​Să aveți o vacanță plăcută și inflație scăzută, a spus guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, la finalul conferinței de marți, după prezentarea raportului asupra inflației.

Mugur IsarescuFoto: Captura YouTube

Conform datelor BNR, rata inflației se plafonează pe parcursul trimestrului III, iar din trimestrul IV se înscrie pe o traiectorie descendentă:

  • sub ipoteza detensionării graduale a piețelor engros de energie și ale produselor agroalimentare...
  • ... precum și disipării treptate a sincopelor în lanțurile globale de valoare adăugată...
  • ... dar și ca urmare a unor efecte de bază, după corecțiile puternic ascendente ale prețului energiei din 2021, înainte de implementarea schemelor de sprijin al consumatorilor casnici

BNR vede o întrerupere temporară a tendinței dezinflaționiste în trimestrul II 2023, odată cu ieșirea din vigoare a măsurilor de plafonare a prețurilor la energia electrică și gazele naturale.

La orizontul prognozei, iunie 2024, nivelul proiectat este de 2,3%, pe fondul manifestării unui efect de bază substanțial.

Noua prognoză a Băncii Naționale arată o inflație de 15,1% pentru finalul celui de-al treilea trimestru din acest an și de 13,9% pentru finalul anului.

Estimarea pentru primul trimestru din 2023 este de 11,6%, pentru cel de-al doilea de 13,8%, pentru cel de-al treilea de 8,9%, iar pentru finalul anului 2023 de 7,5%.

Guvernatorul BNR a spus marți că inflația este un fenomen global, nu e prezent doar în România.

„Cea mai scăzută inflație din Europa depășește 5%. România e pe locul al 7-lea ca nivel al inflației. În România inflația s-a datorat energiei, utilităților, dar și bunurilor alimentare”, a spus el.