Cred că în România iese în evidență rezilienta în creștere, fără mari schimbări în privința costului capitalului pe un orizont pe termen mediu, susține Raffaella Tenconi, economist șef Wood&Company.

Conferinta a Fondului Proprietatea cu investitoriiFoto: Hotnews

„Dacă mă uit la Ungaria, este o țară în care, bine, potențialul de creștere este echivalent, dar riscul monedei și instituțiilor se duce la cer. Banii europeni nu vor curge așa de mult în Ungaria, dar în România vor veni mai mulți bani decât înainte”, a spus Tenconi, într-o conferință a Fondului Proprietatea la care au participat mai mulți investitori străini.

„Situația în Polonia este, de asemenea, dificilă. Cehia este o țară în care pe orizontul nostru va fi stabilă, dar la un potențial mai mic”, a a precizat ea.

Potrivita acesteia, având în vedere că lumea are, structural, mai multă inflație decât înainte, din diverse motive: prețurile mărfurilor reprezintă doar un aspect, cu această mare inflație, vin dobânzi mai mari.

„Deci întrebarea mea este: Care țări vor simți șocul pentru că au avut inflații foarte mici și dobânzi mici. Ce țări nu vor simți foarte mult? (…) România este una dintre puținele care se află într-o poziție bună”, a precizat ea.

  • Nu cu mult timp în urmă România avea dobânzi mari și inflație ridicată. Bineînțeles, acum România are o inflație ridicată, ca toată lumea, dar dacă îți extinzi orizontul pe următorii 3-5 ani aș putea spune că inflația în România nu o să fie mai diferită decât în istoria recentă. La fel și cu dobânzile.

„Câștigurile de productivitate aici sunt vizibile și mai ușor de îndeplinit. Este o țară care construiește autostrăzi, căi ferate, management al deșeurilor, îmbunătățire culturală și, evident, digitală. Sunt acolo și vor aduce productivitate reală și eficiență reală. Știm cum să ajungem acolo”, a mai arătat economistul.