Guvernul va trimite Parlamentului în luna noiembrie proiectul bugetului pe 2023, până acum nefiind luată nicio decizie legată de majorarea pensiilor, a declarat joi premierul Nicolae Ciucă.

Nicolae Ciuca si Marcel CiolacuFoto: AGERPRES

Ciucă a făcut aceste declarații alături de liderul PSD, Marcel Ciolacu, care au fost întrebați insistent de jurnaliști despre majorarea pensiilor.

  • "Atât eu, cât și domnul prim-ministru vedem această necesitate să fie majorate pensiile.
  • Mai mult, ar trebui, domnule prim-ministru, ca în primul an după mult timp să începem discuția și să intrăm în legea bugetului în parlamentul României din luna noiembrie, odată cu a doua rectificare, astfel încât să fie un semnal clar de stabilitate", a declarat liderul PSD.

Guvernul va trimite Parlamentului în luna noiembrie proiectul bugetului pe 2023, până acum nefiind luată nicio decizie legată de majorarea pensiilor, a declarat joi premierul Nicolae Ciucă.

Ciucă a spus că a discutat și cu liderul PSD, și în guvern ca în luna octombrie să existe o primă analiză pe proiectul de buget 2023, urmând ca în luna noiembrie acesta să fie trimis Parlamentului pentru adoptare: "Pentru că tot este aici domnul președinte (n.r. - Marcel Ciolacu), ne dorim ca în noiembrie să avem proiectul adoptat”.

El a mai susținut, la întrebările repetate ale reporterilor, că nu au fost făcute simulări despre creșterea pensiilor.

"Discutăm de o decizie responsabilă și nu vrem să lansăm cifre care nu se suțin pe proiectul de buget. Am discutat și la nivelul PNL ipoteze cu care să venim în coaliție, să le discutăm, să le analizăm și, desigur, vom cădea la un acord comun", a adăugat premierul.

Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan susținea zilele trecute că PNL vrea creşterea pensiilor cu 16 la sută şi că ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, este obligat să găsească sursa de finanțare, altfel „să plece acasă”.

„Propunerea va fi sa fie minim 16% creșterea, astfel încât să se ajunga la procentul de 40%. Domnul Câciu e obligat să găsească o sursă de finanțare pentru o creștere cu minim 16%. Nu e propunerea mea, e a PNL. Dacă nu gasește resursele, să plece acasă. Dânsul a anunțat o creșetre cu 10%. Nu este 10%, ci 16% - potrivit legii. Așteptăm să vină la Coaliție cu resursele bugetare și să facem majorarea. Nu de 5 și nici de 10%, asta este o jignire la adresa românilor”, a spus el.

Rareş Bogdan l-a mai critcat pe ministrul PSD Adrian Câciu şi în privinţa împrumuturilor pe care acesta le face.

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, afirma la finalul ședinței de guvern că "există spaţiu şi mai există şi necesitate" pentru majorarea pensiilor anul viitor.

"Nu am să mă pronunţ asupra procentului, ceea ce pot să vă spun este că există spaţiu şi mai există şi necesitate, iar decizia finală va fi luată în Coaliţie, pentru că trebuie aşezate în echilibru nevoia de compensare a pierderii de putere de cumpărare la mai multe categorii de cetăţeni, nu numai la pensionari", spunea Adrian Câciu, întrebat dacă există spaţiu pentru majorarea pensiilor cu 10% în 2023.