Taxarea berii la draft s-a mărit de la 1 ianuarie 2023. Astfel, TVA-ul a urcat de la 5%, la 19%, conform consultantului fiscal Cornel Grama. Până acum aceasta era singura excepție legată de alcool care se afla în Codul fiscal în privința taxei pe valoarea adăugată.

Bere la draft in restaurantFoto: Mirko Vitali, Dreamstime.com

Odată cu noul an, respectiv a aplicării prevederilor Ordonanței 16/2022, acest lucru s-a schimbat.

„Dacă mergi în oraș, la restaurant, acum berea la draft va avea TVA de 19%. Nu mai există excepția”, a declarat Cornel Grama.

Dacă vom vedea o creștere a prețului sau nu, depinde de restaurante.

Tot legat de domeniul Horeca, menționăm că de la 1 ianuarie, se majorează cota redusă de TVA de la 5% la 9% pentru serviciile de restaurant și de catering, precum și pentru activitățile de cazare hotelieră.

Acestea nu sunt singurele măsuri legate de TVA care au intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2023: băuturile nealcoolice care conțin adaos de zahăr (sau alți îndulcitori sau aromatizate) vor aplica o cotă de TVA de 19%, în loc de 9% cum este în prezent.

Cornel Grama spune că nu orice bautura cu zahăr e cu 19%: „Să nu cădem în extrema cealaltă să fugim de zahăr ca dracu de tamaie. De exemplu preparatele din cafea sunt la 9% nu la 19%”.

Citește și:

Toate măsurile care intră în vigoare la 1 ianuarie și îți afectează finanțele personale în 2023

Sursă foto: Dreamstime.com