Parlamentarii din Comisiile reunite de buget-finanțe au venit cu amendamente în privința alocării banilor pentru Biserică. Practic, se dau mai mulți bani. Bugetul pe 2023 urmează să fie adoptat în Plen, dar nu vor fi surprize în privința noilor modificări.

Palatul ParlamentuluiFoto: AGERPRES

Deci vor rămâne noile sume introduse prin amendamente.

Față de de ce a scris HotNews.ro de la publicarea în dezbatere, au apărut următoarele modificări.

1. Un amendament adoptat face referire la acoperirea plății contribuţiilor pentru personalul neclerical, la nivelul a 2300 lei/contribuţie, în completarea drepturilor salariale neacoperite din fondurile proprii ale unităţilor de cult locale, pentru personalul neclerical angajat în unităţile de cult din ţară.

Astfel, creșterea alocării bugetare este de 52,690 milioane lei, adic de la 498.17 milioane lei la 550,8 milioane lei.

2. Un alt amendament spune că „pentru sprijinirea așezămintelor religioase din afara granițelor care desfășoară activități în vederea menținerii identității ligvistice, culturale și religioase a românilor din afara granițelor se alocă suma de 517.200 euro lunar”.

Inițial se dorea 442.200 euro/lună. Deci vor primi mai mult.

Conform amendamentului adoptat: “este necesară suplimentarea cu 75.000 euro lunar atât pentru creșterea cuantumului sprijinului pentru cele 850 de posturi clericale care primesc contribuție de la bugetul de stat, cât și pentru aproximativ 40 de posturi clericale care nu beneficiază în prezent de niciun sprijin financiar”.

3. De asemenea, se iau 4,825 milioane lei de la bugetul de Acțiuni generale al Ministerului Finanțelor (de la Fondul de Rezervă al Guvernului) pentru susținerea cultelor, printre altele mai exact pentru:

• Sinagoga din Cetate din Municipiul Timișoara,

• Reparații, lucrări de reabilitare și restaurare la Biserica Evanghelică din Rupea, jud. Brașov

• Reparații, lucrării de reabilitare și restaurare la Domul Romano-Catolic (Catedrala Sfântul

Gheorghe) din Timișoara, jud. Timiș.

• Reparații, lucrări de restaurare și reabilitare la Sinagoga din Cetate din Timișoara, jud. Timiș.

• Reparații, lucrări de reabilitare și restaurare la Biserica Evanghelică din Vingard, jud. Alba.

• Reabilitarea bisericii “Schimbarea la faţă”, Strada Domnească, Galaţi

• Reabilitarea bisericii "Buna Vestire", str. Buna Vestire nr. 2, Tulcea

• Reabilitarea bisericii “Izvorul Tămăduirii”, str. Teilor, Calafat, judeţul Dolj

Ce bani mai sunt alocați pentru Biserică

1. Schitul romanesc Muntele Athos: 4,89 milioane lei (comparativ cu 4,8 milioane în 2022)

Conform anexei, programul este destinat pentru finantarea Schitului romanesc Muntele Athos astfel încât să poată fi realizate lucrarile necesare în vederea restaurării, reparării, întreținerii și administrării cladirilor din incintă și a celor 4 biserici; achiziției de mijloace fixe pe

baza listei de investiții, avizată conform dispozițiilor legale în vigoare; activităților de întreținere și producție în regie proprie; plății unor activitaăți de manoperă și prestări de servicii; susținerii activităților existențiale și spirituale ale monahilor; primirii și cazarii pelerinilor; realizării unor materiale destinate promovării schitului.

2. Sprijin financiar pentru salarizarea personalului de cult, acordat de la bugetul de stat, prin bugetul Secretariatului de Stat pentru Culte

În 2023 va primi 817,3 milioane lei, cu 5% mai mult decât în acest an.

Programul este destinat cultelor recunoscute potrivit legii pentru sprijinirea salarizarii clerului din tara cat si pentru sprijinirea Bisericii Ortodoxe Romane din afara granitelor, care desfasoara activitati deosebite in vederea mentinerii identitatii lingvistice,culturale si religioase a romanilor din afara granitelor ,in special activitati adresate tinerilor, dar si a personalului neclerical trimis sa deserveasca asezamintele din strainatate ale Bisericii Ortodoxe Romane, cat si a celui neclerical din judetele Covasna si Harghita.

Vor beneficia peste 19.000 de persoane.

3. Lăcașuri de cult

În 2023 va primi 370,2 milioane lei, cu 3% mai mult decât în 2022

Programul este destinat sustinerii cultelor religioase recunoscute din Romania pentru restaurarea si conservarea lacasurilor de cult care sunt monumente istorice si a bunurilor din patrimoniul cultural national mobil apartinand cultelor religioase recunoscute din Romania, pentru completarea fondurilor proprii necesare intretinerii si functionarii unitatilor de cult cu venituri mici sau fara venituri,pentru amenajarea si intretinerea muzeelor cultural religioase,pentru construirea si repararea lacasurilor de cult,pentru achizitionarea de imobile necesare desfasurarii activitatii unitatilor de cult si de asistenta sociala sustinute de acestea,pentru spijinirea activitatilor de asistenta sociala organizate de cultele religioase in spitale, centre de plasament,camine pentru batrani si alte forme de asistenta,pentru sustinerea unor actiuni cu caracter intern si international realizate de cultele religioase din Romania.

4. Alocatii bugetare pentru salarizarea personalului din învățământul teologic

În 2023 se alocă 9,18 milioane lei, la fel ca în 2022.

Programul este destinat cultelor recunoscute potrivit legii pentru sprijinirea salarizarii personalului neclerical angajat in unitatile si institutiile de invatamant teologic autorizate si acreditate potrivit legii

Vor beneficia 300 de persoane.