Pe fondul constatărilor și a unei reduceri a încasărilor, statul român trebuie să facă o ajustare de cheltuieli bugetare, mai ales în zona cheltuielilor neesențiale. Ministerul Finanțelor va face o analiză într-o perioadă foarte scurtă de timp, pentru ajustarea cu 20 de miliarde a cheltuielilor din bugetul general consolidat al statului, a spus miercuri ministrul Adrian Câciu.

Adrian CaciuFoto: Hotnews / Florin Barbuta

Ministrul Adrian Câciu a precizat că „toate măsurile sunt posibile”, dar și că „ajustarea nu va afecta pachetul social cu care această coaliţie a venit, nici pachetul economic şi nici investiţiile”

„Vă asigur că atunci când măsurile vor prinde concretețe, vor fi puse la dispoziție. Cred că românii ne cer, în primul rând nouă, ca stat, să dăm dovadă de solidaritate”, a mai spus ministrul Finanțelor.

Cîciu a ținut să precizeze că nu vor fi crescute taxele pentru a aduce banii la buget și că măsurile vor fi doar bazate doar pe tăieri de cheltuieli.

„E vorba de 20 de miliarde din cele 608 miliarde, adică vreo 3%. Foarte mulți nu înțeleg ce înseamnă să-ți îndeplinești obiectivele macro. România se împrumută la dobânzi mai mici pentru că am intrat pe o cale de normalitate”, a mai spus Câciu.

Ce a mai spus Adrian Câciu:

  • „Instituțiile statului trebuie să găsească soluții privind colectarea celor care nu își achită taxele, a mai spus Câciu. Există principiul inspecției fiscale. Când se iese din birou se vede imediat în colectare. Nu vreau să fac referire la ANAF. Anaf, Vama și Oficiul de combatere a Spălării banilor.
  • Eu vreau să vă spun că este o ajustare primară. Cred că există multe locuri în care n-aș spune că este neapărat risipă, dar în care o consolidare fiscală să meargă și pe zona de cheltuieli bugetare.
  • Și aș mai pune un lucru ca să nu fie o surprindere sau o surpriză pentru alții sau pentru unii care sunt îngrijorați de ce facem această ajustare. Anul trecut am anunțat ajustarea în luna mai, practic tot în primăvară. Este o chestiune pe care e adevărat, este atipică față de alte guverne din trecut.
  • Legat de ședința de Guvern, am luat o măsură privind o ajustare pe codul de procedură fiscală cu privire la modul de acordare a eșalonărilor simplificate și a eșalonărilor clasice. În mare, nu se mai acceptă la eșalonare accizele, nici la cea clasică, nici la cea simplificată.
  • Pe partea de eșalonare simplificată nu se mai acceptă la eșalonare nici taxe de jocuri de noroc. Evident, intervin așa-numite instrumente prin care eșalonarea să nu mai fie folosită ca un instrument de temporizare mai mult decât trebuie a plății unor taxe către bugetul de stat.
  • Vreau ca piața să fie liberă, nu sa se creeze oligopoluri
  • Tot felul de părerologi care au ajuns demnitari ne dau sfaturi...
  • Nu acest Guvern a creat această inflație imensă
  • Nu sunt de acord cu ceea ce s-a prezentat pe surse de la ANAF și nu am altceva de comentat
  • Nu e vorba de strâns cureaua, ci de un management eficient al resurselor financiare. E loc de o suplețe mai mare a cheltuielilor”.