Să aveți o vacanță plăcută și inflație scăzută, a spus guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, la finalul conferinței de marți, după prezentarea raportului asupra inflației.

Conform datelor BNR, rata inflației se plafonează pe parcursul trimestrului III, iar din trimestrul IV se înscrie pe o traiectorie descendentă:
- sub ipoteza detensionării graduale a piețelor engros de energie și ale produselor agroalimentare...
- ... precum și disipării treptate a sincopelor în lanțurile globale de valoare adăugată...
- ... dar și ca urmare a unor efecte de bază, după corecțiile puternic ascendente ale prețului energiei din 2021, înainte de implementarea schemelor de sprijin al consumatorilor casnici
BNR vede o întrerupere temporară a tendinței dezinflaționiste în trimestrul II 2023, odată cu ieșirea din vigoare a măsurilor de plafonare a prețurilor la energia electrică și gazele naturale.
La orizontul prognozei, iunie 2024, nivelul proiectat este de 2,3%, pe fondul manifestării unui efect de bază substanțial.
Noua prognoză a Băncii Naționale arată o inflație de 15,1% pentru finalul celui de-al treilea trimestru din acest an și de 13,9% pentru finalul anului.
Estimarea pentru primul trimestru din 2023 este de 11,6%, pentru cel de-al doilea de 13,8%, pentru cel de-al treilea de 8,9%, iar pentru finalul anului 2023 de 7,5%.
Guvernatorul BNR a spus marți că inflația este un fenomen global, nu e prezent doar în România.
„Cea mai scăzută inflație din Europa depășește 5%. România e pe locul al 7-lea ca nivel al inflației. În România inflația s-a datorat energiei, utilităților, dar și bunurilor alimentare”, a spus el.