Ministerul Energiei are întârzieri la îndeplinirea termenelor din PNRR, conform declarațiilor lui Cătălin Costache, director general la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE).

Bancnote de 100 de euroFoto: Grassani/Fotogramma / Zuma Press / Profimedia

“În zona Componentei 6 de energie din PNRR sunt câteva mici întâzieri… nu sunt chiar mici. Cea mai importantă întârziere de interes la momentul acesta este stadiul apelului privind producția de energie regenerabilă din surse solară și eoliană”, a spus el, în cadrul "2023 Romania Solar Summit".

Componenta 6 din PNRR este coordonată de Ministerul Energiei.

“De obicei, la aceste dezbateri pe energie ar fi fost excelent să fie prezent și Ministerul Energiei”, a precizat Costache.

De ce sunt întârzieri la PNRR

“Avem o întâziere datorată faptului că Ministerul Energiei și-a direcționat capacitatea pentru a finaliza apelurile din zona de producție de hidrogen verde și de cogenerare, înainte de a se concentra în totalitate pe apelul acesta”, a spus el.

A precizat că apelul a fost un succes: “a fost suprasubscris de 3-4 ori, bugetul fiind de aproximativ 460 milioane euro”.

  • „S-a intrat în etapa de contractare. Înțeleg că primele 80 de proiecte sunt deja în faza de precontractare. Din punctul ăsta de vedere în sfârșit se întâmplă ceva”.

“Într-adevăr, s-a realizat o întârziere. Ce încercăm noi să facem: să-i sprijinim pe colegii de la Ministerul Energiei să suplimenteze intervalul de timp necesar implementării acestei investiții cu încă 12 luni”, a spus reprezentantul MIPE.

Adică, termenul în loc să fie trimestrul II 2024, va fi trimestrul II 2025.