Prețurile mari și faptul că mare parte din ele nu vor scădea, indiferent cât se domolește inflația, rămân principalele motive de îngrijorare pentru români.

Pregatiri masa de PasteFoto: Inquam Photos / Casian Mitu

Procentul celor preocupați de cum se descurcă cu banii e mai mult de dublu față de următoarea grijă a românilor, sănătatea. În fața acestui pesimism resemnat din societate, economistul Corneliu Ionescu, trainer în cadrul programului de educație financiară Banometru, propune o perspectivă diferită: ce-ar fi dacă am vedea criza costului vieții ca pe o cură de slăbire? O dietă pentru finanțele personale, dar și pentru mediul de business, scrie Panorama.

Practic, ce sugerează Ionescu e să ieșim din spirala consumului emoțional, a cheltuielilor fără rost, care nu doar că ne lasă fără bani, la sfârșit de lună, dar mai și contribuie la poluare și lanțuri valorile nesustenabile, într-o lume în care suntem tot mai mulți, iar resursele sunt aceleași. Pentru companii, asta înseamnă să dea dovadă de sinceritate și să aibă curajul să-și asume acele costuri care pot fi tăiate, pentru că nu au nicio utilitate economică reală.

E o rețetă à la Marie Kondo (celebrul guru de trăit minimalist și fără obiecte care nu ne mai aduc bucurie), doar că în plan economic.

Ca la orice cură de slăbire, ideea e bună, rezultatul e dezirabil și știm că am fi mai sănătoși dacă am fi mai supli. Inclusiv din punct de vedere financiar. Dar dieta economică pe care o explică trainerul de educație financiară nu e pentru toată lumea. Dacă generalizăm, nu e nici pentru lumea în care trăim, unde consumul e unul dintre pilonii care sprijină întreaga logică economică globală.

Scepticilor, însă, Cornel Ionescu le propune să aplice și în finanțele personale câteva dintre lecțiile postului, că tot suntem în perioada Paștelui. Asta înseamnă să fim mai conștienți de excesele pe care le facem și cât ne costă ele: că sunt bani, că sunt ore în plus de muncă (deci tot bani, respectiv timp din viața noastră).

Cite;te articolul complet pe Panorama.ro