Multe IMM-uri care se ocupă de producție s-au trezit zilele astea cu informări de la furnizorii de energie că le vor crește prețul de câteva ori. Mai mult, nici nu știu cât au de plătit pe lunile trecute pentru că facturile respective întârzie. În încercarea de a obține o ofertă mai bună au apelat la alți furnizori dar, fie au fost refuzați, fie nu li s-a răspuns.

Antreprenor care muncesteFoto: Stefan Dahl | Dreamstime.com

De precizat că unii furnizori refuză IMM-urile pentru că nu-și primesc banii de la stat pe compensare și plafonare, astfel că orice nou client reprezintă o pierdere pentru ei.

În această situație se află și o firmă producție din Pitești (New Design Composite) care face rezervoare din fibră de sticlă, ministații de epurare, cabine de pază izolate din fibră. Pe zona de auto face lichid de parbriz, antigel auto.

“Mie mi-a mărit prețul de vreo 3 ori și-un pic. La noi se practică așa. La gaze, acum un an a fost de 5 ori și ceva diferența. Am primit informarea: cu 1 octombrie, prețul... Acest preț este, și ei precizează, este strict prețul de furnizare al energiei electrice active. Mai departe, tarifele de distribuție, transport, accize, certificate sunt separate”, ne spune Olimpia Doru.

Prețul pe MWh la 1 mai a fost 1.952,53 lei, iar acum este cu 1 octombrie 5.902,53 lei, afirmă ea.

  • Nu știm încă cu cât ne va factura lunile trecute pentru că iulie a fost ultima dată când am primit factura și încă așteptăm.
  • O luăm ca atare. Facturile vin oricum în urmă. Abia atunci cresc prețul. Nu mai știi ce prognoze să faci. Până nu vedem factura nu știm cât plătim.

„Și la gaze ni s-a spus că vom plăti mai puțin datorită ordonanței compensării și plafonării, dar reducerea nu a fost la prețul energiei în sine, ci la distribuție, costuri. Da, a existat o reducere, dar nu la produsul de bază, adică la metrul cub de gaze. A existat o reducere valorică pe total factură, dar în esență produsul de bază nu a suportat modificări”, a mai povestit antreprenorul.

Ce spune un antreprenor care face mobilă

Un alt antreprenor care face mobilă, Daniel Egri (MOBEX), ne-a spus că furnizorul i-a majorat prețul la energia activă în august de la 840 lei la 2.099 lei, iar de la 1 octombrie la 5.099 lei, având contract valabil.

„Am încercat să obținem alte prețuri la energie de la alți furnizori, dar ni s-a spus că nu vor să lucreze cu IMM-uri. Unele companii nici nu ne-au răspuns”, spune el.

La gaze naturale ne expiră contractul pe 1 noiembrie și am fost anunțați că nu doresc să-l prelungească.

„Ce se întâmplă cu noi? Vom intra la furnizorul de utilități de ultimă instanță din zonă care are niște prețuri exorbitante, care ne duce la închiderea societății”, spune el.

Sursă foto: DreamStime.com