”Obiectivul nostru a fost să investigăm măsura în care creșterea costurilor din 2022 a condus la flexibilizarea prețurilor de consum ale alimentelor procesate, cu potențial efect asupra transmisiei acțiunii politicii monetare”, au declarat pentru HotNews reprzentanții Direcției Studii Economice din BNR.

Supermarket,cumpărături, alimente, uleiFoto: Aline Morcillo / AFP / Profimedia

Datele granulare referitoare la prețul sortimentelor de ulei de pildă sugerează că reacția inițială a operatorilor din retail a vizat frecvența modificărilor de preț, fiind realizate scumpiri mai dese, dar nu neapărat mai mari; în același timp, frecvența ieftinirilor s-a redus, remarcându-se și o ușoară diminuare a amplitudinii acestora.

Rezultatele susțin ideea că flexibilizarea este doar temporară și nu influențează eficacitatea politicii monetare, mai spune Grosu. Caracterul temporar este cel mai evident la ulei, unde si socul asupra costurilor a fost cel mai amplu, dar evoluții similare au avut loc și in cazul celorlalte două grupe, au mai explicat pentru HotNews oficialii BNR.

Rigiditatea prețurilor și modul în care firmele răspund la diverse șocuri influențează activitatea economică și transmisia politicii monetare

O relaxare a condițiilor monetare va stimula cererea cu atât mai mult cu cât prețurile vor avea o reacție mai întârziată la noul context. Cu cât prețurile sunt mai flexibile, cu atât efectul politicii monetare va fi mai redus.

BNR a studiat flexibilitatea prețurilor produselor alimentare în contextul turbulențelor de pe piețele materiilor prime consemnate începând cu primăvara anului 2022, în bună măsură asociate conflictului din Ucraina, observând reacția operatorilor economici la creșterea amplă a cotațiilor.

În realizarea acestui demers a fost utilizată o bază de date obținută prin web scraping (Proces automatizat de extragere a datelor de pe pagini web, implicând programarea unor algoritmi care accesează website-urile de interes, extrag informații și le transformă într-un format structurat), tehnică tot mai răspândită la nivelul băncilor centrale.

Analiza BNR s-a concentrat asupra prețurilor alimentelor, fiind colectate date cu frecvență zilnică privind prețurile principalelor categorii de alimente din coșul de consum (carne și produse din carne, lapte și produse lactate, sortimente de ulei, pâine și produse de panificație, sortimente de zahăr, legume, fructe), acoperind perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023. Este vorba despre un total de 4.720 de produse și peste 680 de mii de observații de preț.

Raportând numărul modificărilor efective de preț la numărul total de observații rezultă o frecvență zilnică de modificare a prețurilor de 3,2%. Altfel spus, în aproape 97% din cazuri prețurile alimentelor rămân constante de la o zi la alta, iar ajustările de preț sunt operate, în medie, cam o dată pe lună.

Unul din rezultate arată că scumpirile sunt predominante, iar dimensiunea modificărilor de preț este amplă, fie că vorbim de scumpiri fie de ieftiniri.

Practic, o jumătate dintre ajustări sunt fie ieftiniri de peste 5,7%, fie scumpiri de peste 9,7%. De asemenea, deși scumpirile sunt mai des întâlnite decât ieftinirile, acestea din urmă sunt, în medie, ceva mai ample.

Studiul s-a concentrat asupra a trei grupe de produse – sortimente de ulei, lapte și produse lactate, carne și produse din carne – a căror pondere în coșul de consum alimentar este semnificativă (43%, respectiv 55% din coșul alimentelor procesate).

Primăvara anului 2022 a marcat creșteri semnificative ale cotațiilor produselor agricole și energetice în România

Primăvara anului 2022 a marcat creșteri semnificative ale cotațiilor produselor agricole și energetice în România pe piața internă, în linie cu evoluțiile de la nivel internațional, pe fondul izbucnirii războiului Rusia-Ucraina, cele două state beligerante numărându-se printre cei mai importanți exportatori mondiali de materii prime.

O creștere deosebit de amplă au consemnat prețurile materiilor prime oleaginoase, în condițiile în care Ucraina deține cea mai mare cotă pe această piață, detensionarea situației survenind numai odată cu semnarea acordului privind exporturile de materii prime agroalimentare prin Marea Neagră în ultima decadă a lunii iulie.

În panelurile din stânga graficelor este reprezentată frecvența, mai precis cât de des au avut loc modificări de preț (scumpiri/ieftiniri) pentru grupele de alimente supuse analizei, iar in panelurile din dreapta regăsiți amplitudinea (pasul) corespunzător modificărilor respective.

Vizualizarea întregii distribuții a modificărilor de preț pentru sortimente de ulei face și mai evidentă diminuarea rigidității prețurilor în luna aprilie. Totuși, se poate aprecia că flexibilizarea prețurilor de consum a avut un caracter temporar, distribuția recăpătându-și profilul obișnuit în lunile următoare.

În cazul laptelui și al produselor lactate, dinamica prețurilor a fost ceva mai restrânsă în faza de început a conflictului din Ucraina, fiind consemnată însă o creștere considerabilă a cotației în intervalul august-noiembrie, pe fondul costurilor în creștere cu energia și cu furajele, cele din urmă fiind asociate inclusiv secetei persistente din lunile de vară, care a restrâns suprafețele de pășune. În mod similar, reacția din retail la aceste șocuri a vizat preponderent frecvența scumpirilor, dar flexibilizarea prețurilor a fost doar temporară.

În ceea ce privește carnea și produsele din carne, caracterul mai eterogen al grupei face mai dificilă identificarea unui șoc de natură a influența vizibil evoluțiile la nivelul întregii categorii. Astfel, izbucnirea conflictului a afectat mai mult prețul cărnii de porc, în timp ce carnea de pasăre pe piețele agricole s-a scumpit vizibil în trimestrul III al anului 2022.

Totuși, poate fi distins faptul că acestor două influențe le corespunde o intensificare a frecvenței scumpirilor în lunile aprilie și octombrie,fără ca amplitudinea modificărilor de preț să se schimbe notabil în lunile respective.

Concluzii

Prezenta analiză, bazată pe date scraped, indică faptul că reacția din sectorul de retail alimentar la un șoc în sens ascendent pe latura costurilor este relativ rapidă, aceasta vizând operarea unor scumpiri mai dese, fără ca amplitudinea acestora să fie modificată în manieră sesizabilă. Această flexibilizare a prețurilor este însă tranzitorie, ceea ce sugerează că influența politicii monetare nu a fost erodată de apariția evenimentelor respective.