Urmează ca rectificarea bugetară să se producă în prima decadă a lunii august și există acele angajamente pe care noi trebuie să le respectăm, acea reducere de 10% a cheltuielilor pentru bunuri și servicii de la fiecare Minister în parte, a declarat joi premierul Nicolae Ciucă, după vizita la Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice și Izotopice din Râmnicu Vâlcea.

Nicolae CiucaFoto: Guvern

Se pregătește rectificarea: Comisia de Prognoză a mărit estimarea de creștere economică la 3,5% pentru 2022 / Inflație mai mare decât anticipa anterior

Pentru că se pregătește rectificarea bugetară, Comisia Națională de Strategie și Prognoză a venit joi cu noi estimări în privința economiei.

Astfel, pentru acest an se așteaptă la o creștere economică de 3,5%, după ce în primăvară vedea 2,9%. Și în ceea ce privește PIB-ul nominal este o majorare: de la 1.328 miliarde lei, la 1.372 miliarde lei.

Comisia se așteaptă la un deficit comercial mai mare, respectiv de 32,3 miliarde euro (anterior estima 27,7 miliarde euro). Adică se așteaptă la importuri mai mari.

În ceea ce privește inflația (adică creșterile de prețuri), pentru finalul anului se așteaptă la 12,9%, iar media anuală la 12,6% (anterior anticipa 9,7% și 10,1%).

Cursul mediu de schimb anticipat este de 4,95 lei/euro (anterior 4,97 lei/euro).