele mai multe ciocniri pe șosea. Iar ca lună din an, august, iulie și septembrie sunt în topul accidentelor.

Accident rutierFoto: Profimedia Images

Accidentele rutiere în funcție de lunile din an:

În 2019 aveau loc puțin peste 31.000 de accidente rutiere cauzatoare de vătămări corporale. Cele mai multe au avut loc în interiorul localităților, nu pe șoselele din afara orașelor sau pe autostrăzi.

Doar 5% din accidente au loc pe fondul întunericului. Peste trei sferturi au loc pe carosabil uscat. De asemenea, vinerea au loc cele mai multe accidente iar duminica cele mai puține.

Accidentele rutiere (ca număr), după județul în care se produc:

Cele mai multe accidente au loc între două mașini, urmate de cele între o mașină și un pieton, iar pe locul al treilea sunt accidentele în care sunt implicate o singură mașină (care intră într-un copac, zid sau în altă mașină parcată)

Din păcate, România e campioana accidentelor cu victime în UE, urmată la mică distanță de Bulgaria. Pe scurt, la noi mor cei mai mulți oameni ca urmare a accidentelor. Până și italienii, cunoscuți pentru dezordinea din trafic, stau incomparabil mai bine. Graficul de mai jos are la bază datele Organizației Mondiale a Sănătății.

Iulie și august sunt lunile în care au loc cele mai multe accidente cauzatoare de vătămări corporale. În februarie, cele mai puține.

Dacă ne uităm la date, raportându-le la județe, Capitala este locul cel mai periculos pentru șofat. E drept, aici sunt și cele mai multe mașini. dar ca număr de decedați ca urmare a accidentelor rutiere, Suceava și Constanța sunt pe primele locuri, urmate de Bacău.

Din totalul persoanelor accidentate anul trecut, cele mai multe aveau peste 30 de ani. De remarcat de asemenea că numărul victimelor sub 20 de ani este mai ridicat decât al celor din categoria de vârstă 20-29 de ani.

Sub 10% din accidente au avut loc sub influența alcoolului, potrivit datelor oficiale, iar dintre acestea, numărul șoferilor care au consumat alcool la volan și au produs un accident este egal cu numărul pietonilor și bicicliștilor beți.