Recep Tayyip Erdogan a instalat-o ca Guvernator al Băncii Centrale pe Hafize Gaye Erkan, o turco-americană de 40 de ani care a lucrat înainte la Goldman Sachs, iar ulterior a fost co-CEO al First Republic, banca regională care a falimentat.

ErdoganFoto: Emrah Gurel / AP / Profimedia

Ea va fi prima femeie care va conduce banca centrală a Turciei, încercând să recupereze daunele provocate de fostul guvernator care a acționat la ordinele lui Erdogan.

Reamintim că Erdogan a forțat banca centrală să reducă dobânda-cheie de la 19% în 2021 la 8,5%, o mișcare care a inflamat prețurile și a provocat o depreciere masivă a lirei turcești.

Investitorii și economiștii spun că Turcia trebuie să majoreze substanțial dobânzile pentru a încetini creșterea inflației și pentru a-i atrage pe investitorii străini care au părăsit țara în ultimii ani, scrie FT.

Noul guvernator deține un doctorat în finanțe la Universitatea Princeton și a condus grupul de analize financiare ale Goldman, înainte de a petrece aproape opt ani ca director executiv la First Republic.

Banca centrală a Turciei a cheltuit circa 25 de miliarde de dolari din rezervele valutare pentru a finanța deficitele țării, nivelul actual al rezervelor fiind foarte scăzut. De asemenea, lira turcească a scăzut cu peste 60% în ultimii doi ani.

Predecesorul lui Erkan, Şahap Kavcıoğlu, a fost numit şeful Agenţiei de Reglementare şi Supraveghere Bancară (BDDK), se arată în Monitorul Oficial.

La cei 40 de ani ai săi, Erkan este al cincilea șef al băncii centrale în ultimii patru ani.