Contribuabilii mari aplică SAF-T anul acesta, iar președintele ANAF, Lucian Heiuș, a dat primele informații despre câte declarații au fost depuse.

SAF-T - formular 406Foto: ANAF

„Cred că sunt 3.075 declarații (D406). Controale nu am făcut încă. Cel puțin anul acesta nu vom face”, a spus el.

Heiuș admite că declarațiile mai au, poate, erori.

„Se corectează. Este o perioadă firească de adaptare a unei implementări”, a afirmat șeful ANAF.

În opinia sa, SAF-T este un pas mare pe care îl fac ANAF și contribuabilii pentru a ajunge la o administrare cât mai performantă, corectă și în favoarea contribuabililor.

  • Toate aceste schimbări radicale pe care le facem presupun și un cost suplimentar al contribuabililor. Cu cât contribuabilul este mai mare, cu atât costul pe care trebuie să-l suporte este mai mare.
  • „Sper să găsesc aceeași înțelegere și la contribuabilii mijlocii și, în final, și la cei mici, unde eforturile financiare pe care trebuie să le facă scad foarte mult. Sunt deja marile societăți de IT și contabilitate care pun la dispoziție, care se adaptează în ceea ce privește programele informatice pentru a fi cât mai ușor implementate”.

Nu se dă prorogare pentru cotribuabilii mijlocii, iar erorile nu vor fi sancționate

„SAF-T va fi o mare provocare pentru noi anul viitor, când vor începe contribuabilii mijlocii să-l depună”, a afirmat Heiuș.

„Vor fi erori și anul viitor. Nu vom sancționa o eroare. Din contră, vom aprecia pe cel care chiar dacă îl depune cu erori, îl depune și face efortul să raporteze”, a mai arătat el.

A mai spus: „Nu mă întrebați dacă dau prorogări. Nu prea sunt adeptul prorogărilor. Dacă amân ceva, mai stau șase luni”.