617 cazuri de daună au fost avizate până la data de 21 februarie 2023 în urma cutremurelor resimțite în mai multe județe (Gorj, Cluj, Hunedoara) și în București, în baza polițelor de asigurare obligatorii și facultative pentru locuințe, potrivit unei colectări de date realizate la nivelul companiilor Membre UNSAR.

Alexandru Ciuncan, noul director general al UNSARFoto: AGERPRES

În contextul evenimentelor tragice care au avut loc recent în Turcia și Siria, dar și al cutremurelor din județul Gorj, UNSAR - Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România subliniază încă o dată importanța încheierii de asigurări de locuințe.

Deși cutremurul reprezintă unul dintre principalele riscuri identificate de români în legătură cu locuințele lor, la nivel național, doar 20% dintre acestea sunt protejate printr-o asigurare obligatorie PAD. În județul Gorj, procentul este chiar și mai mic - doar circa 9% din locuințe erau protejate printr-o astfel de poliță. Asigurările obligatorii PAD acoperă trei riscuri catastrofale: cutremure, inundaţii şi alunecări de teren în limita a 10.000 EUR sau 20.000 EUR, în funcție de tipul locuinței.

Totodată, doar 17% din locuinţele românilor beneficiază și de o asigurare facultativă. Acestea se pot încheia doar pentru locuințele care sunt deja protejate de o poliță obligatorie PAD. Prin intermediul unei asigurări facultative, locuința poate fi protejată la valoarea ei reală împotriva multor altor riscuri, precum incendiu, explozie, avarii la instalațiile de apă și canalizare etc. De asemenea, o poliță de asigurare facultativă acoperă și eventualele daune pe care proprietarii ar putea să le provoace vecinilor.

“Evenimentele recente ne-au reamintit cât de vulnerabili suntem, chiar dacă, de multe ori, ne gândim că nouă nu ni se poate întâmpla. Tocmai din acest motiv, ar trebui să ne preocupăm de tot ceea ce presupune protecția locuinței noastre, dar și a celor dragi nouă”, a declarat Alexandru Ciuncan, Președinte & Director General al UNSAR.