”Altă surpriză privind creșterea PIB”, scrie economistul-șef al BCR în titlul unui raport destinat investitorilor. „Creșterea PIB - surprinzător de puternică”, scriu și economiștii din departamentul de analiză al BRD. Economia României a crescut în primele 6 luni din acest an cu 5,8%, dar avansul din trimestrul al doilea este oarecum surprinzător, după ce mulți din indicatorii macroeconomici nu arătau deloc bine

BaniFoto: Agerpres

Creșterea rapidă a PIB-ului în al doilea trimestru din 2022 a fost de +2,1% (trimestru/trimestru) sau de 5,3 % (an/an) depășind cu mult atât consensul Bloomberg (+2,7% an/an), cât și estimarea noastră (+2,8% an/an).

În cel mai recent comunicat de presă BNR se aștepta la o „cvasi-oprire a activității economice atât în ​​T2, cât și în T3 2022, scrie Ciprian Dascălu în raport.

Creșterea din al doilea trimestru este în contradicție cu datele de înaltă frecvență, atât hard cât și soft. Productia industriala s-a contractat cu 2,5%, vanzarile cu amanuntul au crescut cu 2,9%, in timp ce lucrarile de constructii au scazut cu 0,9% in primele doua luni ale trimestrului II fata de primul trimestru. Indicatorul de sentiment economic a scăzut și el la 102,1 în trimestrul al doilea de la 102,6 în primul trimestru.

BRD: Creșterea PIB - surprinzător de puternică în al doilea trimestru

Potrivit estimării semnal publicate de INS, PIB-ul T2’22 a crescut cu 2,1% t/t (ajustat sezonier) și cu 5,3% a/a (serie brută).

Cifrele publicate miercuri au depășit așteptările pieței (consens Reuters: +3,5% a/a), deoarece indicatorii de înaltă frecvență, precum și cei de sentiment sugerau o pierdere vizibilă a impulsului. Defalcarea componentelor nu este încă disponibilă, urmând a fi publicată de NIS pe 7 septembrie, odată cu datele provizorii.