China plănuiește să majoreze vârsta de pensionare gradual pentru a face față accelerării populației îmbătrânite, arată Global Times, care citează un expert din Ministerul Resurselor Umane, conform Reuters.

ChinaFoto: Hyotographics | Dreamstime.com

China are una dintre cele mai mici vârste de pensionare din lume: 60 ani pentru bărbați, 55 pentru femeile care lucrează în birouri și 50 pentru cele din fabrici.

Jin Wigang, președinte al Academiei Chineze pentru Știință ale Muncii și Securității Sociale, spune că se are în vedere „o cale progresivă, flexibilă și diferențiată către creșterea vârstei de pensionare”, adică aceasta ar urma să fie amânată inițial cu câteva luni, iar apoi să fie majorată.

„Cei care sunt în apropierea vârstei de pensionare vor avea întârziată pensionarea cu câteva luni”, spune Global Times, citându-l pe Jin. Cei tineri vor trebui să muncească cu câțiva ani mai mult, dar va fi o perioadă de lungă adaptare și tranziție, a spus el, precizând că „cea mai importantă caracteristică a reformei este că le permite oamenilor să aleagă când vor să se pensioneze în funcție de condițiile lor”.

Pe măsură ce populația de 1,4 miliarde a Chinei scade și îmbătrânește, în principal din cauza politicii care limita cuplurile la un copil (între 1980-2015), presiunea asupra bugetului de pensii este în creștere.

Comisia Națională de Sănătate din China se așteaptă ca numărul de persoane de peste 60 de ani să ajungă de la 280 milioane la mai mult de 400 milioane până în 2035, număr egal cu întreaga populație din Marea Britanie și SUA combinate.

În acest moment, fiecare pensionar este susținut de contribuțiile a 5 angajați. Rata este la jumătatate față de ce era în urmă cu 10 ani, iar trendul este să ajungă la 4 la 1 în 2030 și 2 la 1 în 2050.

Sursă foto: Dreamstime.com