Asociațiile de proprietari sunt în fața unei situații interesante: deși persoanele care se ocupă de curățenie lucrează doar 2 ore dimineața, trebuie să le plătească contribuțiile ca și cum ar munci 8 ore.

Case și blocuri de locuințe în BucureștiFoto: Hotnews

Asta pentru că, de la 1 august, munca part-time a fost supraimpozitată printr-o Ordonanță (16/2022) dată de Guvern.

Practic, dacă locuiești într-un bloc și este nevoie de curățenie, ai de ales între 2 lucruri:

1. Să plătești către stat taxele angajatului pentru 8 ore

2. Să-l plătești la negru

*Poate unii vor avea noroc și angajatul de la curățenie mai are câteva contracte part-time cu care, cumulat, să strângă minimul pe economie. Dacă în alte părți e plătit la negru... ghinion

Începând de luni, în unele firme angajații de la curățenie au primit preaviz în sensul că de la 1 august nu vor mai lucra. Li s-au închis contractele de muncă.

La fel s-a întâmplat cu contabili juniori (cei care nu sunt la o formă de învățământ), cei de la mentenanță sau chiar bone.

Guvernul nu a înțeles că există angajați în țara asta care chiar lucrează doar câteva ore și în loc să se folosească de ITM acolo unde are suspiciuni de muncă la negru (să se uite în Revisal și apoi să meargă în control), a preferat să lovească pe toată lumea.

O altă categorie de persoane lovită de ordonanță este a celor care au propriile firme (sunt mulți) în care și-au făcut contracte part-time de 2 ore pentru contribuții, la fel, le vor închide.

Culmea este că măsura se dorește a fi aplicată pentru a combate munca la negru dar va avea exact efectul opus, lucru care s-a mai întâmplat înainte. Acest lucru a fost remarcat și de consultanții fiscali cu care am discutat.