Există dorință de a investi în România, spun jumătate dintre respondenții chestionați de Consiliul Investitorilor Străini (CIS) în cadrul unui sondaj anual. „Pentru acest an investițiile planificate sunt la niveluri similare cu cele anului trecut, iar 40% din respondenți spun că plănuiesc să investească sume mai mari comparativ cu perioada precedentă”, a transmis CIS într-un comunicat.

Ramona Jurubita, vicepresedinte Consiliul Investitorilor StrainiFoto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Amintim faptul că BNR a raportat investiţii directe ale nerezidenţilor în valoare de 7 miliarde euro pentru anul 2021 – fiind cel mai bun an pentru investițiile străine.

Ce mai arată datele sondajului

  • Peste 50% dintre respondenți au planuri de extindere a forței de muncă și 37% păstrează aceste planuri pentru următoarele 12 luni la niveluri similare cu cele de anul trecut.
  • Din păcate percepția privind disponibilitatea personalului adecvat rămâne rezervată, doar 45% dintre respondenți consideră că forța de muncă este competitivă. De asemenea, rezultatele surprind tendințele în ceea ce privește modul de lucru hibrid, 45% dintre companii estimează că mai mult de un sfert dintre angajați vor continua să lucreze de acasă.
  • Trendul rămâne constant cu edițiile precedente cu rezultate slabe atunci când vine vorba despre infrastructură, transparență și coerența aplicării politicilor publice, reducerea birocrației și a poverii reglementărilor. 65% din respondenții ediției din primăvara 2022 consideră că aceste domenii rămân necompetitive și că sunt necesare reforme pentru recuperarea decalajelor față de țările europene.
  • Ultima ediție a sondajului evidențiază în același timp și alte măsuri care ar putea spori încrederea investitorilor, cum ar fi dialogul calitativ cu investitori și consultarea cu mediul de afaceri după modelul Forumului pentru investiții organizat de FIC în parteneriat cu Guvernul României. Crearea unor strategii clare privind investițiile prioritare și proactivitatea cu potențialii investitori prin intermediul unei agenții pentru promovarea investițiilor ar putea, de asemenea, să faciliteze atragere de investiții private.

​Consiliul Investitorilor Străini a publicat rezultatele celei mai recente ediții a Business Sentiment Index (BSI) desfășurat în primăvara anului 2022. Sondajul arată că se păstrează un optimism moderat în rândul investitorilor, impactat totuși de incertitudine și de provocările actuale precum: criza din piața energiei, conflictul militar din Ucraina, presiunile inflaționiste care afectează lanțurile de aprovizionare și cererea clienților sau erodarea veniturilor consumatorilor finali, ale căror posibile efecte au fost surprinse în ediția din mai a Raportului asupra inflației publicat de BNR.

Rezultatele integrale ale indicatorului FIC Business Sentiment Index, ediția de primăvară a acestui an pot fi consultate aici.