​Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a susținut miercuri că nu crede că INS a greșit cifrele în ajustarea datelor de creștere economică și a lansat un atac împotriva părerologilor de profesie care apar la TV și care nu au nimerit niciodată ceea ce au prognozat.

Adrian CaciuFoto: Captura Guvern

Ministrul Finanțelor a fost întrebat miercuri despre revizuirea abruptă de către INS a datelor de creștere economică, criticile unor analiști și dacă este posibil ca o instituție să manipuleze aceste date economice.

  • „Din perspectiva afirmațiilor unor analiști, sunt fanul analiștilor, m-aș întreba de ce nu se uita la prognoza Comisiei Europene. Este ușor să arunci cu noroi într-o instituție națională pentru că probabil nu îți răspunde în fiecare zi la televizor.
  • Dar indiferent ce ne spune INS, indiferent că a aplicat o metodologie nouă sau a restructurat anumite date pe trimstrul 1 sau 2 este mult mai prudent decât ceea ce ne spune Comisia Europeană sau FMI. Oare toți manipulează datele și numai analiștii nostri știu să facă datele?”, a declarat miercuri ministrul Finanțelor, Adrian Câciu.

Acesta a spus că răspunsul îi vizează pe cei care au devenit părerologi de profesie, dar pe care nu i-a văzut să și nimerească

  • „Întrebați-i câți dintre ei au spus că vom termina pe creștere economică în trimestrul întâi. La fel, câți dintre marii trezorieri de bănci comerciale din România, care sunt și analiști și mai apar la TV spuneau că Romania va avea o creștere de 4,6% sau de 5%.
  • Mie mi se pare puțin ipocrit să facem analiza aruncând o anatemă a INS și chiar e bine să iasă instituția să clarifice, dar aș vrea să fim mai reținuți la analiza pe care o facem la TV dacă niciodată nu a nimerit estimările. Eu nu cred că INS a greșit, ci că a aplicat alt model econometric.”, a spus ministrul de Finanțe.

Datele semnal publicate marți de Institutul Național de Statistică (INS), a unei creșteri economice de 1,3% în trimestrul al treilea din 2022, față de T2 2022, creștere care corespunde unui avans anual de 4% din PIB, au fost semnificativ mai bune decât se așteptau analiștii, care anticipau o contracție a PIB-ului.

Deruta analiștilor apare și în contextul în care INS a revizuit puternic datele de evoluție a PIB pe T1 și pe T2, rezultând o ”redistribuire” a creșterii care a prins și trimestrul 3.

”Citirea trimestrială a bătut, pentru al treilea trimestru la rând, cu o marjă semnificativă, atât consensul Bloomberg, cât și estimarea noastră, care prevedeau o contracție trimestrială de -1,5% trimestru la trimestru și, respectiv, -0,5%. Consensul pentru creșterea anuală a PIB-ului nu are practic nicio relevanță, având în vedere revizuirile mari ale datelor începând cu primul trimestru din 2020”, punctează Ciprian Dascălu, economist șef BNR, într-o notă transmisă investitorilor, potrivit Curs de Guvernare.