Comisia Europeană are nevoie de clarificări suplimentare din partea Ministerului Finanțelor înainte de a răspunde autorităților române asupra modului în care se aplică taxa de solidaritate, a transmis CE pentru Profit.ro.

Adrian CâciuFoto: Agerpres

La finele lunii ianuarie, Comisia afirma că are nevoie de informații suplimentare pentru a înțelege speța fiscală ridicată de partea română, iar noul răspuns arată că cele două părți sunt, încă, în etapa discuțiilor tehnice. Consultările sunt esențiale pentru a stabili aplicarea contribuției de solidaritate și în cazul OMV Petrom, companie care a anunțat că, potrivit propriei interpretări a situațiilor sale financiare, nu va trebui să plătească. Cazul, o speță fiscală complexă care trebuie clarificată de către autoritățile europene, a fost politizat puternic în ultimele săptămâni.

Un oficial al Direcției Generale Impozitare și Uniune Vamală (TAXUD) va veni la București la mijlocul lunii martie pentru a discuta cu autoritățile române o gamă mai largă de aspecte privind politica fiscală a UE, dar vizita nu este "legată în mod special de contribuția de solidaritate sau de politica energetică a UE, caz în care echipele tehnice ale Comisiei și ale României sunt în contact pentru a se asigura că Regulamentul este bine aplicat", a precizat Executivul UE.

Ministerul Finanțelor speră să primească mai devreme de o lună, cât mai este până la vizita oficialului european, un răspuns la a treia întreabare dintre cele transmise Comisiei. În timp ce primele două întrebări au vizat implementarea regulamentului, iar Comisia a apreciat că acesta a fost transpus corect în legislația națională, a treia întrebare este cea de care depinde dacă OMV Petrom va plăti taxa sau nu.

Ministerul Finanțelor și premierul știu că OMV Petrom nu se încadrează pentru a plăti taxa de solidaritate, deoarece așa a fost scrisă ordonanța. Verificarea ANAF la companiile din piață exact asta a și arătat.

Același lucru le-a spus și Comisia Europeană. Acum Guvernul se bazează pe Parlament să modifice ordonanța.

În același timp, este de neînțeles cum au calculat experții Ministerului Finanțelor impactul bugetar pentru acest an. Estimau că din taxa de solidaritate Statul ar încasa 3,9 miliarde lei „pe baza mediei profiturilor impozabile anuale din perioada 2018-2021, realizate de principalii contribuabili care desfășoară activități în sectoarele țițeiului, gazelor naturale, cărbunelui și rafinăriilor”.

Cu alte cuvinte, au calculat prost. Nimeni nu și-a asumat, momentan, modul de redactare a actului normativ.