Problema cea mai controversată la ora actuală este cea a cotei de TVA aplicabile pentru cafeaua, limonada și ceaiurile servite la restaurant, baruri și alte unități, ca produse preparate, cu sau fără adaos de zahăr sau lapte, sau alți aromatizanți, spune Camera Consultanților Fiscali, într-o scrisoare transmisă Ministerului Finanțelor.

Cafea in orasFoto: Rawpixelimages | Dreamstime.com

Citește: TVA mai mare pentru cafeaua preparată în restaurante și cafenele: 19% de la 1 ianuarie / Multe localuri încă lucrează cu 9%

“Și acestea sunt produse comercializate pe scară largă, iar în prezent există mai multe curente de opinie cu privire la cota aplicabilă, respectiv 9% sau 19%. Până acum nu am identificat nicio opinie oficială a autorității fiscale, având loc doar discuții informale din care a rezultat că s-ar aplica cota de 19% pentru unele dintre aceste produse”, spune CCF.

Și din partea operatorilor economici există opinii în acest sens, dar și opinii contrare potrivit cărora aceste produse nu se regăsesc printre cele descrise la codurile NC 2202 10 00 şi 2202 99, pentru care cota aplicabilă ar fi cota standard de TVA de 19%, ci se regăsesc la codurile:

  • NC 2101 12 92 (Preparate pe bază de extracte, esențe sau concentrate de cafea), pentru cafea și derivate, respectiv
  • NC 2101 20 92 (Preparate pe bază de extracte, esențe sau concentrate de ceai sau mate), pentru ceai pentru care cota aplicabilă ar fi de 9%.

Conform Dicționarului etimologic român

Preparat, substantiv - Produs (mai ales alimentar) rezultat dintr-o operație de preparare.

(a) prepara, verb – a pregăti din timp ceva, a găti.

„Datorită incertitudinii create în jurul acestui subiect, solicităm ca autoritatea fiscală să-și îndeplinească obligația prevăzută de lege, respectiv să-și exercite rolul activ de îndrumare a contribuabililor pentru corecta aplicare a acestor prevederi neclare fie printr-o normă de aplicare, fie să indice printr-un comunicat afișat pe pagina oficială de internet ce cote de TVA se aplică pentru cafea, limonade și ceaiuri servite la restaurant ca produse preparate”, spune CCF.

De precizat că există și alte nelămuriri cu privire la recentele modificări introduse de Guvern prin OG16/2022 pe partea de TVA. Vezi întreaga scrisoare a Camerei Consultanților Fiscali.

Sursă foto: Dreamstime.com