În România ar urma să fie doar două cote TVA - 9% și 19%, aspect stabilit de autorități cu Céline Gauer, director general al SG Recover (Recovery and Resilience Task Force), din cadrul Comisiei Europene care s-a aflat saptamana trecută în București, au declarat joi surse guvernamentale.

taxe-euroFoto: Dreamstime
  • „Am stabilit cu doamna Céline Gauer să fie 2 cote de TVA în România, presupun că din septembrie. O să rămână cultura, medicamente, proteze și alimente cu 9%. Și la sistemul hotelier rămâne 9% fiindcă așa este si in Bulgaria.”, au declarat joi surse guvernamentale.

Schimbări sunt pregătite și în construcții.

  • „La construcții, dacă decizia va rămâne cu eliminarea (n.a scutirii) CASS-ului salariul minim va crește la 4500 de lei. Cu alte cuvinte, nu vor scădea salariile.”, au declarat sursele.

Noi discuții privind taxele și impozitele vor avea loc luni între liderii Coaliției - Marcel Ciolacu (PSD) și Nicolae Ciucă (PNL), la care va participa și Ministrul Finanțelor. Tot săptămâna viitoare vor avea loc întâlniri și cu AmCham și oameni de afaceri.

Variantele puse pe masă de PSD și PNL pentru a acoperi gaura bugetară

20 de miliarde de lei este gaura pe care trebuie să o acopere Guvernul, și asta repede. PSD și PNL au discutat o serie de măsuri fiscale, însă nu au reușit să ajungă și la o concluzie finală. O ședință a Coaliției PSD-PNL în care să se adopte măsurile fiscale care să acopere gaura din buget va avea loc săptămâna viitoare, susțin surse oficiale pentru HotNews.ro.

În ședințele anterioare de Coaliție PSD și PNL s-au discutat o serie de măsuri fiscale dar fără a se lua o decizie finală. Există însă un consens pe unele propuneri, susțin sursele citate.

Liberalii susțin că nu vor fi de acord sub nicio formă cu majorări de taxe și impozite, prim-vicepreședintele Rareș Bogdan susținând că sunt „două viziuni” care privesc „statul gras” și „presiunea pe mediul privat”.

Ce taxe propune PSD

În Coaliție PSD a propus două măsuri care s-au agreat cu liberalii:

  • supraimpozitarea sumelor de transfer în cazul companiilor care își externalizează profitul afară sau în off shore. Aici taxa ar fi de 15%
  • impozitarea cu 1% pentru proprietățile rezidențiale în valoare de peste 500.000 de euro

Nu există însă în prezent mai multe detalii în ceea ce privește cum vor fi identificate proprietățile care depășesc suma de 500.000 de euro.

De asemenea în Coaliției au mai fost discutate variantele:

  • majorarea impozitelor pe dividente de la 8% la 10%
  • microintreprinderile care depășesc rata de profitabilitate de 30% să se introducă un impozit de 1% pe cifra de afaceri
  • reducerea plafonului la microintreprinderi cu mai multe variante 250.000 euro

Aceste măsuri au creat discuții aprinse între PSD și PNL și nu există un consens politic până în prezent.

Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan susține că PNL nu va fi de acord cu majorări de taxe şi impozite, dar că pot discuta despre scoaterea unor facilităţi.

Ce măsuri fiscale propune PNL

  • menținerea unui TVA de 9% la alimente și la medicamente
  • creșterea TVA de la 9% la 19% pentru restaurante
  • creșterea taxei pe zahăr și sucurile carbogazoase
  • creșterea taxelor pentru licențele la jocuri noroc
  • creșterea taxelor pentru alcool și tutun
  • creșterea TVA la 19% la hrana pentru animale
  • plata CASS pentru angajații din construcții, agricultură și industria alimentară

O altă măsură discutată în Coaliție a fost despre eliminarea voucherelor de vacanță.

„Au fost doar discutii generale fără vreo finalitate. Oricum nu a fost vorba sa fie tăiate pentru toți bugetarii, doar pentru cei cu peste 5.000 de lei salariu net sau sa se dea doar în extra sezon (15 iunie - 1 iulie si 1 sept - 15 sept). Are dreptatea lui și mediul de afaceri când zice că nu este Normal ca un bugetar din București, care are 7000 de lei salariu sau mai mult , să primească tichete de vacanța iar unul care muncește la privat si primește 3500 de lei (si acesti oameni sunt munciți din greu și țin țara cu taxe) să se uite la bugetari bogați cum primesc vacanțe de la stat”, a explicat un lider PNL pentru HotNews.ro.

Sursa foto: Dreamstime.com