Când Institutul Național de Statistică a întrebat românii de ce nu folosesc dispozitive inteligente conectate la net (televizoare smart, aspiratoare ș.a.m.d) răspunsurile au fost multiple și suprinzătoare. Unii nu știu, alții se tem că le va fi afectată sănătatea sau le vor fi furate datele personale.

Internet fix acasaFoto: Kittichai Boonpong / Dreamstime.com

Mulți non-utilizatori de net pur și simplu nu sunt interesați să fie în online. Ei vorbesc despre faptul că nu au nevoie sau că nu se pricep. Multe persoane de vârsta a treia spun că „nu e pentru vârsta lor Internetul” . Ceea ce tot o lipsă de interes arată.

În anul 2022, 82,1% dintre familiile din România au avut acces la reţeaua de internet de acasă în creṣtere faṭă de anul 2021 cu 1,3 puncte procentuale. Peste 60% dintre acestea sunt concentrate în mediul urban.

Interesul manifestat pentru conectarea la internet este influenţat însă de posibilităţile oferite de furnizorii acestui serviciu și de disponibilitatea financiară pe care o are fiecare familie.

Ce argumente invocă românii care evită folosirea dispozitivelor inteligente conectate la net

  • Nu am avut nevoie
  • Costuri prea mari
  • Lipsa compatibilității cu alte dispozitive
  • Lipsa abilităților
  • Preocupări cu privire la confidențialitatea datelor personale
  • Teama că dispozitivul poate fi atacat cibernetic
  • Teama că mi-ar putea fi afectată sănătatea

Vezi în graficul de mai jos cum s-au împărțit răspunsurile, pe categorii de vârstă, între cele șapte motive invocate (click pe poză pentru mărire):

Din totalul gospodăriilor în profil teritorial, la nivelul anului 2022, conectarea la internet a fost mai răspândită în cadrul gospodăriilor din regiunea Bucureşti-Ilfov (peste 9 din 10 gospodării aveau acces la internet de acasă), urmată la distanţă de regiunile Centru (85,2%) respectiv Nord-Vest (85,0%).

Din totalul familiilor, conectarea la internet în 2022 a fost mai răspândită în cadrul regiunii Bucureşti-Ilfov (peste 9 din 10 familii având acasă instalat Internetul), urmată la distanţă de regiunile Centru (85,2%) respectiv Nord-Vest (85,0%).

Cele mai mici ponderi ale familiilor cu conectare la internet, sunt în regiunile Nord-Est (76,6%), Sud-Muntenia (77,5%) ṣi Sud-Est (78,4%).

Pandemia provocată de coronavirus ne-a schimbat fundamental modul în care trăim

Pandemia provocată de coronavirus ne-a schimbat fundamental modul în care trăim, interesul pentru conectarea la internet fiind în continuă creștere din cauza faptului că au fost afectate toate domeniile, de la muncă la petrecerea timpului liber, spun statisticienii.

„În urma măsurilor stricte de izolare și a închiderii școlilor, colegiilor și a universităților, cursurile online au devenit noua normalitate. Tot mai multe familii recurg la tehnologie și la soluții digitale pentru a le oferi copiilor posibilitatea să învețe și să rămână conectați la lumea exterioară. Transpunerea acestora în decizia de conectare la reţeaua de internet poate explica decalajele mari observate la analiza după tipul gospodăriei. Astfel, se observă că familiile cu copii prezintă o frecvenţă mult mai mare în ceea ce priveşte conectarea la internet. Din aceste gospodării 97,5% accesează internetul de acasă, faţă de numai 74,0% din totalul familiilor fără copii”, se arată într-o cercetare a INS pe această temă.

Astfel, dacă dintre familiile conduse de persoane cu nivel de educaţie superior 98,5% sunt conectate la internet. Familiile conduse de persoane cu studii medii sunt conectate la net în proporție din 10, iar familiile unde capul de familie are nivel de educaţie scăzut, doar 50% au net acasă.

Printre cele mai frecvente scopuri pentru care a fost accesat internetul în ultimele 3 luni, în anul 2022 se numără cele legate de comunicare, în special participarea la reţele de socializare (80,7% dintre persoanele care au utilizat internetul în ultimele 3 luni), efectuarea apelurilor vocale sau video pe internet (73,1%) ṣi utilizarea mesageriei instant (65,9%).

Aproape două treimi (64,5%) dintre persoanele de 16-74 ani nu au utilizat, din diferite motive, niciunul dintre dispozitivele sau sistemele conectate la internet în scopuri personale în ultimele 3 luni, deși ṣtiau că există aceste dispozitive, iar mai mult de o treime (35,5%) au susținut că nu au ṣtiut de existenţa unor astfel de posibilități.

Dintre motivele care i-au determinat pe cei care știau, dar nu au utilizat aceste dispozitive sau sisteme conectate la internet, 61,0% au menționat că nu au avut nevoie să le foloseacă, 39,9% au considerat că sunt prea costisitoare, 10,0% au apreciat că le lipsește compatibilitatea cu alte dispozitive/ sisteme, iar 8,8% au fost de parere că le lipsesc abilitățile de a le folosi.

Citește aici varianta integrală a cercetării statistice

Sursa foto: Kittichai Boonpong / Dreamstime.com