Deficitele bugetare, în ultimii ani și în acest an, sunt foarte mari și sistemul fiscal trebuie modificat, a declarat Alex Milcev, membru al boardului AmCham România.

Conferinta AmChamFoto: Hotnews

„A păstra cum este acum și doar a colecta mai mulți bani din aceleași reguli nu o să fie suficient”, a spus el.

Reprezentantul AmCham a vorbit și despre impozitul progresiv.

„Acum 20 de ani noi chiar am avut impozit progresiv. Când m-am angajat, cota superioară la impozit pe salarii a fost 60%, nu 16%, cum ne-am obișnuit cu toții și am ajuns de la 16%, la 10% și la 5%”, a spus el.

  • În 2004, acel sistem de cotă progresivă a fost o perioadă nu numai pentru persoane fizice, cât și pentru juridice, iar această complexitate a fost înlocuită de cota unică.

"16% era aproape orice, indiferent că erau persoane fizice, juridice, orice vrei tu era foarte simplu de înțeles. Meseria de consultant fiscal a devenit mult mai simplă și orice contabil trebuia să ia o bază și să înmulțească cu 16%, nu să țină minte ce să facă, ce cotă să aplice și așa mai departe”, a explicat Milvev.

În opinia sa, cota unică a fost un sistem util care a ajutat România enorm. A fost un factor de publicitate a României cu care am defilat în fața investitorilor străini care veneau în România.

„Se vorbește în ultima perioadă că nu există cota unică. Când s-a introdus cota unică, a fost pusă în contrapondere cu impozitarea progresivă. Acum când insistent se dezbate despre oportunitatea, posibilitatea, probabilitatea introducerii unui sistem de impozitare progresivă, mi se pare corect să ne aducem aminte de această istorie și la ce ne-a ajutat cota unică”, a mai arătat Alex Milcev.

  • Dacă s-ar introduce impozit progresiv, banii care s-ar colecta în plus al bugetul de stat nu ar merita și nu ar justifica efortul din partea tuturor: Fiscului și sistemelor IT, că trebuie refăcută infrastructura care să se bazeze pe tranșe, excepții, reguli speciale care există în alte țări. Această complexitate, în situația în care se află România astăzi, nu merită.

AmCham a făcut un sondaj în rândul membrilor săi din care s-a remarcat o depreciere îngrijorătoare în ceea ce privește cadrul fiscal, încadrat la bun & foarte bun de numai 18% dintre respondenți, față de peste 40% cât a înregistrat constant în cele trei ediții precedente ale sondajului.