Sunt scutite de taxe vamale și de TVA la importuri mai multe bunuri utilizate în principal de persoane fizice, când aceste bunuri sunt importate de organizații cu caracter caritabil pentru ucrainenii care ajung în România. Asta după ce un ordin al Ministerului Finanțelor (4645/2022) a fost publicat în Monitorul Oficial.

Adrian BentaFoto: StartupCafe.ro

Potrivit consultantului fiscal Adrian Bența, acest act normativ enumeră punctual un număr de circa 45 de sortimente de bunuri ce pot fi importate fără plata obligațiilor vamale, cu destinație acordarea cu titlu gratuit la persoane aflate în dificultate din Ucraina.

Printre aceste sortimente de bunuri amintim: alimente (fructe, lapte, iaurt, brânzeturi și cafea sau ceai), șervețele (șervețele de masă, hârtie igienică, fețe de masă și lenjerie de pat), pături, cuverturi de pat, corturi, saltele și saci de dormit.

“Pentru a beneficia de scutire, importatorul trebuie să fie o organizație cu caracter social și să nu înregistreze obligații fiscale restante față de bugetul de stat din România. Această entitate trebuie să înregistreze în evidența contabilă achiziția și trasabilitatea bunurilor, astfel încât autoritățile competente să poată verifica destinația finală a bunurilor”, afirmă Bența.

Din punct de vedere procedural, spune el, o entitate interesată depune la autoritatea vamală română o cerere privind scutirea de plată a obligațiilor vamale pentru aceste importuri de bunuri. Cererea este formular tipizat adoptat chiar prin acest act normativ.