Prețurile alimentelor au împins inflația din Regatul Unit la un maxim al ultimilor 40 de ani, indicele urcând la 10,1% în septembrie.

Bank of EnglandFoto: - / Shutterstock Editorial / Profimedia

Darren Morgan, directorul de statistici economice din cadrul Oficiului britanic de Statistică a declarat: „După mica scădere de luna trecută, inflația a revenit la niveluri maxime. Creșterea a fost determinată de scumpirile din sectorul alimentar, care a cunoscut cea mai mare creștere anuală din ultimii 40 de ani”, potrivit FT.

Revenirea la inflația de două cifre va fi dificilă pentru Guvern și pentru Banca Angliei. Potrivit specialiștilor, creșterile de preț nu au atins încă vârful.

Inflația din septembrie este, de asemenea, utilizată în mod normal pentru majorarea prestațiilor sociale, inclusiv a pensiei de stat. Jeremy Hunt, noul cancelar, a declarat marți că vor fi probleme în privința respectării angajamentului de a mări pensiile. „Acest guvern va acorda prioritate ajutorului pentru cei mai vulnerabili, oferind în același timp stabilitate economică și stimulând o creștere pe termen lung care va ajuta pe toată lumea”, a spus Hunt într-un comunicat.