Veniturile și cheltuielile lunare ale gospodăriilor au crescut anul trecut (2022), dacă ne uităm la datele publicate de Institutul Național de Statistică. Încă o dată, cifrele ne arată că se duc mai mulți bani pe băuturile alcoolice și tutun decât pe educație: 265 lei, comparativ cu 17 lei.

Portofel cu baniFoto: GRAZVYDAS J / Panthermedia / Profimedia

Pe scurt:

  • Ca pondere, pe total gospodării cheltuielile au crescut puțin. Aici a avut și inflația un cuvânt de spus.
  • Tot datele ne mai arată că, pe cifrele totale, s-au făcut economii de peste 853 lei.
  • Orășenii au avut mai mulți bani decât țăranii, dar s-au dus și mai mulți bani pe taxe.

Conform Statisticii, veniturile totale medii lunare au reprezentat în anul 2022 suma de 6.464 lei pe gospodărie (reprezentând 2.575 lei pe persoană), în creştere cu 13,8% faţă de anul 2021.

De precizat că în această cifră intră și veniturile în natură, care sunt 470 lei.

Cum calculează INS aceste venituri?

Să presupunem că o persoană are în curte găini care fac ouă, ori are o grădină în care cultivă roșii. Dacă consumă ouă și roșii, instituția face o evaluare a prețurilor medii de cumpărare din regiune și așa rezultă cifra respectivă.

Această sumă de 470 de lei este mai mare cu 27,2% comparativ cu 2021.

La oraș, venitul mediu lunar a fost de 7.227 lei, de 1,3 ori mai mare decât „la țară”. Asta dacă ne referim la gospodării. Din punct de vedere individual, suma este de 3.021 lei, fiind de 1,5 ori mai mare.

Cât „mănâncă” statul din cheltuielile gospodăriilor prin impozite și contribuții

Cheltuielile totale medii lunare ale populaţiei au fost, în anul 2022, de 5.611 lei pe o gospodărie, (2.235 lei pe o persoană) și au reprezentat 86,8% din veniturile totale, în creştere cu un punct procentual faţă de anul 2021.

*Cheltuielile bănești sunt de 5.229 lei/gospodărie, la venituri (tot bănești) de 5.994 lei.

Totuși, să nu uităm că o parte din bani i-a mâncat statul prin impozite și contribuții, deoarece pe lângă salarii, la venituri intră și altele precum chirii, agricultură etc. Toate acestea intră în veniturile de 5.994 lei, deci este sumă brută.

INS, când raportează câți bani au plătit gospodăriile la stat, se uită la suma de 5.611 lei, astfel suma rămasă la dispoziția românilor a fost de 3.812 lei. Din această valoare rămasă, 3.450 lei s-au dus pe consum. Restul pe producție, investiții și alte cheltuieli, adică câteva sute de lei.

De exemplu, pentru hrana animalelor şi păsărilor, plata muncii pentru producţia gospodăriei, produse pentru însămânţat, servicii veterinare etc., suma a fost de 133 lei.

Revenind la taxele care mănâncă destul de mult din veniturile gospodăriilor, trebuie menționat că la oraș ponderea cheltuielilor pentru impozite, contribuții, cotizații și taxe a fost de 35,8% în cheltuielile totale, cu 10 puncte procentuale mai mare decât în mediul rural.

Motivul este pentru că „la țară” ponderea contravalorii consumului de produse agroalimentare din resurse proprii în cheltuielile totale a fost de 4 ori mai mare decât în mediul urban.

Pe ce au cheltuit gospodăriile banii în 2022: educația... spre coadă

Așa cum am spus mai sus, pentru consum, cheltuielile gospodăriilor s-au ridicat la 3.450 lei.

Din această sumă, produsele alimentare şi băuturile nealcoolice au fost în sumă de 1.177 lei, deci au deţinut o pondere de 34,1%.

Acestea sunt urmate ca mărime de cheltuielile destinate pentru locuință, apă, electricitate, gaze și alți combustibili în valoare de 574 lei și cele pentru băuturi alcoolice, tutun în valoare de 265 lei pe o gospodărie, cu o pondere în cheltuielile totale de consum medii lunare de 7,7%.

Nivelul cel mai scăzut al cheltuielilor populației a fost cel efectuat pentru educație 17 lei pe o gospodărie (0,5% din cheltuielile totale de consum medii lunare) și cel pentru asigurări și servicii financiare 23 lei pe o gospodărie (0,7% din cheltuielile totale de consum medii lunare).

Pentru produsele cumpărate, de exemplu alcoolul și combustibilii includ accize, produsele alimentare au TVA, deci bani care se duc la stat.