La finalul perioadei de autorecenzare, Brașovul este județul care a performat cel mai bine, aproape trei sferturi dintre locuitori completându-și formularele de Recensământ, arată datele consultate de HotNews.ro. La polul opus se află Iași, unde puțin peste 44% din chestionarele privind Recensamântul au fost completate.

RecensamantFoto: Hotnews

După Brașov, topul județelor care stau cel mai bine la capitolul autorecenzare este completat de Harghita și Covasna, ambele cu peste 70% , iar pe ultimele locuri se află (înafară de Iași care ocupă ultima poziție) Bacău, Giurgiu și Dolj.

Pe medii de rezidență (urban și rural) lucrurile arată destul de diferit.

În 19 județe, locuitorii din mediul rural i-au ”întrecut” pe cei din mediul urban la autorecenzare, în două județe (Prahova și Bacău) ponderea celor de la oraș e egală cu cea a celor din mediul rural care s-au autorecenzat, iar în restul județeleor ”urbanul” a dat dovadă de o mai consistență conștiință civică decât ”ruralul”.

Dâmbovița este „campioana” autorecenzării în rural (peste 70%), în vreme ce în România urbană (excepție București), Hunedoara este județul cu cea mai bună cotă a autorecenzării.

În foarte puține județe (8 la număr) autorecenzarea s-a făcut preponderent fără ajutorul unui asistent specializat, situația pe județe din acest punct de vedere stând ca în graficul de mai jos.